Problem sa laptopom ili sistemom?
Forum Tehnologija PC

FoX   10.12.2017 u 20:51

Pa šta si mu radio?
Ne zeza te više kao ranije?
Ovo je zadnji post sa prethodne strane.
Welicak94 Welicak94   10.12.2017 u 22:57

FoX, Nista. Valjda se normalizovalo samo nakon defragmentacije, brisanja raznih sranja... od onda, problema nisam imao
Welicak94 Welicak94   18.03.2018 u 23:29

Evo da podelim neka moja saznanja povodom ovog problema kog imam.
Nakon evo koliko meseci, ponovo sam imao muke sa ovim problemom... Samo sto je situacija sada jos gora.
Restartovanja vise nisu pomagala... jednostavno kada se upali, radi dobro prvih par minuta, i zatim naprasno zablokira, tacnije, zablokira cim se pristupi memoriji, a u to se racuna i jedno najobicnije otvaranje fotografije ili prosto Chrome pretrazivaca;

Sada mi je situacija jos gora, Health HDD-a je na 52%. Da...
Elem, na disku su se pojavili "bad sectors" iliti po srpski "losi sektori", kojih sam imao 48 a sada imam 680
Do bagovanja je doslo kada sam pokusao da prebacim skinut film na USB flash drive i doticni fajl nije hteo da se prebaci, vec samo zapocne i tu zastane. Razlog toga je bio taj sto je fajl zapao za los sektor.

Losi sektori se ne mogu popraviti, znaci ne postoji nacin, jedino da kupite novi HDD...
Postoje razni skeneri koji skeniraju i navodno popravljaju lose sektore, ali to je laz; Cak ima i sistemskih alatkih koje pronalaze i popravljaju greske, lose sektore i slicno; Sa tim situaciju mozete jos vise da pogorsate, kao sto sam ja uradio. Pokrenuo sam Windowsovu "Scan and fix" alatku, i nakon toga zdravlje diska je spalo sa 71% na 52% a broj losih sektora se povecao sa 48 na 680;

Jedan od razloga zbog kog se losi sektori pojavljuju je nepravilno gasenje racunara/laptopa; Laicki receno kada nestane struje, ili bilo kakvo naglo gasenje, a ja sam toga u proteklim godinama imao mnogo i veoma cesto. Uglavnom je to bio nestanak struje a ja laptop koristim bez baterije kada je na punjacu...
A s obzirom da je kod nas sve cesci nestanak struje, a poznato je da nagli prekid struje steti svakom aparatu u kuci, poput televizora, frizidera ili zamrzivaca.
U poslednje vreme bilo je gomila slucajeva kada je struja nestajala na fazon par minuta i to po nekoliko puta mesecno; Raspala Srbija...

Toliko, ja odoh u kupovinu novog HDD-a
FoX FoX   19.07.2018 u 10:57

Welicak94 (18.03.2018/22:29)
Jedan od razloga zbog kog se losi sektori pojavljuju je nepravilno gasenje racunara/laptopa. Uglavnom je to bio nestanak struje a ja laptop koristim bez baterije kad je na punjaču.
Eeee da si bio poslušao moj savet kad si kupovao laptop, ovo ti se možda ne bi desilo..
Sećam se baš da smo raspravljali oko toga da li bateriju vaditi kad je na punjaču.
Ja sam baš bio spomenuo da je meni baterija uvek u laptopu i savetovao ti da uradiš isto Jer sam istraživao da je pametnije da baterija uvek bude u laptopu i da se povremeno prazni do kraja kako bi se očuvala njena izdržljivost.

Par puta u toku godine sam praznio bateriju do kraja pa onda utaknem punjač i to je to...i 3, 4godine(nakon tog perioda sam prodao laptop) mi je baterija bila super. Bez punjača je držala 5, 6h.

A to sa čestim nestajanjem struje i lošim naponom, ako želite da sačuvate vrednu tehniku, komp, tv ili slično, kupite UPS - winwin.rs/pc-perif ... .html ovo je najjeftiniji. Ali cene su uglavnom u rasponu od 4000 do 200.000...

Ja imam jedan UPS već par godina, dobio sam ga na poklon ali košta oko 50e, i kad nestane struja(retko) mogu da koristim komp još 20,30min i ugasim komp za to vreme pravilno. Imate i one ups koji se ponašaju kao pravi agregati, pa kad nestane struja možete da koristite uređaje par sati. To je isto dobra stvar.

I tako...ako hoćete da izbegnete oštećenja uzrokovana čestim nestancima buđave struje, jake ili niske napone, dajte par hiljada i mirni ste.
SRB
Srbenda  
 20.07.2018 u 01:14

Što se tiče hard diskova u laptopovima namerno ih prave da brzo crkavaju nebitno koji proizvodjac dok desktop PC može da vas služi i više od deset godina. Mada nema pravila. Po meni najbolje da kupiš SSD oko 4000 su 120gb a ima i skupljih u zavisnosti od tehnologije izrade i kapaciteta. Koji god SSD da uzmeš bice brži par puta od hard diska čak i polovan može da se uzme na KP.
Ups imate i za 10e polovan na kupujem prodajem i samo dokupite bateriju... Za laptop može bilo koji UPS ako je malo jači računar trebalo kvalitetniji ups da se uzme.
PARTYzan PARTYzan   20.07.2018 u 03:13

Ja nemam loše iskustvo sa hard diskom laptopa a što se tiče baterije najbolje za život je da se ne koristi tj bude van laptopa ali da se obavezno 1 mesečno istroši do kraja, pa napuni do 80 % i ponovo odloži... Ja to nažalost nisam praktikovao
FoX FoX   06.10.2018 u 12:49

Welicak94 (18.03.2018/22:29)
Evo da podelim neka moja saznanja povodom ovog problema kog imam.
Nakon evo koliko meseci, ponovo sam imao muke sa ovim problemom... Samo sto je situ
Koji si beše SSD kupio?
Welicak94 Welicak94   06.10.2018 u 13:28

FoX, Kupio sam neki Seagate HDD od 500gb (po preporuci servisera), 7000din je kostao...

Forum početna