Linux vs Windows
Forum Tehnologija PC

Welicak94 Welicak94   25.10.2013 u 22:31

Ja nista ne kapiram, kada sam kupio laptop imao je taj linux i sa njim nista nije moglo da se radi dok nisam instalirao windows ... u cemu je fora?
Tommy Tommy   26.10.2013 u 01:49

Windowsi, na Linuxu nemožeš ni pjesme slušati, treba ti mp3 kodek a ako nemaš net, onada se možeš j**at.
Edy Edy   26.10.2013 u 22:25

Welicak94 (25.10.2013/20:31)
Ja nista ne kapiram, kada sam kupio laptop imao je taj linux i sa njim nista nije moglo da se radi dok nisam instalirao windows ... u cemu je fora?
radilo je nego ti nisi znao da ga koristiš vjerovatno
Edy Edy   26.10.2013 u 22:28

Tommy (25.10.2013/23:49)
Windowsi, na Linuxu nemožeš ni pjesme slušati, treba ti mp3 kodek a ako nemaš net, onada se možeš j**at.
treba ti na windowsu samo što ti win dođe sa potrebnim fajlovima a mnoge linux distribucije ne dođu probao ubuntu? on dođe i sa onim što ti ne treba ali uglavnom imaš svašta potrebnog i bez neta
Edy Edy   26.10.2013 u 22:29

a što se tiče teme, jbg i ja sam Windows fanatik mada i Linux ima svoje prednosti
Welicak94 Welicak94   26.10.2013 u 22:32

Edy, al u cemu je fora sa tim linuxom? kakav je to operativni ako nista ne mozes da radis sa njim? o.O
SRB
Srbenda  
 27.10.2013 u 03:24

Welicak94 (26.10.2013/20:32)
Edy, al u cemu je fora sa tim linuxom? kakav je to operativni ako nista ne mozes da radis sa njim? o.O
Fora...? Glavna fora je da je softver otvorenog koda i dostupan za sve. Pitaj google i mozda ce ti biti jasnije... To sto si ti imao na kompu mozda je neka verzija (distro) tipa MsDos pa mozda i nema neke opcije hehe... Probaj Ubuntu koji je najbolji za pocetnike pa javi sta ti ima xp (ili vista) a nema Ubuntu...? Gaming na Linuxu je neka druga prica
Edy Edy   27.10.2013 u 11:09

ma gaming je fantastičan srbenda, nemoj tako sve što ti treba je nešto kao WMWare, ubaciš Windows u njeg i eto ga rade igre i na bilo kojoj linux distro :xD
Edy Edy   27.10.2013 u 11:12

što se tiče DSL-a... nisam uspio ni da ga instaliram jedva sam našao neki iso fajl sa njim... pokušao da napravim bootabel USB i ništa, neće
da boot ni pod razno ali nema veze, sad sam otkrio mali kompaktni Tiny Core Linux... čovječe to je OS u samo 10-tak MB (megabajta)! i meni je teško vjerovati dobro, ne bi se čudio da je nešto kao FreeDOS, ali ovo ima Desktop Enviorment
malo je glupo što koristi TCZ pakete, ali jbg nemože sve da bude naj
Edy Edy   27.10.2013 u 11:22

Welicak94 (26.10.2013/20:32)
u čemu je fora? heh ovako ćemo... kao prvo linux i nije operativni sistem, već "kernel"... to je veoma važna komponenta OS-a koja se bavi I/O i na osnovu njega su napravili puni OS, od Desktopa kao Ubuntu, ili Servera kao poznati Debian Evo ti prednosti:
- BESPLATAN JE! Samo da znaš, windows se plaća, iako ga ti koristiš nelicenciranog tebe niko ne provjerava, ali sve one radnje i prodavnice moraju proći inspekciju a to se teško da kad si ukrao čak i operativni sistem zato fino koristit mogu linux i uštedit tonu para
- OpenSource jeli ti znaš šta je tačno u Windowsu? Ne zna niko osim onih fanatika koji čitaju i binarne kodove i rade debugging na samom winu (hakeri i might-be hakeri)... zato svak može da vidi i da zna šta je ubačeno u neki Linux distro, jer je sve u njemu prekontrolisano od strane javnosti
- Veća Sigurnost na internetu kruži mala trilijarda virusa ali su velika većina za Windows i MAC OS (puno manje) broj virusa z a Linux je gotovo zanemarljiv, tako da na linuxu možeš proći i bez AV

To su tri glavne prednosti... imaš i drugih zavisno od distribucije ;) Neke kao Tiny Core su EXTREMNO MALE i strašno slabe sa resursima, dok neki nisu (Ubuntu je ubica po tom pitanju, bar novije verzije, ali eto i windows 8 je )... pored toga imaš veću kontrolu.. ne sviđa ti se izgled prozora? promjeniš čitav desktop software imaš KDE, Gnome, LXDE, xFCE itd. bezbroj Desktop okruženja, a za windows? natjeraju te da kupiš touch monitar jer kažu da im OS bolje radi na taj način što znači PUUUNO VEĆA PRILAGODLJIVOST

Forum početna