VIVA Music Channel R.I.P (1993 - 2018)
Forum Zabava TV

Cranium Cranium   12.01.2019 u 20:37

Viva je bila nemacki muzicki kanal koji je svoj rad zapoceo 1. decembra 1993. godine kao revolt na tadasnji stav MTV kanala u Nemackoj da kao monopolista potencira samo izvodjace sa engleskog govornog podrucja.

Priložena slika:

Logo VIVA koji je bio najprepoznatljiviji od svih koji su bili u upotrebi.

Od svog nastanka pa sve do kasnih 00' , VIVA je bila muzicka televizija u pravom smislu te reci. Bila je privatna, nezavisna televizija, koja se za finansije snalazila na razne nacine. Vremenom je rasla i postala visoko profitabilna tv kuca. Do kraja devedesetih, sustigla je i prestigla MTV u Nemackoj po gledanosti, a pritom je imala mnogo vise da ponudi. Ubrzo se VIVA nasla u ulozi lidera muzickih televizija u Nemackoj, a i sire (Madjarska, Svajcarska, Austrija itd) I tamo je otvarala svoje ogranke. Od MTV-a se razlikovala po tome sto je bila friendly za izvodjace iz Nemacke i maltene cele Evrope. Svedska, Finska, Turska, Rusija, Holandija, Britanija, Italija, Spanija itd. Dok se MTV kao sto sam vec rekao bazirao na englesko govorno podrucje. Zanrovi koje je VIVA pokrivala su devedesetih bili dens i elektronska muzika uglavnom, da bi se krajem devedesetih prosirila na mejnstrim zanrove (logicno, kanal je buknuo i svi sada postaju zeljni minuta na VIVI) Poceli smo da vidjamo pop , rnb muzicke zvezde u emisijama VIVE, otvoren je jos jedan kanal, VIVA 2 koji je kasnije preimenovan u VIVA Plus (moj omiljeni kanal) na kome je uglavnom isla muzika "nepodobna" za mejnstrim evropu. Tako da sam se tu naslusao nu metala, repa, alternativnog roka i svega.

Ubaceno je dosta emisija, meni omiljeni get the clip kojim su sebi obezbedjivali finansije i opstanak u nefer borbi protiv MTV giganta za prevlast. I tako se sacekala 2004 godina, godina kada VIVU kupuje Americki Viacom, koji je vlasnik i MTV-ja takodje. Trebalo je biti jasno sta ce se potom desiti. Samo biznis. Jedno vreme je sve bilo isto, VIVA je radila svoje, MTV svoje. Vise se nisu nadmetali, sada su saradjivali. I onda je ugasena VIVA plus, zamenjena comedy central-om (isto ga viacom poseduje) , zatim je ukinuta dodela muzickih nagrada koje je VIVA svake godine organizovala od 1995 a zvala se Comet, poslednja je odrzana 2011. Sa objasnjenjem da je bolje da se baziraju na MTV awards. Ubrzo su VIVU preplavile MTV emisije, one tinejdz rijaliti emisije. Bilo je jasno da MTV preuzima prljavo, i da se VIVA lagano gasi.

Pa je VIVA pocela da deli kanal sa Comedy Central-om 2014. godine. Kao sto je kod nas bilo sa Happy i Kosavom.

Juna 2018. doneta je odluka da se preostali kanali VIVE (glavni nemacki, i regionalni madjarski, austrijski, svajcarski itd) gase sa zakljucenjem 2018 godine.

Dosao je i taj dan, 31. decembar 2018.

Poslednjih minuta emitovanja televizije pusten je spot VIVA forever od Spice Girls, zatim je pusten prilog gde se mnogi izvodjaci koji su ponikli na VIVA kanalima pricaju o njoj i oprastaju se, zatim je pusten spot "Zu geil für diese Welt" od Die Fantastischen Vier, prvi spot koji je VIVA ikada emitovala 1993. Evo bio je i poslednji. I onda je izaslo obavestenje koje je ujedno i naziv ove teme, i kanal je ugasen.

Iako nisam gledao VIVU mozda 13-14 godina, jer sam ugasio satelitski program tamo negde 2005-2006, zao mi je sto su je ovako kvarno ugasili.

Mozes misliti, vlasnik MTV televizije kupuje njegovog glavnog konkurenta. Koji ga je programski kidao kako je stigao.

Raznovrsna muzika, ludacke emisije, reklame. Sve je to ono sto pamtim.

Evo ovo su njeni poslednji minuti...

youtu.be/P8aTGD_He0U
FoX FoX   14.01.2019 u 14:10

To kao što je Telekom kupio Kopernikus i još neke kablovske operatere koje imaju N1 u svom programu... Pa i ovaj što je držao taj Kopernikus, snsovac, od tih para od prodaje kupio Prvu i O2.

Ali ne mogu da verujem da ima ovakvih monopolističkih slučajeva i van Srbije...

MTV smeće jbt.. Ajd što su oni smeće nego što su kupili ok kanal pa će i njega da unište. Sta sad emituje VIVA?
Cranium Cranium   14.01.2019 u 16:58

FoX (14.01.2019/13:10)
To kao što je Telekom kupio Kopernikus i još neke kablovske operatere koje imaju N1 u svom programu... Pa i ovaj što je držao taj Kopernikus, snsovac,
j**iga, kapitalizam. Viva je bila privatna televizija, ne znam kakav ugovor su sklopili sa Viacom-om, i na sta se Viacom obavezao, evo Viva je opstajala 14 godina nakon kupovine. Od 25 godina koliko je VIVA postojala, 11 godina je bila nezavisna, 14 godina je bila pod patronatom Viacoma. Verovatno je Viacom kako su godine prolazile kupovao sve vise i vise udela, i preuzimao televiziju kao vecinski vlasnik na kraju.

Viva vise ne postoji, ne emituje nista, na tom kanalu (kablovski operater) je sada Comedy Central, isto pod vlasnistvom Viacoma. Jedno vreme su Viva i Comedy Central delili kanal. Tipa Viva emituje od 14h do 2 izjutra, a onda comedy central emituje od 2 do 14h. Evo sada je comedy central preuzeo sve termine. A Viva vise ne postoji.
Edy Edy   14.01.2019 u 17:43

Cranium, scheisse! Sjećam se njih, dobri su bili.

Sad sam skontao da mogu na njemačkom da pričam finu priču i BF me neće cenzurisat

Forum početna