Muzika, muzičke zvezde i prodaja albuma. Nekada i sada.
Forum Zabava Muzika

Cranium Cranium   16.04.2015 u 23:59

Danas sam nešto smoren pa sam uzeo da slušam starije pesme. (kasne devedesete, i rane dvehiljadite) I uhvatim sebe kako razmišljam o tome šta bi bilo kada bi bilo.
Šta da su Eminem, Christina Aguilera, Linkin Park, Pink, Jennifer Lopez i mnogi drugi počeli karijere kad i ove nove zvezde??? Kakva bi im bila karijera? Činjenica je da su Američka tržišta otišla u ku**c sa prodajom albuma. Internet je sj**ao sve. Recimo, prvi album Christine je bio prodat u preko 17 miliona primeraka. A ovaj poslednji je prodat u tiražu od nekih 400 hiljada. Šokantni pad. Smorio sam se kada sam video. A onda sam uzeo da vidim koliko prodaju ove sadašnje zvezde i vidim da npr Taylor Swift prodaje u proseku album za nekih 7 miliona recimo. Što dovoljno pokazuje da se Američko muzičko tržište sj**alo. A i koliko ljudi danas u Americi sluša ono što sam ja slušao nekada. Pa mamu vam, Christina da spadne na 400 hiljada albuma. Baš ću da vidim za ostale zvezde. Znam da Eminem sada prodaje po 4 ili 5 miliona, a nekad je cepao do 20 miliona po albumu. Bruka kakvo je stanje u muzici. I što se tiče prodaje, i što se tiče šta se danas prodaje. Da li bi ovi stari uspeli da budu legende da nisu počeli u vreme bez interneta kakav postoji danas. I da li bi ovi novi pravili kompromise u komercijali sa raznim modernim zvukovima da su počeli 15 godina ranije. Jer su ove nove zvezde rasle uz ove stare. Ne znam da li me kapirate.
Cranium Cranium   17.04.2015 u 00:02

A ova tema može da bude i dobar pokazatelj koliko je ko ostavio traga, koliko je zaradio para itd. ;-) Sad ću da kačim neke podatke.
DR_
Dr_Psycho  
 17.04.2015 u 00:05

Kapiram,Cran. Muzika je pre 15 god bila idealna po meni. Ovo danas? hm,retko naci nesto izuzetno.
Cranium Cranium   17.04.2015 u 00:09

Eminem - prodavao preko 30 miliona za 2 albuma, ovaj poslednji oko 5 miliona. Danas je Drake kao šatro popularan i on prodaje po 2 miliona albuma. Dakle Eminem je ostao kralj i drago mi je.
Cranium Cranium   17.04.2015 u 00:11

Dr_Psycho (16.04.2015/22:05)
Kapiram,Cran. Muzika je pre 15 god bila idealna po meni. Ovo danas? hm,retko naci nesto izuzetno.
Reci brate. Koje sranje. Ali ako je za utehu, ove naše zvezde su zgrnule toliki keš da ih boli dupe što prodaju po 400 hiljada. Osigurali su se na fazon prvom albumu. Ahhahahah
DR_
Dr_Psycho  
 17.04.2015 u 00:17

A i to je trulo. a i sta ce im vise,valjda zive za muziku,a ne za novac
Cranium Cranium   17.04.2015 u 00:26

Ma to ja kažem. Ostavili su iza sebe mnogo dobrih stvari, i zaslužuju svaki dolar. To je kao takmičenje izmedju starih i novih.
DR_
Dr_Psycho  
 17.04.2015 u 00:31

Ovi novi gube
Cranium Cranium   17.04.2015 u 00:40

Naravno da gube jer su tiraži jedino što se računa u tom nekom krugu. Tako da neko ne misli da je Biberče bolji od recimo Usher-a jer sada prodaje više od njega. Usher je prodavao po fazon 10 miliona laganica. Iako ga nisam nešto slušao. Ako se porede ove neke nove zvezde sa starim, treba da dostignu taj tiraž i da traju toliko pa da onda kažemo da su bolji
Cranium Cranium   07.07.2017 u 02:21

Elem, par dana hoću da napišem koju o ovome i nikako da stignem. Jay-Z koji je slobodno mogu da kažem živa legenda i koji ima njuh za komercijalu je uspeo da danas nekomercijalnim zvukom pocepa platinum status (milion prodatih albuma) za nepunih 3-4 dana. I to mu album još nije u prodaji u fizičkom izdanju (CD) , a nema ga ni u digitalnom izdanju. Kaaaaaako? Album je izbačen na streaming sajt (nemam pojma koji) koji ima ooogromnu bazu korisnika. Nešto kao soundcloud, spotify itd. Posle dva dana, album je pušten na free download za prvih milion korisnika. Za njih je free, ali album će platiti sponzor Jay-Z koji je gle čuda.....taj striming servis. I tako je milion free download-a postalo milion prodatih albuma. I eto.....p**karski potez ili genijalni potez kojim Jay-Z opet uspeva da napravi keš sebi i drugima (reklama za taj striming sajt)

Vaše mišljenje? Ja nisam čekirao album još. Možda je i okačen po torent sajtovima. Ono što sam malo uhvatio je oldschool i drago mi je da se širi netom taj zvuk.

On mi je u top 10 repera, možda i u top 3 ulazi. Troumim se izmedju njega, biggija i naza.

Forum početna