COVID-19 (Koronavirus)
Forum Zdravlje Ostalo

Cranium Cranium   02.03.2020 u 17:33

Virus koji se jos zove i SARS-Cov2 je mutacija virusa koji se desio ranih dvehiljaditih a u narodu je bio poznat kao SARS-Cov. Sto znaci severe acute respiratory syndrome izazvan korona virusom. Skup simptoma (sindrom) koji se javljaju na respiratornom sistemu, iliti sistemu za disanje. Ko se seca prvog SARS-a, zna koje je ludilo izazvao taj virus u Srbiji. Apsolutno bez ikakvog osnova. E ni ovaj izgleda ne prolazi bez ludila. Jer je nadogradjena verzija izvornog SARS-a i nasi mediji su poprilicno copy-paste sa svojim zapadnim kolegama.

Da uprostim, korona virus je virus koji napada ptice i sisare. U retkim slucajevima, dolazi do mutacije virusa i od sa zivotinja prelazi na ljude. Upravo to se desilo i u ozloglasenoj pijaci u Wuhanu, gradu u Kini, inace grad ima 11 miliona stanovnika.

Ko je pogledao taj klip koji je i ovde kacen, video je razloge za nastanak istog virusa. Leglo zaraze ako mene pitate. Nije ni cudo sto je nastao tamo i sto ubedljivo najvise obolelih dolazi iz kine. Jesu oni prva ekonomija sveta (jos ne zvanicno) ali im je zivotna navika i sama kultura ravna nuli. Sta oni bre jedu, mozes da se razbolis kako hoces.

Nego, da nastavim.

Virus je prvo zabelezen u Kini, a onda se "prosirio" na preko 70 drzava sveta.

Sta su simptomi? Isto kao i za najobicniji grip, samo sto ne nastaju odmah nego se postepeno pojacavaju. Kasalj, curi nos, otezano disanje, povisena temperatura.

Vakcine za ovu bolest jos nemamo, ali je smrtnost dosad jako mala. Svega 6% ljudi zarazenih ovim virusom je umrlo. Kasnije cu ubaciti i brojke.

Zbog cega je ova bolest tako prisutna u medijima? Jer je modifikacija/mutacija izvornog virusa i za nju zvanicno nema leka jer je nepoznata. A da li je toliko opasna koliko se to prikazuje u medijima? Apsolutno ne. Naravno, treba preduzeti sve mere, ispratiti put virusa, zarazene smestiti u infektivne jedinice i ne dozvoliti da virus prezivi leto jer ce onda da se javlja sezonski, svake godine. Ali da ce da opustosi ljudsku rasu kako neki pricaju. Dajte molim vas...

Prvi slucaj se javio 1. decembra 2019. Sada je 2 mart. Za 3 meseca, virus je usmrtio nesto malo preko 3000 ljudi. Uglavnom starijih kineza. Sada cu probati da nadjem tacne brojke iz dana u dan.

worldometers.info/ ... irus/

Ovde imate sve sto vas zanima.
FoX FoX   03.03.2020 u 18:51

Kad sam čuo onu konferenciju pre neki dan, gde se Vučić sprda sve vreme sa ovim virusom, onda ne znam u šta da verujem.
Možda nije toliko opasan, ali činjenica je da je nekoliko hiljada ljudi zaraženo ovim virusom umrlo. Ne treba se zezati.

Sa druge strane, priča o virusu je dosta napumpana. Stigao je u Hrvatsku, u Crnoj Gori je nekoliko ljudi pod nadzorom a u Srbiji još ništa... Dobro je ako je tako ali čisto sumnjam. Verovatno prećutkuju.
Cranium Cranium   04.03.2020 u 06:48

FoX (03.03.2020/17:51)
Kad sam čuo onu konferenciju pre neki dan, gde se Vučić sprda sve vreme sa ovim virusom, onda ne znam u šta da verujem.
Možda nije toliko opasan, al
Sprda se jer je mentol, a ne jer zna nesto vise o njemu. Dobio je garancije nekih velikih muda iz sveta zdravstva pa sad prosipa pamet.
Ne znam ni ja skoro nista o ovom oboljenju, ali mi elementarna logika i brojke kazuju da je ovaj virus mnogo mnogo manje opasniji od nekog jaceg gripa. Umiru ljudi, to stoji. Ali nije ni blizu onoliko opasan koliko ga predstavljsju. Cista medijska napumpavanja. Koliko sam skontao, velikom vecinom umiru babe i dede.
Cranium Cranium   11.03.2020 u 10:23

Update, virus stigao u Srbiju i tacno se vidi nesposobnost nasih "sluzbi" da spreci sirenje istog cim je usao. Juce bilo 5 zarazenih, danas je to 11. Racunajte da ih ima oko 60-70, koji jos ne znaju. Eee moje zdravstvo srpsko, nesposobni su da isprate nesto na sta su bili spremni. Sta bi bilo da ih je zakacio virus kao Kineze? Sad bi bila epidemija ovde. Nema, sad jedino preventivno zaustavljati rad skola po mestima gde se javio virus, maksimalno poostriti ulazak u zemlju. I sacekati mesec dana da prodje. Pa ako se broj zarazenih smanji, onda pustiti skole da rade, a granice drzati pod kontrolom. Nije nista strasno, necete umreti od virusa ali brate, ne mozemo tek tako da se olako ponasamo. Sta ja imam virus, prebrodim ga na nogama jer sam mlad, zdrav. Ali za to vreme ja zarazim jos 10 ljudi, od kojih ce mozda jedan da umre jer je star npr.
zenon zenon   11.03.2020 u 19:30

Ovde je prikazan svetski trenutni izvestaj o koroni.U Srbiji 12 registrovano
gisaid.org/epiflu- ... d-19/
zenon zenon   11.03.2020 u 19:33

Pa pazi,u ostalim zemljama je dosta opasnija situacija nego kod nas.Tako da se ni druge zemlje nisu lepo organizovale
Kina=3046 umrlo,631 u italiji.
zenon zenon   11.03.2020 u 23:37

U j**ote zadnji put kad sam pisao bilo je 600 mrtvih u italiji a sad je oko 800..
atom atom   12.03.2020 u 01:41

Na tih 12 dodaš još dve nule...
zenon zenon   12.03.2020 u 13:50

trenutno 19 u srbiji.Ima ova toplota da ubije virus
Gendza Gendza   13.03.2020 u 07:02

ne ubija toplota virus nego vlaznost vazduha. zimi he suv vazduh i pogoduje sirenju vurusa

Forum početna