atom atom   24.10.2014 u 14:38

Kada ljudi čuju ime Vlad Cepeš,siguran sam da dosta njih ne bi znali ko je to.Ali kada čuju Drakula,e tad bi znali.Inače,Vlad Cepeš je dobio nadimak Drakula od Irskog pisca Bram-a Stoker-a davne 1897 godine kada je i obavljen njegov roman koji je danas svima poznat.Drakul na Rumunskom u prevodu znači Zmaj,Vlad je bio okrutan prema svojim neprijateljima.nabijao ih je na kolac.Njegov zamak u Transilvaniji(oblast u Rumuniji) je najveća turistička atrakcija.Ono što je zanimljivo je to da on bio član vojnog odreda Red Zmajeva,čiji je član takođe bio i naš vožd Crni Đorđe(Karađorđe).Danas postoji mnogo filmova o Drakuli i uglavnom su svi rađeni po romanu Brema Stokera.Neki stanovnici Transilvanije i dalje tvrde da Drakula zaista postoji,te da ga neki viđaju kako noću šeta po odajama svog zamka.Kakvo je vaše mišljenje o ovome?
Cranium Cranium   24.10.2014 u 16:28

Holivud je napravio legendu od vladara koji se okrutno obračunavao sa neprijateljima (uglavnom Osmanlijama). Na njegovom grobu piše nešto tipa "ovde počiva rab božiji Vlad Tepeš". Rumunsko t je ustvari c. Priča se da je postao tako okrutan prema Turcima posle povratka iz zarobljeništva kad postaje vladar Vlaške. Negde izmedju 20 i 30 hiljada zarobljenika je pobio nabijajući na
kolac, zabijajući klinove u lobanju itd. Otud mu i nadimak Cepeš. (Na Rumunskom to je nešto kao razbijač, zabijač itd). A nadimak Drakul nije dobio od Stokera nego je njegov otac dobio taj nadimak kad je postao vitez reda zmaja. Bio je vitez reda zmaja, isto kao i Stefan Lazarević kao naslednik slavnog Lazara, čoveka koji je započeo borbu protiv Osmanlija. Ne znam koja je povezanost tog reda zmaja i onog koji je napravio Miloš Obilić za vreme Kosovskog boja. Jer je Obilićev red zmaja nastao pre ovog zvaničnog reda zmaja kome se priključio Stefan Lazarević. Istorija je vazda bila konfuzna.
atom atom   24.10.2014 u 16:37

Cranium (24.10.2014/14:28)
Holivud je napravio legendu od vladara koji se okrutno obračunavao sa neprijateljima (uglavnom Osmanlijama). Na njegovom grobu piše nešto tipa "ovde počiva rab božiji Vlad Tepeš". Rumunsko t je ustv
Da,da njegov ćale je dobio nadimak Drakul,kasnije su njega prozvali Vlad Drakul(Vlad Zmaj) jer je i on bio vitez Reda Zmaja,sad ne znam da li je taj odred i naš jedan te isti,ili ne.
DzO DzO   24.10.2014 u 16:39

@Cranium, ja sam cuo da je Grof Drakula vampir. Jel to ovaj Vlad Cepes?
atom atom   24.10.2014 u 16:42

djokica (24.10.2014/14:39)
Grof Drakula je ustvari Vlad Tepeš,Bram Stoker je tvorac tog lika,tj on je napisao knjigu o vampiru Drakuli.
Cranium Cranium   24.10.2014 u 16:50

djokica (24.10.2014/14:39)
Pisac Stoker je bio inspirisan Vladom Cepešom koji je bio okrutan prema zarobljenicima. Na osnovu te okrutnosti on je stvorio lik Drakule, vampira koji pije krv žrtvama. Čak je uzeo i ime Drakul koje je Vladov otac dobio kad je postao vitez reda zmaja. Dakle, vampir Drakula je nastao maštom pisca na osnovu istorijskih činjenica o Vladu Cepešu
Cranium Cranium   24.10.2014 u 16:50

I ne, Vlad Cepeš nije bio vampir. To je mašta pisca.
atom atom   24.10.2014 u 16:58

Cranium (24.10.2014/14:50)
Pisac Stoker je bio inspirisan Vladom Cepešom koji je bio okrutan prema zarobljenicima. Na osnovu te okrutnosti on je stvorio lik Drakule, vampira koji pije krv žrtvama. Čak je uzeo i ime Drakul k
A inače njegov otac se zvao Vlad II Dracul,i primljen je u viteški odred red zmaja zbog svoje hrabrosti u borbi protiv turaka te je dobio naziv Dracul a on je dobio naziv Vlad III Dracula(sin zmaja)
Zvezdas Zvezdas   24.10.2014 u 17:43

Ali je poznat kao vampir drakula ima muzej posvećen vampuru drakuli u bukurestu...
atom atom   24.10.2014 u 17:57

Zvezdas (24.10.2014/15:43)
Ali je poznat kao vampir drakula ima muzej posvećen vampuru drakuli u bukurestu...
VampUru? hahaha

Forum početna