Demonologija i Egzorcizam
Forum Misterije & Natprirodno Misterije

atom atom   21.06.2016 u 15:46

Demonologija je doktrina koj se bavi proučavanjem demona i demonskog uticaja na čoveka.

U starim legendama i zapisima mogu se pronaći različite i detaljne klasifikacije demona, njihov hijerarhijski ustroj i karakteristike. Osnova demonologije razvijala se kao ogranak službenih religijskih ustanova i njome se bavilo sveštenstvo ; babilonski sveštenici bavili su se istеrivanjem zlih duhova.

Osim hrišćanske,postoji i okultna demonologija,kojom su se bavili raznorazni okultisti i čarobnjaci,a cilj joj je prizivanje određenog demona radi traženja određene koristi.

Hrišćanski obredi egzorcizma temelje se na novozavetnim zapisima o isterivanju demona, koje je vršio Isus.

Četvrti lateranski sabor održan 1215., boreći se protiv dualizma katara i albigeneza, donеo je definiciju vеre o anđelima i demonima: „...Đavao, naime, i drugi zli duhovi stvoreni su od Boga naravno dobri, ali su po samima sebi postali zli. A čovjek je sagriješio poticajem đavola.“ Ovim je utvrđena vera Crkve u postojanje demona i postavljen je temelj demonologiji koja unatoč tome, ne govori mnogo o vrstama i broju demona. Crkva je rеtko davala izjave i dokumente strogo dogmatskog karaktera vezane uz demonologiju.To je prepušteno skolastičkom raspravljanju i egzorcističkoj praksi.
FoX FoX   21.06.2016 u 18:25

Ovo je zanimljiva i teška tema.Ne verujem da danas demoni opsedaju ljude.Pre je možda bilo takvih slučajeva,spomenuo si vavilonske sveštenike,isusa...ali danas..teško...
Neki šizofreniju povezuju sa demonima...ko zna šta se sve dešava...
atom atom   21.06.2016 u 18:31

Znas da je film Conjuring radjen po istinitom dogadjaju,i da su Ed i Lorrine Warren ustvari bili jedini priznati demonolozi u svetu.
FoX FoX   21.06.2016 u 18:44

Pa skoro svaki horror film na početku ima ono - Film radjen po istinitom događaju... Tako da to i nije baš merodavno To ti je kao kad bih ja uzeo da snimam film na fazon neke priče koju mi je baba pričala...npr da je svake noći kad je išla na bunar videla vile itd...i sad je to "istinit događaj" nznm,verujem da se to sa demonima pre dešavalo u isusovo vreme..ali danas teško...ali opet,ko zna...
atom atom   21.06.2016 u 19:09

vidi ovo m.youtube.com/watch?v= ... 7kiok
Cranium Cranium   21.06.2016 u 20:03

I Srpska pravoslavna crkva ima svoje "isterivače djavola" mada u praksi oni i nemaju posla. Imam mišljenje i o ovoj temi. Ne negiram postojanje djavola i opsedanje ali treba shvatiti jednu stvar. Srednji vek i savremeno doba nisu isti. Apsolutno se sve promenilo. Verovanja, znanja, navike, ljudi....

Galileo je spaljen na lomači jer je rekao da se zemlja okreće oko sunca, Djordano Bruno jer je rekao da je svemir beskonačan. Koliko žena je spaljeno na lomači jer su bile "veštice" , ako bi pokazivale bilo šta što odudara od normalnog ponašanja.

Nije teško zamisliti psihičke bolesnike koji imaju simptome agresije, čudnog ponašanja itd. U srednjem veku su se takvi sigurno proglašavali za opsednute djavolom. Takvo je vreme bilo, medicina nije bila ni blizu današnjoj. Zašto danas nema onoliko isterivanja kao onda? Logično, jer više ne dolazi do grešaka.
Welicak94 Welicak94   21.06.2016 u 21:38

Ne verujem u ovo, i to kad nekog satro zaposedne demon, verujem da je to nista vise od toga da je ta osoba pukla s' mozgom...
atom atom   21.06.2016 u 21:43

Ja verujem u demone,i u duhove.Ali najjaci su mi oni koji kazu da ne veruju u demone i duhove,nego da veruju u vile,drekavce ili tako neke gluposti.
Cranium Cranium   21.06.2016 u 21:43

Možda je i bilo slučajeva, ali sam siguran da je velika većina psihičkih bolesnika u prošlosti bila neshvaćena i lažno optužena.
Zvezdas Zvezdas   21.06.2016 u 23:06

pa mozda je to sve nekada i bilo ali danas je tesko da toga ima,nisam cuo da je neko pricao o demonima itd,kada pominjemo drekavce to je nekada bilo i cuo sam za par primera da je bilo,ali kazu da se to ukazivalo ljudima koji su kratkovidi itd...sto kaze cran druga su tada vremena bila a druga su sada.

Forum početna