Vojna Parada 2014
Forum Politika Srbija

Cranium Cranium   13.10.2014 u 01:55

16-og oktobra se održava parada vojske Srbije zbog obeležavanja 70 godina od oslobodjenja Beograda u drugom svetskom ratu, kao i 100 godina od početka prvog svetskog rata. Datumi nisu izjednačeni. Prvi se uveliko vodio 16-og , dok je Beograd oslobodjen par dana nakon 16-og iako se pravo oslobadjanje Beograda desilo par meseci nakon zvaničnog oslobodjenja. (Nemački odred za specijalnu namenu je ostao u podzemnim tunelima i izvodio napade i diverzije nedeljama nakon ulaska partizana i crvene armije u BG). Elem, da ne odlutam od teme. Datum je izabran u dogovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom koji je specijalni gost ove manifestacije. Naravno, dolaze i delagacije saveznika iz oba rata (da ne kaže neko sa zapada da je ovo Srpsko-Ruska zavera). Dolaze i Ameri, Francuzi, Britanci, Grci itd itd. Samo je Kameron suviše zauzet (u prevodu zabole ga jer su nas oni i gurnuli u rat). I opet se gubim tako da se vratim na temu. Mislim da počinje u pola 4 i da traje do 6. Prvo je plan bio da se parada održi ispred narodne skupštine ali se odustalo jer bi tenkovi prokopali asfalt. :-) Konačno je da će se parada održati ispred palate Srbije jer je prostor ogroman, plato je pogodan za tako nešto.

Učestvovaće preko 3000 vojnika iz svih rodova vojske Srbije, preko 300 borbenih vozila vojske Srbije (koliko čega nemam pojma, ono što sam ja video na probi je nekih 30-ak tenkova m-84 i dosta BOV-ova). Kolona je bila duga, bilo je tu i artiljerije i tu se gubi pogled. Biće od svega po malo. Ono što sve posebno zanima je avijacija. :-) Biće i tu svega. Sve što imamo, imaće svog predstavnika. Čak ćemo videti i bespilotne letelice koje je Srbija kupila od Izraela, kao i Pegaz (neka verzija naše špijunske bespilotne letelice). Biće i dosta tehnike koje je Vojska Srbije razvila poslednjih godina kao LAZAR npr. Videćemo već. Dolazak sa Putinom potvrdili i Striži, ogranak vazduhoplovstva Ruske federacije sa par aviona m-29 koji će prirediti spektakl u vazduhu. (ko je bio u Batajnici zna kako je fenomenalno gledati 4 aviona koji lete preko 1000 metara u sekundi a svi su pod konac tačni). Jedva čekam
Gendza Gendza   13.10.2014 u 17:23

ima dosta i bvp-a. ja cu gledati preko tv ako budem stigao
Zvezdas Zvezdas   13.10.2014 u 23:18

Slazem se sa cran,-om posle 30 godina od poslednje vojne parade...
Cranium Cranium   13.10.2014 u 23:33

Kako to misliš? Misliš 30 godina od poslednje parade ovakvog ranga? Mi imamo svake godine po najmanje jednu paradu. Često i po dve. Ali to je po 500 vojnika, desetak dzipova, kamiona par preleta helikoptrrima i mig 29... i gardisti. Ovo je huuuuuge. NBG liči na Neku vojnu bazu. :-) Haos.
Zvezdas Zvezdas   14.10.2014 u 00:06

Da na to mislim 1985 je bila msm poslednja vojna parada tadašnje jugoslavije bila je parada na svake 4 d! Godine sada ce biti dobra vojna parada
Gendza Gendza   15.10.2014 u 13:33

sinoc se videlo kakva smo mi banana drzava i da je nama i ovakva vojska ekstra
Zvezdas Zvezdas   15.10.2014 u 13:39

Treba nama vojska baš zbog toga

još kad bi kupili nove migove i S-300
FoX FoX   15.10.2014 u 15:41

Zvezdas (15.10.2014/11:39)
Treba nama vojska baš zbog toga

još kad bi kupili nove migove i S-300
Ja mislim da bi bilo lepo da nam Putin pokloni par dronova-presretaca,ako se ne daj boze,opet ponovi jucerasnja scena...
Cranium Cranium   15.10.2014 u 17:31

Ma ljudi, ono juče niko, ama niko nije mogao da zaustavi. Putin možda i ponudi neku donaciju. ;-) Ipak veliku čast je dobio.
SRB
Srbenda  
 15.10.2014 u 18:54

Zasto ne bi moglo da se zaustavi? Pa ovaj quadcopter dron komunicira preko wifi signal moze da se ometa...isto tako i gsm ometac.

Forum početna