Rat u Ukrajini
Forum Politika Svet

Tommy Tommy   09.09.2014 u 20:10

ajd pišite.. meni se neda
KinG KinG   10.09.2014 u 10:12

nazalost , meni je pola familije u ukrajini.. kazu ako bude neko sranje neki ce da odu u selo, a neki ce da dodju ovde kazu, nestaje ulja secera i tako toga, policija patrolira svuda.. al bukvalno.. malo malo pa proleti avion vojni neki, bukvalno iznad glave.. i tako
CHE
chempabre93  
 10.09.2014 u 17:32

Rat je bio i biće uvek zlo
Cranium Cranium   10.09.2014 u 20:59

Ja svoje vidjenje iznosim posle tekme. Sad ne umem da razmišljam kao čovek. :-)
Cranium Cranium   10.09.2014 u 22:52

E ovako, prvo malo da spamujem. Srbija je medju 4 najbolje ekipe na svetu, opet. Buahahahahahaha. A sad, stvarno. Ni glupljeg izgovora za rat, ni veće destrukcije tehnike. Ovo je probni balon da se vidi kako će se voditi budući ratovi finansijski jačih zemalja. Počelo je sa uzdizanjem Ukrajinske svesti o sopstvenoj sudbini. Usledila je suspenzija ugovora o pridruživanju EU. Ljudi su shvatili da od EU nema ništa sem obaveza, i obaveza i obaveza itd. Nikakve koristi. A onda se to nekome tamo daleko nije dopalo i usledio je Euromajdan ili kako se već zove ta fejk revolucija. Zbačeni su demokratski izabrani političari, a ubačene marionete koje su uz to i anti Ruski nastrojene. Da ne kažem nešto grublje. I tako je krenulo nasilno rušenje Ukrajine. Takozvani desni sektor, slobodno mogu da kažem neo nacisti je krenuo sa ubijanjem neistomišljenika u uličnim neredima. Ubrzo nakon toga stvari su izmakle kontroli. Istok Ukrajine je rešio da se zaštiti tako što je podigao barikade na glavnim putevima koji vode ka Lugansku i Donjecku. Brzo je došlo do militarizacije obe strane i počelo je puškaranje izmedju istoka i paravojnih formacija. Istok je proglasio nezavisnost od ostatka Ukrajine, ne toliko od Ukrajine koliko od Kijeva u kome sada sede nacisti. Krim se izvukao na vreme, ove dve samoproglašene republike nisu bile u položaju da se lagano izdvoje kao Krim. Krenula je takozvana "antiteroristička" operacija na istoku Ukrajine koja je apdurd sama po sebi. Neko ko je do pre 5 meseci bio blago rečeno terorista sada druge naziva tako. A pritom nema osnova za to. Oni nikoga nisu napali. Samo ne dozvoljavaju da se dojučerašnji nacisti nadju tamo gde im je volja. Dakle krenuo je gradjanski rat. Ukrajinska vojska, ni kriva ni dužna je gurnuta da suzbije pobunu na istoku. Usledilo je ono što se desi kad se nadju 2 tvrdoglava jarca na brvnu. Jedni napadaju, drugi ne daju. I jedni i drugi su inspirisani najgorim pričama o protivnicima. Ukrajincima se servira priča o Ruskom neprijatelju koji vekovima pokušava da suzbije njihov identitet. Rusima se servira priča kako moraju da odbrane zemlju od nacista iz Kijeva, gorih od onih u drugom svetskom ratu. Gde ima više istine? Kakogod, stvari i nisu tako crno bele. Ukrajinska vojska očigledno ima problema sa vrhovnom komandom (Porošenko i kompanija) koju stvarno čine ekstremisti pa dolazi do redovnog dezertiranja. Nema ko da poveruje u bajke o zlim Rusima. Sa druge strane, manje više imamo jedinstvo Rusa da se ne dozvoli vojsci da zagospodari celim istokom i tako da legitimitet onima koji su i skuvali ovo. A šta radi Rusija kao veoma pametan igrač? Daje svaku vrstu podrške. Od informacija sa satelita, preko "pripadnika oružanih snaga u svojstvu dobrovoljaca" pa sve do krijumčarenja stare tehnike kojom su Istočnjaci uspeli da preokrenu rat i krenu u ganjanje neprijatelja. Ruska vojska se ne nalazi u Ukrajini jer za to nema potrebe. Nalazi se na granici da im ne da mira, ali ne učestvuje aktivno u ratu. Više vuče konce iz senke i uzda se u Ukrajinske Ruse. Krim su izdvojili i spasili ga sudbine Luganska i Donjecka, a usput su i dibili bazu. Sad će izdejstvovati autonomiju za istik tako da Ukrajina nijedan ugovor neće moći da potpiše a da se ne konsultuje istok. To je u neku ruku 3 muve jednim udarcem. A rat ko rat, puno krvi i uništenja. Sve će to platiti stanovništvo. Jer taj ko je ovo zakuvao, sada bombarduje neke druge po bliskom istoku. A ko pita Ukrajinu što je za par meseci ofanzive ostala bez 60% ratne tehnike? Sve će to da plati narod. Tako i treba kad si dovoljno naivan da poveruješ da možeš da osvojiš nešto iza čega je stala Rusija. Poginulo je oko 3000 ljudi do sada, ali je mnogo mnogo tehnike uništeno. I to je jedan od pokazatelja kako će se voditi ratovi u budućnosti. Kreneš mašinerijom, naletiš na još veću odbranu od mašinerije i ne vredi ti ništa.
Gendza Gendza   11.09.2014 u 01:03

ja sam ipak za rusiju mislim da su oni u pravu
Cranium Cranium   11.09.2014 u 02:51

Takodje, nema to veze sa Rusima. Jednostavno brane svoje. Danas Kijev, sutra Moskva. Ceo ovaj cirkus je i napravljen da bi se došlo do Rusije.
Tommy Tommy   11.09.2014 u 21:32

Cranium (10.09.2014/20:52)
Oni nikoga nisu napali. Samo ne dozvoljavaju da se dojučerašnji nacisti nadju tamo gde im je volja.
uopće pa nisu nikoga napali, a tko je zauzeo policijske stanice, ko bi da se izdvaja iz međunarodno priznate države? i kakvi nacisti? nacisti ne postoje još od 45. ne kužim zašto se sve narode koji su bili na strani nacista u 2. sv ratu naziva nacistima poslije 70. godina. nacisti su bili nijemci. fašisti talijani.
Zvezdas Zvezdas   11.09.2014 u 21:41

Ja ocekujem da tu Rusija izvuče deblji kraj i odvoji od ukrajine deo teritorije kako bi lakše došli do krima
Tommy Tommy   11.09.2014 u 22:06

Zvezdas (11.09.2014/19:41)
Ja ocekujem da tu Rusija izvuče deblji kraj i odvoji od ukrajine deo teritorije kako bi lakše došli do krima
Ja očekujem da Ukrajina uz pomoć Nato-a zauzme ponovo Krim.

Forum početna