Kloniranje
Forum Nauka & Obrazovanje Nauka

Cranium Cranium   05.08.2016 u 18:01

Milion puta ste čuli o kloniranju, gledali gomilu filmova, serija, čitali o tome u časopisima. A šta mi ustvari znamo o kloniranju?

Kloniranje je najprostije rečeno jedan proces u biologiji, a ima veze sa citologijom i genetikom kao delom biologije koji ima za cilj da stvori apsolutnu kopiju ćelije, tkiva, organa ili celog organizma na kraju krajeva.

Ceo proces kloniranja mi nije poznat ali mislim da se genetski materijal tog nekog koga treba da kloniramo ubrizgava u jajnu ćeliju "nosilje". (Pričamo o kloniranju celog organizma jer to izaziva šok kod ljudi, kloniranje ćelija mi je nekako i jasno) E sad mi je nejasno kako to da se apsolutno odstrani uticaj druge polovine davalaca gena, ali svakako da je moguće. Ne znam da li me razumete? Ako žena treba da rodi klona, zar i ona ne učestvuje u davanju genetskog materijala embrionu??? Zanima me kako se to blokira i kako se klon radja apsolutno isti kao donor. Kako god, danas je kloniranje prisutno iako i dalje izaziva negativne komentare, ono je tu. Postoje farme sa kokoškama koje su klonirane. Dobro, možda je kloniranje prejaka reč,ali recimo....genetski modifikovane. Da budu kao neka kvalitetna kokoška. Na kraju krajeva, tu je i ona ovca koja je prvi sisar koji je uspešno kloniran.

A sad......ljudi. Da li mislite da su ljudi bili podvrgnuti kloniranju? Ja mislim da jesu, i da je već uspelo. I da se odredjeni broj ljudi danas može nazvati klon. Ali i da jeste i da nije bilo kloniranja, to se jednostavno neće reći. Jer je to sa etičke strane pooootpuno pogrešno. Ne treba izigravati boga i vršiti eksperimente. Naravno, sad će neko reći jeste, ali pre 300 godina ko bi pristao na operaciju srca npr. Da mu rovare po grudnom košu i izigravaju boga. A danas imamo milione ljudi koji su se operisali, imaju pejsmejkere, takoreći "mašinovali" su se.

E sad, šta će budućnost doneti, ne znamo.

Ja znam da će se u budućnosti bez problema klonirati i gajiti zdrave matične ćelije možda svakog od nas da se nekada nedaj bože upotrebe protiv malignih ćelija.

Takodje, nije mi teško da zamislim kloniranje organa tipa srce, bubreg itd.

E sad, to koliko može da bude dobro po medicinu, može da bude i loše.

Milion pitanja i dilema imam, dajte vaše armagedonske teorije.
DR_
Dr_Psycho  
 05.08.2016 u 18:21

"Kvalitetna kokoska" otkinuo sam se
Cranium Cranium   05.08.2016 u 18:33

@Dr_Psycho (05.08.2016/16:21)
"Kvalitetna kokoska" otkinuo sam se
Ne spamuj ako nemaš ništa da kažeš.
FoX FoX   05.08.2016 u 18:36

Ovca Dolly

Malo toga znam o kloniranju..Nikad me ova tema nije zanimala previše

Kloniranje organa je po meni ok,valjda.Ali opet...čisto sumnjam da je moguće klonirati npr srce ili tako neki organ..to mi je nezamislivo ...
DR_
Dr_Psycho  
 05.08.2016 u 18:40

Pa cini mi se da vec kloniraju hranu. GMO. Znate da im je odradjena genetska modifikacija,npr protein iz GMO soje i iz obicne soje nije isti. Ima neke izmene. I jos puuuno stvari pa je zato i stetno po coveka. E sad sto se tice kloniranja ljudi i organa sigurno vec vrse neke experimente.
FoX FoX   05.08.2016 u 18:57

Današnja vest na jednom portalu :

SAD daju dozvole za "igranje boga"

Federalne vlasti u SAD planiraju da skinu moratorijum s finansiranja eksperimenata u kojima se koriste ljudske matične ćelije u kombinaciji sa životinjskim embrionima.

Kako prenosi magazin "Sajens", Nacionalni zdravstveni institut je predložio zakonske promene prema kojima bi naučnici dobijali sredstva da eksperimentišu sa organizmima koji su delom ljudski, a delom životinjski, takozvanim himerama, ali isključivo pod strogo kontrolisanim uslovima.

"Istraživanja sa himerama bi prolazila kroz poseban nivo etičkih provera, ali bi pojedina od sada mogla da dobijaju dozvole i finansije", navodi magazin.

Moratorijum je uveden pre godinu dana, nakon rastućih etičkih zabrinutosti. Naučnici koji se bave ovim istraživanjima tvrde da se mogu sprečiti neželjeni ishodi i ističu da su dobrobiti od medicinskih istraživanja višestruke, zbog čega je doneta odluka da se finansiranje ipak odobri.

"Ovo je korak napred, ali mi i dalje ne znamo kakve će biti odluke od slučaja do slučaja", kaže Šon Vu sa Stanforda, koji se bavi istraživanjem matičnih ćelija.

Iako cela priča zvuči zastrašujuće, ono što se krije iza papira jesu eksperimenti u kojima se ljudske matične ćelije, koje mogu da se diferenciraju u bilo koje tkivo, ubacuju u embrione u ranoj fazi.

Time se, između ostalog, otvara put za praćenje ljudskog razvoja, ali i generisanje modela bolesti, odnosno za kreiranje životinja koje bi mogle da obolevaju od bolesti karakterističnih za ljude, radi njihovog lakšeg istraživanja. Takođe, ovim eksperimentima bi se otvorio put uzgajanju ljudskih organa na životinjama.

Na drugoj strani, postoje naučnici i etičari koji se oštro protive ovakvim eksperimentima, navodeći da bi posledice stvaranja razvijenih organizama koji su delom ljudi a delom životinje mogle biti nesagledive.

e sad ,ne znam kakve bi tačno bile te posledice?
Cranium Cranium   05.08.2016 u 19:12

@FoX (05.08.2016/16:36)
Ovca Dolly

Malo toga znam o kloniranju..Nikad me ova tema nije zanimala previše

Kloniranje organa je po meni ok,valjda.Ali opet...čisto sumnjam da je moguće klonirati npr srce ili tako
Kloniranje organa je i meni okej, ali tek kada se sa sigurnošću zna da to neće naškoditi čoveku. Evo recimo, insulin koji se koristi za lečenje dijabetesa kod ljudi. Ubrizgavamo insulin od svinja. I savršeno radi. Ili zalisci za srce. I to uzimamo od životinja. Ne sumnjam da će nekako uspeti da implementiraju ljudske organe u životinje ali to trenutno nije tako lako. Za kasnije videćemo
Cranium Cranium   05.08.2016 u 19:17

@FoX (05.08.2016/16:57)
Današnja vest na jednom portalu :

SAD daju dozvole za "igranje boga"

Federalne vlasti u SAD planiraju da skinu moratorijum s finansiranja eksperimenata u kojima se koriste ljudske matičn
Posledice su mutagene životinje sa dve glave, 6 nogu itd. Recimo da to ne uspeva u 100% slučajeva savršeno. Pa čak i ovca Doli. Evo malo sam istraživao sad i našao podatak da je savršeni klon ovca Doli umrla sa 6 godina. Zašto tako rano kada je životni vek ovaca duplo veći? Original tjst donor gena je u vreme kloniranja imao 5 godina. To znači da je ovca Doli iako se rodila recimo 6 godina nakon rodjenja originala (ne znam koliko traje trudnoća kod ovaca) nasledila od originala starost ćelija na neki način. I umrla manje više kad i original.
Tommy Tommy   06.08.2016 u 02:00

Nije to lose, kad pocnu sa ekperimentiranjem, cu da se javim,
treba svjetu jos jedan ja.
FoX FoX   27.09.2016 u 13:20

Hahaha tommy
Inače ,video sam skoro vest da će početi 3D printanje organa.Ako se to ostvari onda blago nama Ovi što piju će nastaviti da piju jer mogu novu jetru da dobiju,ovi što puše više nemaju brige,stižu nova pluća...ma milina za ove sa porocima

Forum početna