Tri Karte Za Holivud
Forum Zabava Film

Cranium Cranium   29.08.2016 u 01:56

22. Oktobar 1962. Godine. Kubanska raketna kriza eskalira. Sovjetska vojska na Kubi postavila nuklearne projektile, kao odgovor na Američko postavljanje projektila u Turskoj i Italiji. Nikita Hruščov se dogovorio sa Fidel Kastrom oko postavljanja projekila, kao garant da Amerika neće napasti Kubu i njen komunistički poredak. Kriza traje već nedelju dana, a Dzon Kenedi o tome nije obavestio javnost SAD. 22. Oktobar 1962. je datum kada je svet saznao za krizu, i narednih 6 dana je bilo najnapetijih 6 dana u istoriji planete zemlje. Ako bi se zaratilo, to bi bio nuklearni rat. Za to vreme, u maloj varošici zvanoj Gornje Polje, lokalni komandir Gavrilo Milentijević, dobija informaciju da voljeni predsednik, drug Tito dolazi u Gornje Polje. Kako Tito nije ni za Ruse, ni za Amerikance nego je uspostavio svoj režim koji lomi kosti neistomišljenicima, a u nebesa diže svoje partijske vojnike, komandir Gavrilo, kao glavni u varošici počinje sa pripremama za doček druga Tita.
Ali i donosi ceo set naredbi, kako varoš ne bi bila prljava za njegovog voljenog predsednika. Hapse se nepodobni gradjani, oduzima stoka, sve kao u svakoj banana republici. A gradjani? Ima ih premalo da bi bili bitni, ali sa prvim vestima sa Kube kreće svrstavanje u dva tabora. One koji su za Amerikance i one koji su za Ruse. Kreće ceo set tipičnih narodnih gluposti, koje mogu da se nazovu srpska posla. Ko je sa kim, ko je izdajnik. Ko se koliko busa u grudi junačke, i misli da je bitan.

A omladina Gornjeg Polja? Ovi mladji su zadojeni od malih nogu partizanskim pesmicama, ovi malo stariji (troje klinaca) su razvili ljubav prema filmu. Jedan je Gavrilov sin Kosta, drugi klinac je Čarli, siroče koje ostade bez roditelja. Verovatno su nešto zgrešili partiji. I treći klinac je sin Gavrilovog brata Nikole, iseljenika u Ameriku koji se posle deceniju ipo vraća u domovinu sa ženom amerikankom. Deca k'o deca, lako se sporazumeju. Ali odrasli to malo teže postižu.

Film je snimljen 1993. godine i po meni je jedno veliko remek delo. Scenario je pisao Željko Mijanović i ostavio film u amanet budućim srbima. Film je pun simbolike i poprilično je težak za gledanje. Iako je u osnovi komedija. Ko ima imalo inteligencije, povući će paralele izmedju onog vremena i ovog teskobnog u kome sada živimo. Kraj filma je za Oskara a ta simbolika čeka mnoge od nas. Hteli mi ili ne. Kažem opet, vanvremenski film. Možda je malo težak u nekim delovima, ali je u isto vreme i zabavan.
FoX FoX   29.08.2016 u 03:37

Eto i drug Tito nije bio ni za Amere a ni za Ruse,što podržavam Nisam to znao.

Svaka čast za opis.
Ovo obavezno gledam ,ako je film bar upola dobar kao ovaj opis onda super
Cranium Cranium   29.08.2016 u 03:52

@FoX (29.08.2016/01:37)
Eto i drug Tito nije bio ni za Amere a ni za Ruse,što podržavam Nisam to znao.

Svaka čast za opis.
Ovo obavezno gledam ,ako je film bar upola dobar kao ovaj opis onda super
Soundtrack je da se usereš.

Više je Tito bio za Ruse nego za Amerikance, nego nije hteo ni u NATO ni u Varšavski pakt. To je poenta. On se pokačio sa Staljinom još krajem 40-ih, pa su Sovjetski savez i Jugoslavija kidisali jedni na druge do 1953. Kad je Staljin umro, sve se vratilo u normalu. Ali je narod ostao malo podeljen. Jer je u vreme mini hladnog rata izmedju Jugoslavije i Sovjetskog saveza bila takva antikampanja i lov na Staljiniste po Jugoslaviji da je to ostavilo traga. Ma samo gledaj muvi, nema šta da ti bude nejasno. Film je 50000 puta bolji nego opis.
Zvezdas Zvezdas   29.08.2016 u 22:53

Gledao sam bar 15x film i odlican je bas je pre neki dan bio na tv-u
Cranium Cranium   03.09.2016 u 14:59

Upravo gledam film na TV i ja ne verujem koliko mi ovaj film leži. Srbi su stoka.

Znači uloga karijere za Branislava Lečića i Ljubišu Samardzića ali i Nedu Arnerić. Uvek su glumili neke retarde, a ovde je bilo scena gde se bukvalno šokiraš koji skill. Onda tu je standardni legendarni Danilo Lazović i njegovo šmekerska gluma, čak i kad glumi budalu. Kad pogledaš, kakve sve glumce je film okupio. Ne može da bude loše.
Cranium Cranium   02.05.2019 u 15:22

Trenutno na televiziji. Koliko je ovaj film i smesan i tuzan u isto vreme.

Vec vidim rimejk filma iz 2019 godine, meštani malog sela p**kovci bivaju naterani, uterani u autobuse, izgladneli i zedni, oterani u 200 kilometara daleko drugo selo zvano jajare, da dočekaju voljenog predsednika. Podeliše im sendvice, cisto da ne bi neko umro. Nije da ih bole ku**c, nego da se brojka spontano okupljenih ne smanji. A predsednik mozda ni ne dodje. Ali masinerija njegova radi li radi.
FoX FoX   02.05.2019 u 20:48

Cranium (02.05.2019/13:22)
Trenutno na televiziji. Koliko je ovaj film i smesan i tuzan u isto vreme.

Vec vidim rimejk filma iz 2019 godine, meštani malog sela p**kovci
hahahah osećam da kad budem uzeo da gledam ovaj film ima da dođe sudnji dan
Koliko je već godina prošlo otkako sam rekao da ću gledati... 3,4god
Cranium Cranium   02.05.2019 u 21:05

FoX (02.05.2019/18:48)
hahahah osećam da kad budem uzeo da gledam ovaj film ima da dođe sudnji dan
Koliko je već godina prošlo otkako sam rekao da ću gledati... 3,4god
Ja ne verujem da ga nisi gledao. Pa ja sam na televiziji gledao bar jedno 30 puta.
FoX FoX   30.01.2020 u 19:42

Ako mi veruješ možda sam 1x video taj film na tv-u
Elem, imam cilj da pogledam par domaćih filmova, koje nikad nisam dgledao, do kraja ove godine

- Crni bombarder (često mi iskoči u playlisti ona pesma od Anice Dobre, ti si mi preporučio, kran )
- Tri karte za Holivud
- Balkan ekspres (gledao sam kao klinac ali nemam blage o čemu se radi)
i pogledaću još neki stari legendarni, samo da se setim koji još
Preporučite još neki legendarni stari film (pre 1990). Naravno one "Ko to tamo peva", "Balkanski špijun" itd sam gledao... ali ove "čudne" nisam
atom atom   30.01.2020 u 22:25

Gosti iz galaksije(1981)
Čovek koga treba ubiti(1979)
Kičma(1975)
Izbavitelj(1976)
Sveto mesto(1990)
Variola Vera(1982)

Forum početna