G-Funk
Forum Zabava Muzika

Cranium Cranium   11.08.2015 u 02:30

Skoro izumrli žanr rep muzike koji ja mnogo volim i cenim.
Nastao krajem osamdesetih, a pravi prepoznatljivi zvuk dobija sa muzičkim počecima Dr. Dre-a koga smatraju za jednog od začetnika pravca iako nisu svi saglasni da je on pokrenuo talas. Kako god, pesme u G-funku su pune laganih bitova sa dosta "impact" i "tom" elemenata ubacivanja u bit sem klasičnog "kick hat snare" bita iz tog perioda. To daje bitu klasičan West-Coast momenat koji ja ne umem da objasnim, ali odmah se zna da je to to.
Što se muzike tiče, tu su dominantni "synth" elementi, malo klavira, malo funky elemenata i eto ga. Medjutim, nekima (pa i meni naravno) dušu G-Funka predstavljaju zujalice iliti "whistle" koji se s vremena na vreme, a nekad i puno vreme ubaci u pesmu. Ova muzika je karakteristična za Kaliforniju i Los Andjeles, ali je devedesetih bilo i nekih G-Funk hitova sa istočne obale tjst Njujorka. Danas je ova muzika gurnuta u pozadinu nakon evolucije repa i guranja u prvi plan trep muzike koja je sve samo ne rep. Volim ja da slušam trep matrice, ali repovanje na trep se svodi na stalno i stalno i stalno ponavljanje iste rečenice i deljenje slogova kao da su retardirani. Elem, da se vratim na G-Funk. Danas G-Funk postoji, ali je zastupljen u mnogo manjoj meri nego nekada. Danas dobar G-Funk recimo rade Hispano Amerikanci iz Los Andjelesa. Oni to zovu Chicano. Kako god, Psajho ne zna šta je G-Funk pa evo da otvorim temu.

Neke pesme koje su meni pale na pamet.

PS...G-Funk je oooogroman, 10-20 ili 30 preporuka ništa ne menja. Ako ti se svidi, imaš mnogo da slušaš da bi znao šta je G-Funk.

A sada, da dodajem neke pesme.
Cranium Cranium   11.08.2015 u 03:07

1. Above The Law - Black Superman m.youtube.com/watch?v= ... MYjlw Legendarna pesma.

2. Ice Cube - You Know How We Do It vimeo.com/125728024
Za spravu dušu dalo.

3. NWA - Dopeman m.youtube.com/watch?v= ... 0lVHQ
Rep problematičan, ali tekst i zujalica za udzbenike.

4. Too Short - Just Another Dayhttps://m.youtube.com/watch ... yMfSc

Bez komentara.

5. Dr. Dre & Snoop Dogg - Nuthin But A G Thang m.youtube.com/watch?v= ... N1dzU

Ovo znate iz GTA sigurno.

6. 2Pac - Hit Em Up m.youtube.com/watch?v= ... 3UUkU

Da se zna ko je kralj. . 2Pac je radio malo komercijalniji G-Funk sa Johnny J-jem ali je uvek bio za klasu iznad ostalih.

7. Snoop Dogg - Serial Killa m.youtube.com/watch?v= ... xZkPY
Prvi album Snupa je klasik.

8. The Game - California Vacation dailymotion.com/vid ... style

Evo malo noviji g-funk. The Game je bio dobra nada da će se G-Funk vratiti, ali ode i on u trep.

9. Mr. Criminal - All Eyes On Mehttps://m.youtube.com/watch? ... NeAUs

E sada malo i Chicano. Ako crnje ne neguju zvuk Kalifornije to rade latinosi.

10. Ruda - Prokleta Avlija m.youtube.com/watch?v= ... HsCTk

I za kraj moram da ubacim i malog Rudonju. Klinac iz mog kraja. Mora još da radi, ali jbg.
Tommy Tommy   12.08.2015 u 03:24

Eazy E - Real muthafuckin G's
youtube.com/watch? ... 9SORA
Cranium Cranium   12.08.2015 u 03:59

Eazy E je bio crnja ipo, ali nije on bio kalibar kao Dre.

Forum početna