Muzika, muzičke zvezde i prodaja albuma. Nekada i sada.
Forum Zabava Muzika

Cranium   07.07.2017 u 02:21

Elem, par dana hoću da napišem koju o ovome i nikako da stignem. Jay-Z koji je slobodno mogu da kažem živa legenda i koji ima njuh za komercijalu je uspeo da danas nekomercijalnim zvukom pocepa platinum status (milion prodatih albuma) za nepunih 3-4 dana. I to mu album još nije u prodaji u fizičkom izdanju (CD) , a nema ga ni u digitalnom izdanju. Kaaaaaako? Album je izbačen na streaming sajt (nemam pojma koji) koji ima ooogromnu bazu korisnika. Nešto kao soundcloud, spotify itd. Posle dva dana, album je pušten na free download za prvih milion korisnika. Za njih je free, ali album će platiti sponzor Jay-Z koji je gle čuda.....taj striming servis. I tako je milion free download-a postalo milion prodatih albuma. I eto.....p**karski potez ili genijalni potez kojim Jay-Z opet uspeva da napravi keš sebi i drugima (reklama za taj striming sajt)

Vaše mišljenje? Ja nisam čekirao album još. Možda je i okačen po torent sajtovima. Ono što sam malo uhvatio je oldschool i drago mi je da se širi netom taj zvuk.

On mi je u top 10 repera, možda i u top 3 ulazi. Troumim se izmedju njega, biggija i naza.
prikaži ceo post
Ovo je zadnji post sa prethodne strane.
PARTYzan PARTYzan   08.07.2017 u 01:22

Imajuci u vidu digitalne trendove. "brz tempo zivota", sve "na izvol'te" super je ne samo sto se albumi, cak i singlovi, i dalje proizvode i prodaju u fizickom obliku, vec u dosta dobrim tirazima, iako znatno nizim nego pre. Npr po tirazu i novine (dnevna stampa) se slabije prodaju nego ranije, prirodno, zbog free online izdanja, ali i njihov tiraz je nezanemarljiv. Kod nas je prodaja muzike statisticka greska. Mada strana izdanja su za nase uslove preskupa. Na zapadu (ali i istoku, pre svega Japan) i dalje postoji kultura kupovine albuma i singlova (u cd, vinil i digitalnoj formi). Sto se tice ove Jay-Z varijante, sta znam, bitno da je covek legalno prodao mada ja kad bih vec placao, to bi bio fizicki nosac zvuka. On mi je mozda najbolji reper svih vremena (ne samo sto je vrhunski MC vec ima i do jaja boju vokala, razlicitu od ostalih, uglavnom pomerenu muziku koja upari kvalitet i prijemcivost za sire mase).Video sam spot za The Story Of OJ, dopada mi se stvar mada preferiram njegove pesme u kojima nisu tzv. angazovani textovi. Od naj-favorita koji su krenuli 90-ih a i dalje gruvaju, dodao bih dodao Snoopa i mozda manje poznatog ali ni za dlaku losijeg. Q-Tip (A Tribe Called Quest) I on je izdavao za Jay-Z jevu izdavacku kucu Def Jam, Evo po jedna poslastica od ove trojice youtube.com/watch? ... QPikM youtube.com/watch? ... a_qmQ youtube.com/watch? ... XPeYE
Tommy Tommy   08.07.2017 u 11:56

prosla su vremena Mate Mise Kovaca, taj je uspio prodati ploce i onima koji gramofon nisu ni imali.
Cranium Cranium   08.07.2017 u 12:04

PARTYzan (07.07.2017/23:22)
Imajuci u vidu digitalne trendove. "brz tempo zivota", sve "na izvol'te" super je ne samo sto se albumi, cak i singlovi, i dalje proizvode i prodaju u
Brate fizičko izdanje nikada neće izaći iz mode. Ja ne znam kako je nekome bolje da kupi album sa neta nego da se iscima i kupi cd. Ja i dalje kad izadje neki classic album gledam da ga pazarim. Ali jeste skuplje i to dosta. Smešno je uporediti cene naših i stranih izdanja. Recimo aktuelna izdanja kod nas cepaju 3 hiljade lagano. Dok naša aktuelna izdanja guraju do hiljadarke jedva. Ali se uglavnom sada skida sa neta. Kad bi kupovao sve što me zanima, potrošio bih silne pare.

Što se Dzeja tiče, ne znam...nekako mi je kvarno ovo. Pustiti album na free download pa objaviti kako je sponzor pokrio troškove i platio za te albume. Instant platinum sertifikat. Više mi se čini da je ovo za pumpanje ega. Da mu svaki album ima dobru prodju. Mada on realno može sebi da bustuje promociju na hiljade načina. Lik ima svoju diskografsku kuću, nba tim itd itd. Ima ga svuda. Meni je on u top 5 ako dodamo biggija i naza. Prvi je besmrtni Pak, a drugi je Eminem zbog cele karijere. Ne računam ovo novo doba.
PARTYzan PARTYzan   08.07.2017 u 22:35

Ovaj potez Jay-Z ja je varijacija Zeljka ili Van Gogha koji su uz mts kartice ili prasak za ves prodavali albume S tim sto je njegov potez manje vasarski a njihov vise lici na realnu prodaju
Cranium Cranium   09.07.2017 u 20:30

PARTYzan (08.07.2017/20:35)
Ovaj potez Jay-Z ja je varijacija Zeljka ili Van Gogha koji su uz mts kartice ili prasak za ves prodavali albume S tim sto je njegov potez manje va
Jao sećam se toga. Ja sam kupio jedno 5 albuma van goga zbog mts kartice. Nijednom ih nisam pustio. A oni davali neki intervju kako su ponosni na sebe jer su prodali 100k albuma. To je taj fazon. Ali dzej zijev album je skinulo milion ljudi zbog albuma, ovo je bilo kupovano zbog praška za veš ili kartica. Velika razlika.
PARTYzan PARTYzan   10.07.2017 u 01:43

Da, a kad sam napisao da vise lici na realnu prodaju, mislio sam po formi (u radnji dobijes fizicki nosac zvuka). Sto se tice njihovog ponosa, "cega se pametan stidi, budala se time ponosi"

Forum početna