Mediji i Narod
Forum Zdravlje Ostalo

Cranium Cranium   04.09.2016 u 00:33

Inspirisan jednim ćaskanjem u mchat-u došao sam na ideju da otvorim ovu temu.

Ja ću posle da vam napišem svoje vidjenje, a do tada evo vam smernice o čemu bi trebali da razmišljate.

Da li su mediji ti koji u Srbiji (a i svuda realno) oblikuju pamet nacije, ili je to individualna stvar ili je to stvar vaspitanja?

Druga stvar, da li bi nove generacije rasle u bolje ljude (u svakom smislu) da na televiziji, radiju ili novinama vide muziku/film/tekst koji stvarno vredi i nije namenjen širokim narodnim masama. Hleba i igara neko bi rekao.

Kakva su vaša iskustva u vezi ove teme.

Ja mogu do sutra da razglabam i postavljam pitanja, podpitanja.

Ali eto, načeo sam temu. Sada je na vas red, a ja ću već napisati elaborat na 193686 strana, skoro kao ekspoze voljenog nam vodje. Jer i on (ne on lično) i njegova sorta ima veze sa svim ovim. Objasniću posle i kakve.

Ključno pitanje, epilog svega ovoga. Kada odgovorite na ona gore pitanja sam će odgovor naići.

Da li su ljudi ovde navikli na laku komediju (hleba i igara) i kao takvi nemaju predstavu o tome šta sve postoji na zapadu a i kod nas (deep undercover) od filmova/muzike/serija/knjiga itd. Nešto što bi možda napravilo kvalitetnije ljude od njih. Dakle da li mislite da će takvi ljudi prihvatiti nešto njima novo i možda promeniti svoj pogled na medije ili će biti ubedjeni da je to zapadna trovačka propaganda. Narkomani i sektaši.

I da li mislite na kraju krajeva da je sve ovo bitno, ili smatrate kao i ja da može da bude bitno jaaako, ali i ne mora da znači. Samo treba neke kocke da se slože.

Eeeee potrudio sam se da nigde ne iznesem nikakav stav, a da mapiram temu. Provalio sam da sam se izlanuo u zadnjoj rečenici i dao stav.

Ali ko ga j**e.

PS....Da li mislite da sredina (navike/sleng/postupci) ima veze sa kreiranjem svesti kod klinaca.

Neću više da drobim, majke mi.

Ahahahaha. Ajd pa uzdravlje
FoX FoX   04.09.2016 u 04:52

Ubeđen sam da mediji oblikuju svest narodu,koji god narod bio u pitanju.
Evo jedan primer.
Mediji(tv,radio,novine,net...) nas svaki dan bombarduju haotičnim vestima,crna hronika,pljačke,nasilje,nemoral..Zagađujemo naš mozak nenormalnim stvarima i samim tim,mi postajemo u neku ruku nenormalni..

Što se pameti tiče,raznim moćnicima(takozvanim vladarima iz senke) ide u prilog da medije iskoriste tako što će zaglupljivati naciju raznim "maloumnim" sadržajem.
Zašto im ide u prilog?
Zato što je bolje imati glupo poslušno stado nego pametno stado koje može da im parira i pokrene možda pobunu.
Ljudi kad su složni mogu čuda da naprave..zato gledaju da nas na razne načine zavade i naprave tu razliku u inteligenciji...

Nove generacije bi sigurno rasle u bolje ljude da im se servira nešto kvalitetno i pametno.
Kako npr da očekujemo bolje ljude od nove generacije ako su njima uzori neki tamo klošari sa estrade...ili još bolje,kako da očekujemo da oni budu bolji ljudi ako je današnji sistem u kom živimo jedno velikoooo dno dna...

Sredina svakako kreira svest kod klinčadi
Deca upijaju sve oko sebe kao sundjeri!
Kakva je okolina u kojoj odrastaju takvi će biti i oni.Čast izuzecima,tjst pametnim klincima koji su svoji ,ne foliraju se da bi bili prihvaćeni u društvu.

Zanimljiva je ova tema..mogao bih satima da filozofiram
Tommy Tommy   04.09.2016 u 05:08

evo npr kad je glupa novinarka pitala Sanadera o jednom a on je pricao o drugom
on se malo zabunio ali ako imas imalo mozga znas sta je htio ustvari ne da je htio nego je i rekao
skontat ces, ali i dan danas se ljudi prave da ga nisu razumjeli samo zato jer su tako na tv-u rekli
youtube.com/watch? ... LoQFE
ili kad je iznenada dao ostavku(rekao je da je on odradio svoju dionicu i sad je na drugima da nastave) a ljudi se i dan danas prave da neznaju zasto je odstupio.
i sad meni nije jasno kako retard sa zavrsenom srednjom skolom (ja) konta a ostali ne? ko je tu lud?
Cranium Cranium   04.09.2016 u 13:28

Dakle ovako....Znamo svi da mediji oblikuju staje svesti nacije, uvek na gore....kako njima odgovara. Za početak, da nije medija, naša zemlja bi imala preko 30 miliona danas. Ko konta konta. Tako da političku propagandu sam pokrio. I kada iskrsne neki problem, bombarduj narod nebitnim vestima i skreni mu pažnju. Primer....ona pevačica ubijena u Borči. Mesecima su pisali o Marjanovićima, samo da se ne bi pisalo o onome što ubija ovaj narod. Glad, nezaposlenost, nesloga, empatija. Ne znam jeste li provalili da su se i novine promenile. Nekada su estrada i zabava bila na 2 strane, sad je na trećinu svih strana. Na pola strana je politika, onakva kakvu je serviraju nama, spinovana, od pola do zadnje 4 strane žuta štampa i neke gluposti, i zadnje 4 strane sport. Dakle to neko namerno radi. I još sam provalio kada je neka retardirana vest u pitanju, neka teška lagarija onda na kraju teksta stoje inicijali ili neretko ne stoji ništa. A moralo bi da autor stoji iza svojih reči.

Ali dosta o novinama, da se vratim na prvo pitanje. Mediji itekako oblikuju mozak nacije, ali nije pravilo. Ipak mislim da je za zdravo odrastanje i kasnije sazrevanje bitnije vaspitanje a i individualni afiniteti. Jer ako nekome roditelji ne puštaju grand nego mu na internetu nalaze lepe stvari, to dete će početi da sluša kvalitetniju muziku i na grand će gledati sa podsmehom. Primer su oni klinci sa pinka (čudo nevidjeno da na pinku ima nešto normalno). Deca pevaju pesme koje treba da pevaju, oldschool ex yu rock, strane pesme koje nisu trange frange, kao i neki naš pop koji ne može da se čuje po našim televizijama. Gledao sam par puta i oduševio sam se. Dakle nije sve izgubljeno. Ali sa druge strane imamo armiju klinaca i klinki koji citiraju Rastu, Cviju, Nikoliju i ostale mentole sa rečenicama tipa "Reci šta bi da mi radiš" , "Mala voli dredove, mala voli najke,". Pa j**em ti budale. Dakle, šta se servira utiče na to kakvi će klinci biti, ali nije pravilo. Da se na televiziji prikazije normalna muzika, mnogo više bi normalnih i pametnih klinaca bilo. Zašto je strana muzika izbačena sa naših televizija? Gde vi možete da vidite i čujete strane izvodjače? Ali bitno da se pušta "Napravi mi sina pod svetlima kazina".
Okej, ne kažem da je strana muzika feeenomenalna, i tu je debilnih i vulgarnih pesama. Ali bar moraš da naučiš engleski da bi razumeo. A na kraju krajeva, cenzura je mnogo veća nego ovde i kada kupiš CD, ono "parental advisory" nešto znači. Kod nas to i ne postoji.

Što se tiče filmova, ne bih komentarisao ništa. Samo bih rekao da mi je muka žikine dinastije, tesne kože itd. Ne kažem da su filmovi loši, naprotiv, to je klasika. Ali dajte ljudi, puštate filmove od pre 40 godina. Pola tih glumaca je pomrlo. Serije isto. Ja ne znam ko njima odlučuje koja će serija da se prikazuje. Sve neke turske, indijske, samo fali kineska serija i video sam sve. Samo je bitna laka zabava. A u tim serijama bih ja mogao da glumim lagano jer je kvalitet glume -3000. Jedino je B92 išao linijom malo većeg otpora i išao na zicere koji su na zapadu popularni. Opet, ne kažem da je sve na zapadu super, ovo su probrane serije. Ali i najgora zapadna serija ima bolji dijalog i poentu od debilnih turskih sapunic. Ja mislim da se to ni u Turskoj ne gleda jbt. Ako se gleda, sve je jasno na koga smo glupi.

A što se politike tiče i njenog "boli me ku**c" za medije mogu do sutra da pišem.

Kao što medijski prostor služi za propagandu političara, tako i političari služe medijima kao garant da mogu da puštaju svakakva sranja u cilju boljeg rejtinga. Razni besmisleni rijaliti programi, balkanski prevaranti, ku***i palci itd ne bi bili mogući da vlasnici medijskih kuća nisu u dilu sa političarima i režimima. Kao što je sin jednog medijskog patuljka ubio devojku kolima, bukvalno je razneo pa nije odgovarao tako se i veliki nam vodja ne skida sa te televizije sada. Slučajnost???? Samo treba uključiti mozak. Nije da se hvalim, ali meni se mozak sasvim solidno razvio za sve ove godine koliko znam za sebe i svestan sam stvari koje se dešavaju oko mene. Ali nažalost, 90% Srbije toga nije svesno.
Što kaže Tommy, on sa srednjom kapira više nego mnogi magistri. Nije stvar u obrazovanju, iako ono može samo da pomogne. Stvar je u inteligenciji koju imaš ili nemaš. A nisam sigiran kakva su ova današnja deca po pitanju inteligencije. Kada ti mozak radi na minimumu minimuma, kada ti mediji serviraju samo mediokritete, kakvu inteligenciju ćeš ti da razviješ?

A što se tiče predrasuda da je sve strano pogrešno, i da je zapad truo i zatrovan....nemam reči. Zapad kao i ceo svet ima svoje mane (ooogromne mane) ali za razliku od našeg malog Balkana ima 101010101020 puta veće resurse i veće tržište, tako da može da se probere mnogo dobre i pametne muzike, filmova, serija. Iako ta muzika može dolaziti od nekoga koga ljudi mentaliteta sirogojno smatraju narkomanima i sektašima.

Nema dana da poslušam ovu pesmu.
youtu.be/R8jYhRHRhq4

A ona potiče od ljudi koje i u samoj Americi patriotski americki "hriscani" smatraju narkomanima i sektašima jer nikada čuli nisu ništa sem country-ja (Američka verzija narodnjaka)

Navikli na udri me do zore, od zore me tuci fazon pesama.

Dakle, odlična muzika sa poentom može doći i od ljudi koji na prvi pogled deluju drugačije od onoga što se servira na televiziji. I oni imaju štošta da kažu, i reperi i mnooogi drugi pevači. 2Pac, Eminem i Nas bi mogli lagano u čitanke da udju koliko su imali poičnih pesama, ali dzaba sve. I tamo je isto kao kod nas. Ali oni imaju mnooogo bolju poziciju jer imaju šta da proberu. Mi? Mi smo osudjeni na kurvetine po televiziji.

Mi imamo ovo, iako nisu ni oni ništa posebno. Ali bar momci rade muziku za sebe i j**e im se za sistem. youtu.be/4n8jEm5plvg
Zvezdas Zvezdas   04.09.2016 u 14:19

@FoX (04.09.2016/02:52)
Ubeđen sam da mediji oblikuju svest narodu,koji god narod bio u pitanju.
Evo jedan primer.
Mediji(tv,radio,novine,net...) nas svaki dan bombarduju haotičnim vestima,crna hronika,pljačke,nasilje,nemo
pazljivo sam procitao to sve sto si napisao i 99,9% se negde slazem onaj 0,1 % se verovatno ne slazemo oko nekih serija ali sa obzirom da ja manji deo toga pratim to bi iznosilo 0,1 % od prilike

E sad:

pa svi mediji uticu na narod,ja se slazem sa foxom u potpunosti sto se tice ovog teksta narocito 1 i 3 stava,sta ce da vidi danas to neko dete,decko,covek osim crne hronike? nekoga ubiju 15 dana o tome pricaju,vesti,imaju te i emisije crna hronika,rikoset,dosije,(stim sto dosije ima blazu retoriku ali brutalnu,zamisljeno je kao igrani dogadjaj itd) ima 100 x boljih tema da ta omladina nesto nauci sa tv ekrana (radio je malo drugaciji u odnocu na tv)

isto vazi i za one u trecem pasusu oko vlasti,sve zavisi od njih tu nema dileme nikakve,to je pretezno recimo 20-ak godina tako i bilo koliko ja znam

e sto je tice muzike,filmova itd serije meni neke idu na zivce koje se emituju na tv-u,ako oduzmemo ono sto ja pratim,i recimo ostale turske serije,indijske itd,pa jedno vreme su bile i meksicke ako se dobro secam,to sam ja pratio kao mali,neki ronaldo,patricija itd nemam pojma,muzika nije kao sto je bila,nemam pojma sta bih slusao u zadnje vreme pa se hvatam i strane

e sta je jos vazno napomenuti,rialiti sou,tipa farma,parovi ,maldivi itd,covece kako mene to nervira,kada pocne da se zove pa glasaju,umesto taj novac da skupe i pomognu nekom detetu da se leci,zamislite koliko njih zovne,tih baba itd pa koliko njih glasa,pa zvezde granda itd...haos,a to sve tolerise vlast,kada se ti koji treba da budu uzor deci da nesto od njih uce oni puste da se biju itd...
atom atom   04.09.2016 u 15:52

Mene nervira jedino to što se na srpskim kanalima puštaju turske serije.I svi koji gledaju to u sebi misle "Jupiiii počinje serijaaa" a turci nam se smeju iza leđa i govore "Karali smo ih 500 godina,i opet ih karamo,ali u mozak." Kada bi naše tv stanice imale para da otkupe neke kvalitetnije serije ili filmove naš narod bi procvetao i ne bi nam prepričavali seriju koju ni ne gledamo(da @Zvezdas ,na tebe mislim ).U tim serijama su sve tuekinje poštene i čedne,a ustvarnosti se prcaju gde stignu

Mediji imaju ogroman uticaj na narod,tu su novine,starlete koje su čas trudne,čas nisu,čas su u vezi sa onim,čas sa ovim...rijaliti programi u kojima se skupi dvadeset klošara da jedu i piju za džabe...

Crna hronika,jbt život,svaki dan neko nekog roknuo u vugla itd.
Zvezdas Zvezdas   04.09.2016 u 16:00

Atom,da bi sudio,moras da pogledas i za americke mozemo da kazemo,e oni nas bombardovali,otimaju kosovo,unistili nam zemlju a i dalje nas j**u mani politiku ima serija turskih koje valjaju a neke ne,sve zavisi od serije...
atom atom   04.09.2016 u 16:06

@Zvezdas (04.09.2016/14:00)
Atom,da bi sudio,moras da pogledas i za americke mozemo da kazemo,e oni nas bombardovali,otimaju kosovo,unistili nam zemlju a i dalje nas j**u mani politiku ima serija turskih koje valjaju a
Ne volim ja Amere,ali što se tiče nekih njihovih serija i filmova,tu im skidam kapu A i na našim tv već par godina se ne prikazuju njihove serije,razlog je taj što su skupe.Evo ovi sa b92 jedva otkupili Dva ipo muškarca,i još uvek ih prikazuju iznova i iznova.
Zvezdas Zvezdas   04.09.2016 u 16:33

@atom (04.09.2016/14:06)
Ne volim ja Amere,ali što se tiče nekih njihovih serija i filmova,tu im skidam kapu A i na našim tv već par godina se ne prikazuju njihove serije,razlog je taj što su skupe.Evo ovi sa b92 jedva otk
ne volim ni ja turkew,ali nekih dobrih imaju i turci zato sam rekao za tih 0,1 % a b92 ti je americka televizija bice bolje mozda ako uvedu ovu novu tv
atom atom   04.09.2016 u 16:40

@Zvezdas (04.09.2016/14:33)
ne volim ni ja turkew,ali nekih dobrih imaju i turci zato sam rekao za tih 0,1 % a b92 ti je americka televizija bice bolje mozda ako uvedu ovu novu tv
Neće biti bolje!Zato ja kažem "Živeo internet i piraterija!"

Forum početna