Linkin Park
Forum Zabava Muzika

Cranium Cranium   17.04.2015 u 15:55

Priložena slika:

Linkin Park je Američki Nu Metal, Alternativni Rok, Repkor bend i kao takav postoji od 1999. Zašto? Saznaćemo uskoro.

Naime, grupa prijatelja iz srednje škole rešava da osnuje bend jer sluša istu muziku. Ti prijatelji su Mike Shinoda (onaj što repuje) , Brad Dealson i Rob Bourdon. Nazvali su je Xero i u njihov sastav ulaze i Joe Hahn i Dave Farrel. Ali nisu imali pevača pa je angažovan Mark Wakefield. Elem, snimili su demo EP pod imenom Xero i tražili šansu da se probiju. Medjutim, slab je bio kvalitet traka (posle su radili remaster tih pesama iz doba pre proboja i ono je perverzija kako zvuči)

Tako da, slab kvalitet traka je doveo do toga da su ostali niko i ništa. Pevač Mark se razočarao i napustio bend. Tako da bend Hybrid Theory maltene raspao, tjst tražio je novog pevača. A da nisam spomenuo da su u medjuvremenu promenili ime u Hybrid Theory. Nemam pojma što, meni je Xero sasvim kul. I tako su oni tražili pevača i našli jednog u Grunge bendu zvanom Grey Daze sa kojima ima 2 albuma. Njegovo ime je bilo Chester Bennington. On je pristupio bendu 1999 godine i odmah su krenuli sa snimanjem pesama pa dokle stignu. Naravno i tu im nije cvetalo cveće pa su jedva našli izdavačku kuću. Počinju sa snimanjem pesama za album prvenac koji će se zvati isto kao i što se oni zovu. Hybrid Theory. Medjutim malo im je bilo glupo da se i dalje tako zovu pa su promenili ime u Linkin Park. Po Lincoln Parku, neki tamo park kod njih. Meni bi bilo extra da su ostali na Xero nazivu za bend. :-)

I tako, snimaju pesme za album prvenac ali o tome kasnije, tjst u sledećem postu.
atom atom   17.04.2015 u 15:59

Kakav park? :xD Šalim se,znam za tu grupu,dobri su.
Cranium Cranium   17.04.2015 u 15:59

Hybrid Theory (2000)

Priložena slika:

Njihov prvi album. Mnogo tvrda priča i mnogo tvrd zvuk. Mešavina metala, repa, elektro elemenata, skrečevi, svašta nešto.

Mislim da je One Step Closer prvi singl njihov. I sećam se spota. Bio sam u fazonu woooow. Ja ovo moram slušati. Svaka pesma je remek delo. Najčudniji i najgotivniji rifovi su im uspevali. Pesme su bile i što bi se reklo catchy a u isto vreme sa brutalno agresivnom zikom. Ne znam kako da opišem album. Tvrd zvuk, a nije metal. Linkin Park je bio žanr za sebe. Kombinacija Majkovog repa i Česterovih refrena, onaj Kinez cepa po klavijaturi, Brad plete po gitari. Svako je znao svoj posao i maksimalno dobro ga je radio. Da ne nabrajam sad pesme, sve su mi drage.

Koliko je bio dobar svedoči prodaja. Do kraja godine 2001 se prodao u 5 miliona primeraka, a do danas se prodao u preko 11 miliona primeraka samo u Americi, ako se doda ostatak sveta, stiže se do 27 miliona prodatih albuma Hybrid Theoryja. Uradjen je i jedan remix album na osnovu ovog albuma ali o tome kasnije.
Cranium Cranium   17.04.2015 u 15:59

Reanimation (2002)

Priložena slika:

U toku promocije Hybrid Theory-ja , dok je album bio u punom jeku javila se ideja o underground projektu. Da se napravi potpuno novi koncept tih stvari sa već sada legendarnog Hybrid Theory-ja. Rešeno je da se odradi "remix" album, mada je to više nešto kao re-record album. Za produkciju je bio zadužen Mike Shinoda, tako da u startu nagadjate da ima hip-hop elemenata više nego ikada. Mana Hybrid Theory-ja je bila ta što je relativno kratak album. E ovaj je bio duplo duži. Na njemu ima dosta gostiju, do tada nepoznatih imena u hip-hopu.

Tiraž albuma je preko 2 miliona što je sasvim dobro za remix album.

A daaaa, nazivi pesama su spoj slova i brojeva koji na prvi pogled nemaju veze sa mozgom. Ali onaj ko zna kako se zovu pesme na original albumu, lako provali šta piše na Reanimation. ;-)

Jedini singl sa Reanimation je bio Pts.OF.Athrty što već znate.

I tako su se slušale ove pesme u 2002, kao najava za sledeći album.
Cranium Cranium   18.04.2015 u 10:06

Meteora (2003)

Priložena slika:

25. Mart 2003. Izašla je Meteora.

Ponešeni slavom sa prvog albuma, momci iz benda su odlučili da nastave istim putem. Jedino tako je i moglo tada.

Album je dosta sličan Hybrid Theory-ju , a opet se nekako razlikuje. Mešavina svega sa prvog albuma, ali nekako profinjenija varijanta.

I dalje agresivna muzika, ali su se članovi benda potrudili da se njihove uloge u pesmama savršeno sklope. I dalje imamo rep deonice, i dalje imamo klavijature, gitare, Česterovo dranje, i dalje imamo elemente bar 3 žanra u jednoj pesmi ali je sve nekako skladno. Hybrid Theory je bio "sick" album što bi rekli neki. Neki noviji komercijalniji LP fanovi smatraju da je ovo najgori njihov album jer je kako kažu radjen na silu da liči na Hybrid Theory. Uopšte se ne slažem. Meteora je ustvari ono što su oni hteli da naprave od Hybrid Theory-ja ali nisu uspeli iz prve. Naravno, Hybrid je prošao još bolje zbog tih sirovih elemenata promene zvuka i žanra ali nebitno.
Shvatiće koliko dobrih pesama je Meteora donela.

Album se do sada prodao u 7 miliona kopija samo u Americi, a u celom svetu i do preko 20 miliona teraju. Da je album loš ne bi se toliko dobro prodavao
Cranium Cranium   18.04.2015 u 10:21

Minutes To Midnight (2007)

Priložena slika:

Treći album grupe. Izašao 4 godine nakon Meteore i prvobitna moja reakcija je bila WTF???

Apsolutno su prekinuli svaku dodirnu tačku sa Nu Metal-om, mešavinom repa i roka, skrečevima itd. Nema više toga. Sad je to i dalje mešavina, ali je to neki LP rock. Mekan album što se mene tiče. Najkomercijalniji do tada. Tjst. ja smatram da su poklekli nad nekim trendovima. I dalje imaju svoj pečat, ne izleću se puno ali se vidi da se nisu vidjali duže vreme i da je svako radio na svojim projektima. Oni kažu da su rešili da istražuju muziku i da šire svoje granice, ali ja bih ipak više voleo da budu kao pre. Album se prodao u tiražu od oko 15 miliona albuma u celom svetu, a neke pesme su im postale stvarno hitovi.

Kao npr.

What I've Done ili Leave Out All The Rest.

Sve u svemu, dobar album ali kada uporedim sa prva 2, hmmmm.
Cranium Cranium   18.04.2015 u 10:35

A Thousand Suns (2010)

Priložena slika:

Album izašao 2010 i nije lepo primljen od strane publike, a meni se recimo dopao. :-)

Dopao mi se ceo taj koncept koji se provlači kroz album. Da su ljudi životinje i da ćemo svi da izgorimo u plamenu hiljadu sunaca. Tjst citirani su Japanci i njihova svedočenja o eksplozijama atomskih bombi. Budući da je Mike polu Japanac, a i ovaj Joe Hahn kozna šta je, Azijat svakako. Kapiram od koga su pošle ideje. Ovo je konceptualni album i tako se i treba postaviti prema njemu. Loše je prošao u prodaji. Svega milion primeraka u Americi i još fazon 3 miliona širom sveta.

Meni su recimo 2 super pesme The Catalyst i When They Come For Me.
Cranium Cranium   18.04.2015 u 10:50

Living Things (2012)

Priložena slika:

Album iz 2012, sasvim solidan. Rock se mešavinom electro muzike. Jbg, novi trendovi, novi i stil.

Album kao album nije loš, samo ja ne volim da se mešaju babe i žabe. Pa makar to bio i LP.

Ustvari, kad razmislim. LP je uvek bio mešanac, samo su neki stilovi bili u senci u odredjeno vreme, pa su sada isplivali. Nekada je to bio Nu Metal, početkom 2000-ih je scena izgledala drugačije. I tako su se instinktivno ponašali. Imali su oni u sebi i tada electro elemente ali ne kao u meri u kojoj ga sada imaju.

I sada ima repa i rocka u njima, ali je sada on na periferiji. Nadamo se da će se muzika promeniti.

Recimo dobre pesme su mi: Lost In The Echo, Castle Of Glass, I'll Be Gone, Burn It Down itd.

Kad pogledaš, nije loše. :-)

Tiraž? Bedan mada opet za današnje stanje sasvim solidan. 2,5 miliona u celom svetu.
Cranium Cranium   18.04.2015 u 10:52

Ostao još ovaj novi ali to ću kasnije, odoh da jedem. ;-) Da sredimo temu, poobrišemo postove tipa ovog sada koji pišem i eto ga. ;-)
Cranium Cranium   18.04.2015 u 11:19

The Hunting Party (2014)

Priložena slika:

Najnoviji album LP. Meni sasvim okej.

Pomirio sam se sa sudbinom da neće zvučati kao nekada pa mi je i ovo okej.

Nisam ni znao da su ga izbacili, mislim da mi je fox rekao.

Elem, album ima malo više roka u sebi u odnosu na Living Things ali to je taj kurs koji su sada uzeli.

Otkad je Mike uzeo da producira trake, odoše u ku**c. A on najviše zna o muzici od svih njih fazon. Aj da ih ne hejtujem toliko, dobar je album. Nije kao blaaa blaaaa blaaaa, ali je okej. Onaj ko voli da sluša LP, slušao bi i gajde. Ja kukam stalno, a nikako da ih prerastem.

Omiljene pesme su mi Until It's Gone, Guilty All The Same, Final Masquerade itd.

Album je prodat u šaka jada tiražu. Oko milion albuma.

Neka im to bude parametar da padaju i da menjaju nešto. Opet ja kukam. Aliiii cifre govore sve. ;-)

Forum početna