Nirvana (Bend)
Forum Zabava Muzika

Cranium Cranium   12.01.2016 u 00:11

Priložena slika:

Naziv benda : Nirvana
Žanr: Grunge , Alternative Rock
Aktivan: 1987 - 1994
Članovi:
Kurt Cobain (glavni vokal, gitarista)
Krist Novoselić (gitarista)
Više bubnjara.

Nirvana je bio Američki grunge bend, osnovan 1987 godine od strane dva drugara Kurta Kobejna i Krista Novoselića. Nirvana se smatra pionirom alternativnog roka što nije bez osnova. Bend je početkom devedesetih bio na vrhuncu popularnosti i na mala vrata je uveo alternativni rok i grandz na Američku muzičku scenu. Pitanje je šta bi bilo kad bi bilo, ali ja smatram da se alternativni rok razvio upravo zbog Nirvane i pitanje je da li bi imali toliko bendova danas da nije bilo uticaja ovog benda.
Nirvana je sa druge strane bend sa tragičnom sudbinom, isto koliko je bio predvodnik "generacije X" , glasnogovornik cele jedne generacije je najbrutalnije prestao da postoji. Ali o tome kasnije. Bend je prodao preko 70 miliona albuma, možda bi prodao manje da nije završio kako je završio, možda i više. Pitanja su tu. Neki smatraju da je Nirvana precenjena, neki da je nedovoljno cenjena ali niko ne može da spori činjenicu da je bend zaslužan za popularizaciju žanra.
Cranium Cranium   12.01.2016 u 00:42

Priložena slika:

1. Bleach

Prvi studijski album Nirvane snimljen 1989 godine.
Sniman za samo nešto više od 600 dolara koje su bile donacija jednog prijatelja Kurta i Novoselića.
Album je bio pod uticajem drugih bendova kao što su Aerosmith i Led Zeppelin. Poprilično je mračan i nekako mi je agresivan. Prodaja u početku je bila vrlo slaba od nekih 40.000 primeraka, ali nakon legendarnog drugog albuma i bleach dostiže platinum status.
Cranium Cranium   12.01.2016 u 01:12

Priložena slika:

2. Nevermind

Drugi studijski album snimljen 1991 godine.
Album koji je Nirvanu proslavio i koji je utabao stazu za neke nove bendove. Mekši od prvog albuma, ima elemenata popa, ali i dalje je to stara dobra overdrive gitarica. Od ovog albuma, sve se promenilo za bend. Od anonimusa su postali prepoznati momci a imali su po 20 i nešto godina. (Kurt Kobejn je imao 24)
Odjednom su bili u centru pažnje. Sve što bi napisali (pričam u množini, ali je ipak Kurt Kobejn bio glavni za pisanje pesama i ideje) Dakle, sve što bi napisali bi bilo pod lupom. Sve što bi Kurt rekao u intervjuima, a imao je jezičinu bi bilo puno nekog bunta. Milioni mladih širom sveta se poistovećivalo sa njima. Album je meni drag, posebno legendarna pesma Smells Like Teen Spirit i Come As You Are.
Album prodat u preko 30 miliona primeraka.
Magazin Rolling Stone ga je postavio na poziciju 17 konkurenciji najboljih 500 albuma svih vremena.
Cranium Cranium   12.01.2016 u 01:14

Priložena slika:

3. In Utero. Treći i poslednji album Nirvane snimljen 1993 godine. Album se razlikuje od prethodna dva albuma i pun je kontroverzama. Čak i sam Kurt Kobejn priznaje da je ovaj album bio vrlo čudan. Nekako ni sam nije verovao u njega. Da skratim, nije bio zadovoljan zvukom koji je Nirvana tada proizvodila. Bend se našao pred novim izazovima, a nekako ispražnjen. To se najviše odnosilo na pevača Kurt Kobejna koji je sve više u intervjuima govorio o lažnom sjaju, o tome kako ne želi da se pretvara pred drugima, kako je bolje da ga mrze zbog onog što jeste nego da ga vole zbog onog što nije. Ukratko, nije najbolje podneo planetarnu slavu. Sve što bi izgovorio se tumačilo, pritisak je bio ogroman. A samo je hteo da svira i peva za svoju dušu.
Album je dobar, ali teško je bilo da se pod svim tim okolnostima ponovi Nevermind. Prodao se u preko 15 miliona primeraka.
Cranium Cranium   12.01.2016 u 02:05

In Utero je izbačen septembra 1993, do tada je frontmen Kurt Kobejn već bio zavisnik od droge. Počeo iz sprdnje, nastavio jer nije znao kako da se nosi sa slavom. Bio na odvikavanju par puta i nikada nije uspeo da se skine sa heroina. Stvari su postale sve ozbiljnije i poslednji put je otišao na kliniku krajem marta 1994. O tome kasnije. U svakom njegovom intervjuu se osećala depresija. Kao da više ne želi da se bavi muzikom.
Ali u privatnom planu mu je išlo bolje. Oženio se, dobio ćerkicu. Medjutim, depresija nije nestala. Njegova žena je nekako uspela da ga nagovori na ponovno odvikivanje od droge, i svi si mislili da će se smiriti. I stvarno jeste. Ceo dan je bio na klinici bez droge i nije pokazivao nikakvu agresivnost ili neku drugu emociju karakterističnu za zavisnike. Sa prijateljima se šalio kako će pobeći na najneverovatniji načine i niko nije shvatao ozbiljno. Sve dok nije javljeno da je pobegao sa klinike i da se ne zna gde je. Danima je vidjan na raznim lokacijama u rodnom Sijetlu. Bio je početak aprila.
Sve dok osmog aprila policija nije rekla da je našla beživotno telo Kurta Kobejna na podu, i sačmaru kojom je presudio sebi direktno u usta. Ostavio je oproštajno pismo za ženu i dete. Pronašao ga je električar koji je odmah pozvao policiju. Forenzičari su utvrdili da je Kobejn bio mrtav još petog aprila, i da je tri dana ležao na podu, u svojoj kući.

Ovim činom on se oslobodio robovanja sistemu, oslobodio se depresije, oslobodio se muzike u koju je prestao da veruje i oslobodio se droge koju je hteo da ostavi. Ako mene pitate, on je uspeo samo da ostavi ženu i dete same, ali materijalno obezbedjene ako ništa drugo. 21 godina je prošla od tada, a Kurt Kobejn i dalje izaziva suprotstavljene komentare.
DR_
Dr_Psycho  
 12.01.2016 u 11:02

I ja cu sve da lajkujem... Obozavam Nirvanu.
Cranium Cranium   12.01.2016 u 12:26

Ja onako, volim ali nekako imam nelagodu dok je slušam. Moram da priznam da sam počeo u osnovnoj, tamo negde sedmi razred da slušam nirvanu jer me je jedna tadašnja drugarica smarala. Ona je bila frik što se tiče rocka, punka i metala. A ja slušao rep i svaaaašta usput. Plus sam gotivio Limp Bizkit i LP koje je ona smatrala fejk bendovima. I kao aj uzmi Nirvanu da slušaš. Ja uzeo, i eto. Naravno tek posle sam saznao pojedinosti o celom tom tripu kroz koji je prolazio Kurt i zgotivio sam. Sad kad slušam u fazonu sam, ahaaaa sad je period kad je lik bio srećan, sad je u bedaku.
DR_
Dr_Psycho  
 12.01.2016 u 12:40

@Cranium (12.01.2016/11:26)
Ja onako, volim ali nekako imam nelagodu dok je slušam. Moram da priznam da sam počeo u osnovnoj, tamo negde sedmi razred da slušam nirvanu jer me je jedna tadašnja drugarica smarala. Ona je bila
Da..steta znao sam da se ubio jer nije mogao podneto sve to..jos jedan dokaz sta droga moze da ucini coveku,bilo koje vrste ako se pretera ili ako se uzima nesto jace kao heroin..steta jbg bilo bi tu jos dobrih pesama i albuma.
Tommy Tommy   12.01.2016 u 13:59

kad se sjetim da mi je brat kidao mozak sa nirvanom, a nakon par godina i ja sam ih slusao, ali samo ove laganije pjesme, ove ostale mi mozak kidaju i dalje, al zato odlepim kad cujem men who sold the world, kakav rif
Cranium Cranium   12.01.2016 u 21:55

To nije Nirvanina pesma, to je neki cover. Nemam pojma čija je to pesma ali znam da nije njihova.

Forum početna