Linux vs Windows
Forum Tehnologija PC

Edy   27.10.2013 u 11:22

u čemu je fora? heh ovako ćemo... kao prvo linux i nije operativni sistem, već "kernel"... to je veoma važna komponenta OS-a koja se bavi I/O i na osnovu njega su napravili puni OS, od Desktopa kao Ubuntu, ili Servera kao poznati Debian Evo ti prednosti:
- BESPLATAN JE! Samo da znaš, windows se plaća, iako ga ti koristiš nelicenciranog tebe niko ne provjerava, ali sve one radnje i prodavnice moraju proći inspekciju a to se teško da kad si ukrao čak i operativni sistem zato fino koristit mogu linux i uštedit tonu para
- OpenSource jeli ti znaš šta je tačno u Windowsu? Ne zna niko osim onih fanatika koji čitaju i binarne kodove i rade debugging na samom winu (hakeri i might-be hakeri)... zato svak može da vidi i da zna šta je ubačeno u neki Linux distro, jer je sve u njemu prekontrolisano od strane javnosti
- Veća Sigurnost na internetu kruži mala trilijarda virusa ali su velika većina za Windows i MAC OS (puno manje) broj virusa z a Linux je gotovo zanemarljiv, tako da na linuxu možeš proći i bez AV

To su tri glavne prednosti... imaš i drugih zavisno od distribucije ;) Neke kao Tiny Core su EXTREMNO MALE i strašno slabe sa resursima, dok neki nisu (Ubuntu je ubica po tom pitanju, bar novije verzije, ali eto i windows 8 je )... pored toga imaš veću kontrolu.. ne sviđa ti se izgled prozora? promjeniš čitav desktop software imaš KDE, Gnome, LXDE, xFCE itd. bezbroj Desktop okruženja, a za windows? natjeraju te da kupiš touch monitar jer kažu da im OS bolje radi na taj način što znači PUUUNO VEĆA PRILAGODLJIVOST
prikaži ceo post
Ovo je zadnji post sa prethodne strane.
Edy Edy   27.10.2013 u 11:35

ali nije svej hopa cipa Nedostaci:
- Glavni nedostatak je ustvari nedostatak software-a imaš bezbroj aplikacija za windows... šta god te zanima, za windows to ima da ne govorimo o igricama... teško da će ijednu igricu koja je prvo bila za konzolu (recimo GTA V) prvo biti portovana za linux, ma vjerovatno neće nikad biti portovana za linux jbg, znači igrice GOTOV NEMA (ako ne uzmeš u obzir sve one Java, Cross-Platform, Flash i druge online igre :xD )
imaju i drugi nedostaci ali oni nisu ni blizu važni, jer se svi riješavaju na vrijeme (zavisno od distribucije) ali sve u svemu, to ti je to

A što se tiče tog tvog "nista ne mozes da radis sa njim", pa opiši kakav je taj tvoj bio linux nije za svakoga, treba se naučiti na njega
Edy Edy   27.10.2013 u 11:40

samo da znate, i Android se bazira na Linuxu tako da se i on može smatrati nekom daleeeko izmjenjenom linux distribucijom
Gendza Gendza   27.10.2013 u 12:10

za prozorcic :-P
Welicak94 Welicak94   28.10.2013 u 23:08

Edy, kolko ti umes da prosvetlis coveka to je cudo
ma brt, mene to realno boli tuki, sam znas da od skoro imam komp , i ne razumem se u njega... meni je svejedno, ja samo hocu komp, da idem na net i igram igrice i svidja mi se ovo standardno, jer sam u svuda video windows, i to je standardno i meni je to ok. sta recimo fali windows 7 ?
Welicak94 Welicak94   28.10.2013 u 23:09

Edy, jbt lepse mi da procitam tutorial od tebe nego da trazim na guglu ;) hvala ti brt

Forum početna