Dyatlov Prolaz
Forum Misterije & Natprirodno Misterije

atom atom   13.02.2019 u 22:49

Jedna od najvećih misterija Rusije,i stravičan događaj koji je u to vreme potresao celu Rusiju i dan danas posle 55 godina ne prestaje da intrigira javnost.

Godine 1959 grupa mladih studenata Uralskog politehničkog fakulteta,sa ciljem da se popnu na planinu Ortoten(na jeziku plemena Mansi koje živi u toj oblasti to znači "ne idi tamo") grupu je činilo osam muškaraca i dve žene. Jedan od njih Juri Judin je jedini preživeo jer se vratio kući nakon dva dana zbog bolesti.

Svi su bili iskusni skijaši i planinari,međutim usled loših vremenskih uslova i snežnih prevoja,shatili su da su zalutali te su odlučili da postave šator i da prenoće.S obzirom da se nisu javili 12.februara kada je bilo i dogovoreno,potraga za njima pokrenuta je tek 20.februara,kasnoje se uključila vojska i policija.

Njihov šator pronađen je 26.februara.Bio je nožem prosečen iznutra i pokriven snegom. U njemu su bile čizme i odeća,što ukszuje da su ga napustili u žurbi. Noje bilo jasno ni tada,ni sada zašto su izašli goli na temperaturu od preko -30 stepeni.

Jedan od članova je poneo kameru sa kojom je načinio poslednju sliku.Sliku pogledajte ovde
allthatsinteresting.co ... 7.jpg
Osam ili devet bosonogih tragova u snegu vodilo je ka kilometar i po dalekom drugom prevoju, gde su ispod jednog kedra pronađeni ostaci vatre i prva dva tela, izgorelih dlanova, bosa i samo u donjem vešu. Grane su bile polomljene, što znači da su se planinari peli na drvo. Tri odvojena tela su pronađena između kedra i logora, na različitim mestima, u pozama koje sugerišu da su pokušavali da se vrate u logor. Za preostala četiri putnika tragalo se više od dva meseca. Pronađeni su u maju ispod četiri metra snega, dublje u šumi. Utvrđeno je da su bili obučeni u garderobu prethodno otkrivenih članova ekipe, koja je imala tragove nasilnog skidanja i cepanja.

ISTRAGA
Na prvih pet leševa nisu pronađeni tragovi nasilja, iako je jedan imao manju i ne-fatalnu frakturu lobanje, pa se verovalo da su umrli od smrzavanja. Međutim, tela pronađena u maju su sve promenila. Troje njih su imali fatalne povrede: jedan muškarac je imao tešku povredu glave, a drugi muškarac i jedna žena su imali frakture grudnog koša. Lekar koji ih je ispitao tvrdi da je sila koja je mogla da nanese takve povrede morala da bude ogromna. Da sve bude još misterioznije, premda su imali ove unutrašnje povrede spolja se to nije videlo; kao da ih je povredio visoki pritisak. Kose svih žrtava su bile sede: frapantno ako se zna da je najstariji član ekipe imao 37 godina, a da su svi ostali bili u svojim 20-im.
Ipak,četvrta žrtva otkrivena u maju je imala spoljne povrede: drugoj ženi u ekspediciji su nedostajali jezik, oči, delovi usne, delovi lica i deo kosti lobanje. Policija je tvrdila da ju je pronašla u potoku, sa licem na dole, te da su sve te povrede nastale post mortem i da nisu uzrok njene smrti već putrefakcije od vode. Međutim, slike sa lica mesta pokazuju da je pronađena kako kleči na šljunku, daleko od vode.

TEORIJE

Prva teorija o njihovoj smrti jeste da su ih urođenici plemena Mansija pobili jer su kročili na njihovu zemlju,ali istraga nije pronašla nikakve tragove osim tragova samih članova ekspedicije,niti tragove borbe.

Druga teorija je da su napustili šator zbog lavine,iako se u zvaničnom uviđaju ne pominje lavina.Pored toga jasno su se videli znaci stopala kako napuštaju logor.
Treća teorija je da su vetrovi sa planine Holačahl stvorili Karmanov vorteks,infrazvuk koji ima psihološki efekat na ljude.

Novinari,koji su izveštavali sa lica mesta,naveli su,pored svega što je navedeno,da su članovi napustili šator svojevoljno i u panici jer su umrli na različitim mestima.Da sila koja je nabela snrtonosne povrede ljudima,nikako nije mogla biti ljudska,kao i da je na njihovoj odeći(nsđenoj u šatoru) detektovan visok stepen radijacije.

Ono što svemu daje dodatni misteriozni prizvuk,jeste to da druga grupa planinara koja je bila na pedesetak kilometra od mesta nesreće tvrdila da su na nebu videli velike narandžaste sfere.
Ima i izveštaja koji pokazuju da je na samom licu mesta bilo mnogo metalnih ostataka,što je navelo na zaključak da je vojska tu vršila nekakve eksperimente.Ima i onih koji smatraju da su pili zagađeni otopljeni sneg,i da su zbog toga poludeli.

Kasnije je potvrđeno da je u tom periodu trajalo probno lansiranje superkontinentalne rakete R7,ali pošto na mestu nesreće nije bilo kartera,i u kakvom stanju su im tela pronađena,ne može se tvrditi da su stradali od toga.
Smatra se da je beleška u dnevniku ekspedicije,u kojoj piše "sada znamo da postoji snežni čovek,i da se može sresti na severnom Uralu blizu planine Ortoten" bila šala,i da su govorili o sebi.

Drevna legenda plemena Mansi,kaže da je na tom istom mestu, koje oni zovu Planina smrti, na isti način stradalo devet pripadnika njihovog naroda koji su se tu sakrili od poplave. Da li je planinare na Djatlovom prevoju ubila neka misteriozna paranormalna sila, ili vanzemaljci, ili su se našli usred testiranja nekog vojnog oružja, ostaće tajna. Ili možda neće...
Cranium Cranium   13.02.2019 u 23:05

A povišena radijacija?
atom atom   13.02.2019 u 23:30

Ne bih znao. U izveštaju tada aktivnog KGB-a,piše da je bila povišena radijacija,ali da nisu znali od čega.

Uuu sad sam video da su uradili film po ovome,moram da ga čekiram.
Cranium Cranium   13.02.2019 u 23:33

atom (13.02.2019/22:30)
Ne bih znao. U izveštaju tada aktivnog KGB-a,piše da je bila povišena radijacija,ali da nisu znali od čega.

Uuu sad sam video da su uradili film po
Pisao sam o tom filmu.

Nista specijalno, horor film.

Ja mislim da su rusi eksperimentisali sa nuklearnim oruzjem u nekoj bazi u planinama, pa da su izazvali lavinu koja je pobila planinare.
atom atom   13.02.2019 u 23:39

Cranium (13.02.2019/22:33)
Pisao sam o tom filmu.

Nista specijalno, horor film.

Ja mislim da su rusi eksperimentisali sa nuklearnim oruzjem u nekoj bazi u planinama, p
Videli su se otisci stopala u snegu. Imaju slike sa lica mesta na netu.
Edy Edy   15.02.2019 u 01:31

Igrao sam igru o ovome jednom

store.steampowered.com ... olat/

Doduše igra bila glupost

Forum početna