My name is Popov...Duško Popov
Forum Politika Srbija

atom atom   15.03.2017 u 16:59

Dušan "Duško" Popov,bio je srpski dvostruki agent za vreme drugog svetskog rata.Nemcima je bio poznat pod kodnim imenom "Ivan",a britancima "Tricikl".

Posle izbijanja Drugog svetskog rata, i Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo su počeli da regrutuju tajne agente širom Evrope. Popov je za to vreme vodio advokatsku firmu u Dubrovniku. Na dan 4. februara 1940. primio je telegram od Jebsena koji je zatražio da se sretnu u Beogradu. Tu mu je Jebsen saopštio da je postao dvostruki agent koji nominalno radi za Abver, nemačku vojnu obaveštajnu službu, a zapravo za britanski MI6 i pozvao Popova da mu se pridruži. Popov je ponudio svoje usluge Britancima u britanskoj ambasadi u Beogradu. Tu su ga poslali u službu za izdavanje pasoša, koja je zapravo bila štab MI6. MI6 je dva dana ispitivao Popova pre nego što su ga prihvatili.

Na prvom sastanku sa Abverom Popov je lagao da ima uticajne poznanike u Engleskoj. Abver mu je organizovao fiktivno preduzeće za trgovinu Jugoslavije sa Ujedinjenim Kraljevstvom i postavio Jebsena kao Popovljevog rukovodioca. Zadatak Popova je bio da izveštava o snazi i moralu britanske vojske. MI6 je pružao Popovu lažne izveštaje koje je on dalje prosleđivao Abveru. Abver je takođe bez Popovljevog znanja, vrbovao i dugogodišeg šofera njegove porodice da prati Popova. Vozač je bio poznat po lenjosti i Popovu je bilo sumnjivo što se on dobrovoljno javio da ga vozi. Nakon što je Jebsen otkrio da je vozača vrbovao Abver, Popov je bio prinuđen da ga ubije da njegova dvostruka uloga ne bi bila otkrivena. Zvanična policijaska istraga je zaključila da je vozač ubijen u neuspešnoj pljački, pa se Popov izvukao.

Popov je vremenom stekao poverenje Abvera, koji je odlučio da ga u novembru pošalje u London da proširi mrežu nemačkih agenata, koja je trebala da olakša planiranu nemačku invaziju Velike Britanije. Pre nego što bi došao u London, morao je da ode u Lisabon, koji je tada bio vrlo živ centar špijunaže. Njegove međunarodne poslovne aktivnosti obezbedile su mu paravan za posete neutralnoj Portugaliji, koji je bio povezan sa Velikom Britanijom slabašnim civilnim vazdušnim saobraćajem skoro sve vreme rata. U Lisabonu ga je sačekala Elizabet Sarba, nemački agent, koja ga je odvela do svog pretpostavljenog Ludovika fon Kastrofa (pravo ime Kremer fon Auenrode). Kako je fon Kastrof takođe poticao iz aristokratske porodice i delio strast prema ženama, Popov je stekao njegovo poverenje. Portugalija i Španija su bile takođe bezbedna za mesta za susrete sa Jebsenom, koji je Popova obaveštavao o napretku rata i stanju u Nemačkoj, nelojalnosti u Abveru i mikrotački, tehnici sakrivanja poruka.

Abver ga je 20. decembra 1940. poslao u London, tada svakodevnu metom bomardovanja Luftvafea. U londskom hotelu Savoj ga je čeako T.A. Robertson, koji je vodio službu Duplo Iks (dablkros - prevara na engleskom) čija je odgovornost bila nadzor dvostrukih agenata. Robertsonov zadatak je bio da oceni pouzdanost Popova. Pošto je stekao poverenje službe, Popov je prošao obuku. Na dočeku Nove godine u stanu šefa MI6 Stjuarta Menzisa, Popov je upoznao Fridel Gartner, zgodnu kabaretsku umetnicu i, nepoznato njemu, agenta MI6 pod kodnim imenom „Želatin“. Pre nego što će se vratiti u Lisabon, poručnik Juen Mategju, član službe Duplo Iks, je morao da osmosli uverljivu priču koja će ubediti Abver da je Popov u Londonu špijunirao za Nemce. Odao mu je imena trojice lordova za koje su Britanci znali da su simpatizeri nacista. Popov se u Lisabon vratio 2. januara 1941.

Po povratku u Lisabon, Popov je fon Kastrofu preneo podatke o novom lažnom britanskom lovcu po nazivu „bofajter“. Abver je želeo što više informacija o bofajteru, pa je Popov konstantno živeo na relaciji London-Lisabon i koristio priliku da Abveru dostavi mnogo lažnih podataka, kao npr. lažna minska polja u La Manšu. Njegov boemski način života je uzbunjivao njegove nadređene u MI6, koji su odredili Fridel Gartner da mu bude pratilac. U Lisabonu njegov pratilac je bio Ijan Fleming. Fleming je kasnije susrete Popova sa nemačkim agentima u kazinu hotela Palasio iskoristio kao jednu od inspiracija za lik Džejmsa Bonda.
Zvezdas Zvezdas   15.03.2017 u 17:41

Bila je dokumentarna emisija pre mozda mesec dana u emisiji na DOSIJE valjda na prvoj
atom atom   15.03.2017 u 20:58

Zvezdas (15.03.2017/16:41)
Bila je dokumentarna emisija pre mozda mesec dana u emisiji na DOSIJE valjda na prvoj
Da jeste,zaj**an lik bio nema šta

Forum početna