Plex Server
Forum Tehnologija Ostalo

Edy Edy   17.10.2021 u 21:48

Ok, za one koje ne znaju Plex je server sistem preko kojeg možete pokrenuti filmove, serije, muziku i drugo sa bilo kojeg uređaja. Android, iPad, iPhone, Tablet, Windows PC, Mac, Linux, Smart TV, nebitno.

Sa Plexom možete bukvalno pokrenuti vlastiti netflix.

Potrebno je da imate uređaj, bilo to instalirano na kompjuteru ili zasebnom serveru, koji ćete držati upaljenim kad god želite stream stvari sa njega na recimo mobitel.

Možete stream lokalno ali i preko neta bilo koji film ili seriju koju onda download i stavite na plex server (vaš kompjuter recimo).

Ja sam uzeo 4 terabajta HDD, i sad guram sve što mi se gleda na njega. Imam Plex aplikacije instalirane na više mobitela i tablet.

Zašto bi podesili svoj plex?

Da ne bih plaćali 10 raznih streaming servisa. Danas bi čovjek trebao imati račun na netlifx pa na disney plus za marvel, pixar i sl. filmove, na HBO Max račun za njihov content, pa na Amazon Prime Video za filmove generalne... niko to živ ne bi naplaćao. Zato su torrenti opet počeli da budu sve i sve popularniji, čak i u raje koje može to sve da plaća. Lakše sa torrenta skinut nego 5-6 aplikacija instalirat, da ne govorim da pola ovih app ne radi bez VPNa u našem regioni.

Sa plexom možete imati isto iskustvo kao da ste netflix pokrenuli, ali umjesto smeća koje netflix gura, možete napraviti svoju biblioteku filmova koje hoćete gledati, i stream na bilo koji uređaj koji posjedujete.

Imate i alternative za Plex, ali on je generalno najpopularniji. Ovo je inače DLNA (UPnP) stream, tako da ne morate skinuti Plex aplikacije ako nećete, bilo koji app koji podržava taj tech radi, recimo na ipad i mob imate ograničen stream na pet minuta za bestplatan servis preko aplikacija, tako da ili možete platitit za full experience 4-5 dolara mjesečno, ili lifetime 110 dolara servis jednom, ili jednostavno skinuti nešto tipa VLC Player za Android/iOS, i preko toga stream.

Plex je postao pravo popularan ovih dana, gdje ljudi podese svoj media server kod kuće za stream svojih "kupljenih" (*cough* more torrent *cough*) medija na kućna kina, mobilne uređaje i dr. Milioni korisnika imaju već svoj plex.

Imate dosta addon opcija, tipa Tidal integraciju, gdje možete svoju tidal muziku pokrenuti kroz plex, ili radiofm, ili mnogo drugih app za muziku, tako da ne morate čak ni instalirati zasebne app za muziku, sve možete kroz plex pokrenuti. Imate i razne druge integracije, zavisno o potrebi.
Edy Edy   17.10.2021 u 21:51

Ja lično nikad ne gasim PC, tako da je ovo super solucija za streaming filmova, serija i sl. sadržaja. Jest da morate prvo da ga download, ali torrent download je minuta posla, i da imate dovoljno prostora na HDD. Ali sa obzirom da je danas HDD Toshiba od 4tb ispod 90 eura, i da Plex možete pokrenuti sa gotov svakog uređaja, i recimo sa Raspberry Pi boarda, koji je 50 eura, i ako nemate PC, to je odlična investicija koju bih potrošili i godinu ili manje samo na netflix.

A ako imate komp, samo instalirate plex server na windows, upalite komp kad hoćete stream, i gotova priča.
Welicak94 Welicak94   17.10.2021 u 23:08

Šta je sa ovim što se nalazi na početnoj stranici?

Inače, mogao si neki link da postaviš, neki tutorijal, skrinšot i slično. Takođe, prilično si zbunjujuće objasnio, pritom sa tvojim "bosanskim" još teže za razumeti.

Kako gledati sa Netfliksa ili nekog drugog sistema putem Plex-a ili ovaj Plex uopšte i ne služi u tu svrhu?
Koliko sam shvatio, ovo deli tvoje fajlove sa računara kako bi ih ti strimovao na nekom daljinskom (remote) uređaju. Tako da, ja bih svakako neku seriju/film morao da skinem tradicionalno putem torent klijenta, a to u Srbiji jako malo ljudi radi, pa čak i oni koji znaju jer svi pribegavaju gledanju filmova na strim sajtovima koji nude filmove sa prevodom. Ja filmove i sve ostalo svakako skidam i gledam direktno na uređaju. Šta će mi ovo? Ako želim da gledam film na drugom uređaju, jednostavno ću ga prebaciti putem USB kabla za prenos podataka ili ću direktno na taj drugi uređaj preuzeti film. Nešto mi očigledno promiče, jer i ne vidim neku specijalnu korist od ovog Plex-a.
Welicak94 Welicak94   17.10.2021 u 23:09

Zaboravih skrinsot u prethodnom postu

Priloženi fajl : 1634504962.png (1.38 MB.)
Uloguj se se pa možeš da preuzmeš ovaj fajl!
Edy Edy   18.10.2021 u 00:27

jednostavno ću ga prebaciti putem USB kabla za prenos podatakaideja je da ne moraš to, raditi, već samo klikneš na play i gotovo. Kako bi prebacio isti na recimo TV?

Kako bi podesio subtitles, ako hoćeš da pustiš neki film sa torrenta? Možeš ili nakačiti TV na komp, pa podesiti tamo, ili lakše recimo preko Plex. Ima većina smart tv plex aplikaciju, i svaki android TV može download Plex. Umjesto da
- uzmeš USB, pa skineš film, prebaciš na njega, ubaciš na TV usb tako što izmakneš TV od zida i uguraš USB nekako, i onda play
- samo klikni na app, izaberi film, izaberi subtitles ako hoćeš i klikneš play.

Kakav tutorial hoćeš? Nema tu neke velike priče, možeš dodat odrešeni folder na windows da ti je dostupan kroz plex, i u tom folderu držiš filmove i sl.

Kad priv put upališ plex pita te za folder, a možeš samo da klikneš na "+" pod more tab u navigaciji da dodaš još foldera. Ono automatski nađe filmove, nazive screnshots, opise, substitles i sve ostalo.

Imaš neka generalna pravila kako nazvat fajl, ali ako je file recimo "Game of Thrones S01e01.mkv" ono će naći koji je TV show, koja je sezona i epizoda na osnovu naziva. Ništa komplikovano.
Kako gledati sa Netfliksa ili nekog drugog sistema putem Plex-a ili ovaj Plex uopšte i ne služi u tu svrhu?
da si pročitao gore, skontao bih sam. Jesam li rekao da umjesto da imaš netflix account ili disney plus account, možeš podesiti svoj stream server preko plex i stream na TV, na mob, tablet i drugo. I kad si kod kuće i kad nisi preko interneta.

I zašto bi skidao torrent file neke serije ili film od 3 gige na fon koji ima 50-100 giga storage? Šta ako hoću da imam nekoliko filmova, recimo nekih koji nisu izašli prošli mjesec i nema puno seeder pa treba sat? Da sačekam sat da se skine? Lakše je skinut hrpu stvari i pokrenut kad imao vremena iz liste što si već skinuo, a to raditi na mobitelu je glupost, jer neće niko napuniti memoriju od mobitela filmovima na taj način. Već ga staviš na PC ili laptop gdje imaš više memorije za te stvari.

Drugo, ako stream preko plexa imaš direkt opcije kao što rekoh za subtitles, ili recimo preuzmeš sa torrent 4k film, stream ga na TVu 4k, ili ako ti nije volja, stream ga na mobitel u 1080p, automatski ti može optimizovati fajl za manju rezoluciju.
Edy Edy   18.10.2021 u 00:35

Evo screenshot za "Add Library" opciju.

Plex je Media Server. Sve ti je u imenu šta je i o čemu se radi.

Ljudi uzmu netflix ne zato što ima stvari na netflixu koje ne mogu naći na drugom mjestu, već jer je lahko download aplikaciju, prijavit se i eto ti filmova na klik gdje god si.

Ovo je ista stvar, samo umjesto netflix, skineš plex, i podesiš sam svoje filmove koje hoćeš. Ako imaš DVD, prebaciš sa DVDa na komp, ne moraš sa torrenta. Ideja je ista, "sam sebi podesiš netflix", kao što rekoh gore.

Odlična opcija sada, s obzirom da pola stvari koje hoćeš da gledaš nema na streaming servisu, i ako ima, na 5 različitih servisa su.

Priloženi fajl : plex_howto.png (0.58 MB.)
Uloguj se se pa možeš da preuzmeš ovaj fajl!
atom atom   18.10.2021 u 00:58

Zar nije lakše skinuti film na komp i pogledati ga,ili otići na neki sajt i pogledati ga online? A ako imate smart tv jednostavno instaliraš CinemaHD i gledaš šta poželiš.
Edy Edy   18.10.2021 u 12:33

@atom, vi nikako ne čitate šta ja pišem, jelde? Kako bih stavio film na mobitel? Ili tablet? Kako bi to uradio sa 30 epizoda neke serije na urešaj sa malim storage?

Šta ti je CinemaHD ? Nemogu ni da nađem to na TV app marketplaceu. Nema svaki SmartTV to onda, što bi se patio sa nečim takvim? Jeli to samo za Android? Šta za one koji nemaju android TV? Šta sa onim koji imaju iOS uređaj?

Evo pogledao sam taj CinemaHD, šta ako nema film ili serija koju hoćeš tamo? Stvarno... Ovo nema ni na android marketplaceu, jer je ilegalan app pa ga skinuli, to bi morao onda probati sideload-ati na android tv ako imate to. Ovo koliko vidim ne radi preko torrenta, tako da je samo pitanje kad će crknut ovo.

Inače, ovakve aplikacije su uvijek mutne, ko zna šta sve ima u pozadini, Evo vidim taj app je sa reklamama. Što bi se patio sa reklamama na aplikaciji koju ne možeš instalirati svugdje, moraš tražiti po netu i testirati da ne naletiš na virus, i plus nema sve što hoćeš i ima reklame?
atom atom   18.10.2021 u 17:31

Edy (18.10.2021 / 10:33)
@atom, vi nikako ne čitate šta ja pišem, jelde? Kako bih stavio film na mobitel? Ili tablet? Kako bi to uradio sa 30 epizoda neke serije na urešaj sa malim sto
Čak iako imaš android tv(kao ja) možeš instalirati third party app... Odeš preko kompa i skineš apk bilo koje aplikacije,prebaciš na flash i instaliraš na tv-u,imaš i Stremio aplikaciju preko kpga strimuješ preko torenta. Zašto bi skidao serije na telefon/tablet ako imaš pristup internetu na istima? I neće takve aplikacie crknuti nikad,ja samo CinemaHD koristim dve godine pa evo radi kao što vidiš,pre nje je bio ShowBox. Čak iako ugase,neko će napraviti novu,tako da ...
FoX FoX   18.10.2021 u 18:15

Baš juče razmišljam kako bi bilo super da imam video sadržaj sortiran u netflix fazonu.
Plex sam probao pre par meseci ali brzo sam ga obrisao jer sam mislio da se radi o online servisu...
Ovo je onda super. Možda probam.

Na android boxu imam MX Player pro i zadovoljan sam. Na hard disku sam lepo sortirao kategorije (Filmovi, Serije itd) i zadovoljan sam. Jednostavno izgleda ali ipak je ovaj plex lepši. 

Ovo sortiranje me zanima a što se tiče localhost servera, taj posao mi odradjuje X-plorer apk (FTP opcija). Mogu da pristupim android box fajlovima sa bilo kog uredjaja koji je nakačen na wifi. Super stvar.

@atom ma begaj  Imaš ljude koji više vole da skidaju filmove/serije. Ja sam uvek za tu opciju jer volim da imam svoju arhivu dobrih filmova i serija. Ovo sa netom se nikad ne zna, danas sutra obrišu fajl, padne sajt, ostaneš bez neta. Još ako se obistini ovo što teoretičari spominju da se sprema "internet karantin"... Obezbedjen si  
Udobnije je gledati video sadržaj offline, barem meni. Gledanje online nekako nema tu draž...

Forum početna