Chat GPT
Forum Tehnologija Internet

FoX FoX   23.12.2022 u 13:25

Ja: Napravi mi članak o sebi.

Chat GPT:

Naravno. Ja sam Asistent, tekstualni model za obradu jezika koji je treniran da odgovara na pitanja i da daje informacije na osnovu svojih unapred učenih znanja i sposobnosti obrade teksta.

Ovaj model je treniran na velikom korpusu tekstova iz različitih oblasti i sadržaja, pa je sposoban da odgovara na širok spektar pitanja i da daje informacije o različitim temama.
Pored toga što sam tekstualni model, ja sam takođe i virtualni pomoćnik koji je treniran da pomaže ljudima da pronađu informacije i da rade određene zadatke putem teksta.

Moj glavni cilj je da pomažem ljudima da se snađu u svetu informacija koji je sve veći i kompleksniji, i da im pružim pomoć kada im je to potrebno.
FoX FoX   23.12.2022 u 13:31

ChatGPT je kreirala kompanija OpenAI, firma za istraživanje veštačke inteligencije, među čijim osnivačima je i Ilon Mask.

OpenAI ističe da je spreman da prikuplja povratne informacije korisnika kako bi poboljšao svoj AI sistem, s obzirom na to da ChatGPT može da ponudi problematične odgovore i pokaže pristrasno ponašanje.

ChatGPT je najnoviji u seriji AI-jeva, koje kompanija opisuje kao GPT (što je akronim za Generative Pre-Trained Transformer).Kako bi se sistem razvio, rane verzije su fino podešavane preko razgovora sa ljudskim trenerima.

O veštačkoj inteligenciji (AI - Artificial intelligence), koja bi u mnogim zanimanjima mogla zameniti ljude, govori se već godinama. Sada je, odjednom, jedna ovakva platforma dostupna svima i to besplatno.

Tako već danima, ljudi širom sveta na svojim profilima objavljuju zanimljive odgovore koje im je dao popularni “chat bot”.

Princip je jednostavan: pitate ga bilo šta i brzo dobijete odgovor, kao da razgovarate s čovekom.
Fascinantno je šta ovaj (ro)bot sve “zna”, pa su tako ljudi otkrili da vam može napisati esej o bilo kojoj temi, napisati pesmu pa čak i kodove jezicima za programiranje.

- Zvanično je pušten u javnost 30.11.2022.

- Trenutno ne postoji android ili iOS zvanična aplikacija.

Sve što je potrebno da bi besplatno koristili ovaj chat je da se registrujete na https://chat.openai.com/ i zabava počinje.

Pitajte ga sve što vam padne na pamet.
Recept, preporuka filma, savet, informacija. Bezbroj mogućnosti.
FoX FoX   23.12.2022 u 13:45

Malo sam se igrao sa ovim i shvatio da iako može biti koristan, još je ovo u nekoj početnoj fazi. 

Dešava se da pobrka lončiće. Na primer, testirao sam da vidim šta će mi reći o jednom od mojih omiljenih domaćih filmova, "Crni Bombarder". Odgovor je bio da takav srpski film ne postoji.
Onda sam mu poslao link do imdb stranice Crnog Bombardera i izvukao je dobar opis, "svojim" rečima je ispisao opis, ali je pogrešio kada je reč o tome ko je režirao i ko je igrao glavne uloge. Tu sam ga ispravio i onda mi je dao tačan odgovor. Ali opet, nije uspeo da mi izvuče informaciju ko tumači lik Marsovca (u špici a i na imdb piše da je to Dj Žex, aka Željko Mitrović, ali nema šanse da je OVO Željko   Više mi liči na Branka Djurića Djuru ).

Uglavnom, ima još dosta toga što ovaj AI bot mora da nauči. Ali bar upija nove informacije ako ga ispraviš

Na pitanje da li je povezan sa internetom, kaže da nije. Ali na pitanje da li se Ilon Mask povukao sa mesta direktora Twitera, kaže da Mask nije direktor Twitera i da je to dezinformacija... To znači da još nije dobio tu informaciju.
Poslao sam mu link do vesti da je Ilon Mask postao direktor prošle godine. I onda mi je ispisao ključne tačke iz tog članka.
Na pitanje kako je uspeo da pročita taj članak ako nema internet, opet isti odgovor. Nemam pristup internetu ali ti si mi rekao da je Mask direktor... Hahaha laže za sve pare da nema net al ajd

Super je što komunikacija lepo funkcioniše i na srpskom. Nisam primetio neke veće greške u gramatici. Rekao sam mu da mi ne persira i onda je počeo da mi se obraća na ti

Inače, Ilon Mask se povukao pre par godina iz ove priče o Chat GPT. Skoro je i izjavio "OpenAI je pokrenut kao open-source i neprofitna organizacija. Ni jedno ni drugo više nije šlučaj." 

Pored "sveznajućeg" chat bota, tu su i ostali servisi OpenAI projekta.

- Dall E 2, koji omogućava da detaljnim opisom bilo čega AI stvori sliku.

- Whisper, koji može da ispiše tekst na osnovu zadatog zvučnog zapisa.
Welicak94 Welicak94   01.02.2025 u 19:26

Meni je dao ime filma na osnovu par detalja sa omota filma koji sam video ranije, ali sam zaboravio naziv, pa sam želeo da pogledam. Tražio sam mu i recenziju. Sve uredno ispisano.

A recimo pre neko veče, tražio sam mu neki vic o pandurima, odgovorio sam mu da je vic glup (što i jeste), moj odgovor je bio uklonjen... Pa sam se raspravljao sa njim, da nisam vređao njega ili bilo koga, jednostavno sam rekao da je vic glup. Izvinio se i onda poruka nije bila obrisana.
FoX FoX   07.02.2025 u 13:22

Nema toliko veze sa AI chatovima ali dobra ova viber opcija sažetka (summarize) poruka. Jeste da je na engleskom još uvek ali lepo sažme poruke tako da ne mora neko da se cima da čita svaku poruku ponaosob.
Welicak94 Welicak94   07.02.2025 u 14:43

Počeo sam da koristim ChatGPT i za učenje engleskog, zapravo, pitam ga da mi ispravi rečenicu, predloži izmenu ili slično. On mi sve objasni po tezama gde sam pogrešio, napiše kad da koristim određen termin. Baš detaljno. Takođe je vrlo koristan za dobijanje predloga filmova, serija, animea...

Edit:
Ima samo jedna mana ChatGPT-a, ćaskanje je ograničeno na tipa 10-ak poslatih poruka, a da bi koristili u potpunosti bez ograničenja cena je finih 20$ mesečno.

Forum početna