Koji film ste poslednji gledali?
Forum Zabava Film

Cranium Cranium   19.02.2019 u 15:26

Edy (19.02.2019/13:43)
[quote]I ja baš slabo čitam knjige. Mislim da sam objasnio zašto negde u forumu. Knjige su dobra stvar za decu, i tinejdzere...da razviju govor, da st
Sad ja treba da se ispravljam na tvoje vadjenje iz konteksta? Bar sam od tebe očekivao da imaš širi vidik od par redova koje sam napisao. Tvrdim da su knjige odlične za SVE ADOLESCENTE jer bolji uzor neće imati od knjige. Medjutim, kada odrasteš i stekneš svoje ja, svoje stavove, kroz sopstvena iskustva...knjige posmatraš drugačije, ne kroz radnju, već kroz analizu piscevog pisanja. Bar ja, ahaaa, ovo je ovako, ono je ovako. Ovo je napisao zbog ovoga, ovo zbog onoga. Nesto kao sto ti radis sada. Ne uzivam u knjizi, necu je ni citati. GOVORIM SAMO U SVOJE IME. Nigde nisam rekao da su o knjige stetne za starije. Citaj prijatelju sta ti se cita, ako mislis da treba...izvoli. Ja ne uzivam u knjigama odavno i to je to. Ne nigde nisam rekao da sam ja mudar ili sta vec, rekao sam da knjiga nema cemu da me nauci U OVIM GODINAMA, jer ja ne menjam svoj stav bar ne preko knjige za koju tvrdim da vecina pise iz zanata, tjst da se proda. Dakle modifikovani i fabrikovani stavovi i naravoucenija, nazovi to kako god hoces. Cist primer ti je ono sto sam ja uradio profesorki srpskog. Namontirao sam joj ono sto je ona htela da cuje. E tako rade i ovi pisci, pare su usle i u poeziju, i u prozu. Dalje... SVE STAVOVE KOJE SAM JA PROMENIO TOKOM ZIVOTA, PROMENIO MI IH JE UPRAVO ZIVOT, ali o tome nemam nameru da pricam na forumu.

Istorijske knjige jedna od glupljih stvari??? Zar ti stvarno mislis da ja, manijak sto se istorije tice ne uzmem u obzir i drugu stranu??? Pa makar uradio malo istrazivanje nakon citanja "pobednicke" strane?

Istorija se ponavlja, ziva istina... Skapiraces. Nisam mislio ni na ratove, ni na oruzja ni na ista slicno. Tvoja konstatacija da covecanstvo sada ima internet, nuklearne bombe i svasta nesto novo, pa nema sta da se ponovi u istorijskom smislu je teeeeska glupost. Jedna od vecih u tvojoj riznici kamikaza napada na mene. Oruzje se menja, napreduje, tehnologija isto. Jos malo i slacemo ljude da kolonizuju svemir, ali ljudi su isti.

Isti dnk, iste navike, isti strahovi.

Isto rade za pare, isto se brinu da li ce imati da jedu. Isto imaju strah od sutrasnjice ako nemaju. Uz ove gore recenice dodaj manipulaciju, propagandu i nacionalizam i eto ga. Istorija se ponovila. Treba li da dajem primere?? Imamo ih i mi na Balkanu, a nedaj boze moze opet da se desi isto.

Eto nadam se da si shvatio sada.

Pametan si decko, samo jos ne shvatas neke stvari. Okej, kapiram da volis knjige, svaka cast. Ali postoje i ljudi koji su drugaciji od tebe. A i dalje imaju stavove.
Cranium Cranium   19.02.2019 u 15:29

Edy (19.02.2019/13:47)
Cranium, Metro je Sci-Fi ako se ne varam, razlika između fantasy i sci fi, je da sci fi pokušava da uzme nauku i na osnovu naučnih činjenica, do neke
Nisam nimalo narcis, nego je tvoj ego eksplodirao. Eto to mi moje "vanknjiško" oko govori.
PARTYzan PARTYzan   19.02.2019 u 16:16

Što bi Dr.Psycho rekao, spamujemo temu, raskokodakali se o knjigama i pozorištu u sred bioskopa Cranium sve ovo i za knjige i za pozorište stoji, daleko od toga da toga nisam svestan, jednostavno nije "moja šolja čaja". Što ne znači da ne razlikujem predstave u recimo pozorištu Slavija i Akademija 28 s jedne i recimo Zvezdara teatru, s druge strane a da ne pominjem BItef koji je nešto sasvim treće. Naravno da ne stavljam u isti koš pomenute spisateljice (ja to zovem ljubavni vikend romani) i recimo kandidate za Ninovu nagradu. I ja sam imao sreću što se tiče profesorki umetnosti (književnost, muzičko, likovno) da su zahtevne iako sam bio prirodni smer pa smo išli u JDP, Narodno sa sve obaveznom operom, čak i u katoličku crkvu na misu da bi čuli orgulje uživo tako da kad bih hteo, mogao bih skoro svakog da izbaronišem kako sam načitan, nagledan i naslušan A sreća je i da je lektira ma šta ko mislio o njoj realno jako kvalitetna i po pravilu umetnički vredna. Ovo o značaju čitanja knjiga kod dece stoji ali ništa manji značaj nije ni kod odraslih, samo je drugačiji ali moguće da ti to tako vidiš da bi "opravdao" svoje nečitanje
Cranium Cranium   19.02.2019 u 16:58

PARTYzan (19.02.2019/15:16)
Što bi Dr.Psycho rekao, spamujemo temu, raskokodakali se o knjigama i pozorištu u sred bioskopa Cranium sve ovo i za knjige i za pozorište stoji, d
Moguće je i to, da opravdavam sebe zato što ne čitam, ali stvarno, kad god uzmem da prelistam neku knjigu koju čitaju moji, ja u tome vidim samo knjigu za gubljenje vremena. Ništa novo, čak krenem da analiziram pisca i njegov stil pisanja. Bem ti takvo čitanje. Da izgubim nedelju dana na nešto što bih mogao naći u originalnom filmu, neka hvala.

PS...Da se odmah ogradim, da me ne bi napali dusebriznici. Ne kazem da je film bolji od knjige, ja kao jedinka tako funkcionisem. Trazim nesto vise, nesto skriveno u filmu/knjizi. I ako to ne nadjem, to smatram zabavom/stivom za gubljenje vremena. Koliko puta mi se svideo neki film koji je lose snimljen, jer sam ja video/zamislio/istripovao skrivenu ideju koja mi se svidela. Pa i film sa generalnom losom ocenom meni bude wooow.

E za takav pristup sa knjigama ja nemam zivaca.

Pa ih i ne citam. Ovo je mozda opravdanje, ali ja ovo stvarno mislim.

I sad ce edy da kaze kako sam narcis. Nije mi ni bitno pravo da vi recem.
Edy Edy   19.02.2019 u 19:47

Cranium, Izvinjavam se za koment oko narcizma, malo extermno priznajem Nisam mogao a da ne napišem rečenice sa Craniumom u njoj kada mi je pala na pamet

Mada kada kažeš stvari tipa "znaš sve" i da ti knjiga ne može više naučiti, onda znaš i sam o čemu pričam. Nema to veze sad šta si drugo pisao. Piše šta piše, i da uradim quote čitavog posta (koji je još pola rečenice prije ili poslije), ne bih ništa novo dobio. Nema tu neke velike debate, evo i ovo dalje što si napisao kasnije ne mjenjaš stav. Stoji činjenica da govoriš da je film bolji od knjige.. jer nemaš živce da uživaš u knjizi, za koju treba strpljenje. Ok, svakom svoje, ne volim nija uvijek knjigu, nego mi je draža ekranizacija nekad. Ali generalno reći da ne voliš da čitaš jer smatraš da čitanje tuđih stavova ne pridonosi ničemu i sl. (jer to si rekao, ako sam pogrešno shvatio, molim te pojasni), to mi nije jasno, jer nema logike.

Evo da se držimo same tematike o filmu, kažeš da ne čitaš kada možeš pogledati film, pa onda kažeš da to ne znači da je knjiga manje bitna od filma. Nema smisla.

Razumijem poentu da film pregledaš puno brže nego pročitaš knjigu, i da treba strpljena više i sve, ali taj tvoj način gledanja filma a da tražiš sakrivenu poruku... malo si me izgubio na tome, mislim da smo pričali i prije nekoliko puta kako znaš da nađeš sakrivene poruke u filmovima u kojim njih baš i nema, bar od strane kreatora. Tipa ona jedna interpretacija o Triangle, ili koji film je već bio. 
PARTYzan PARTYzan   19.02.2019 u 20:29

Ja kad uzmem knjigu da čitam brojim koliko sam strana pročitao i koliko je još ostalo, kakvagod da je A to da je knjiga nužno bolja od filma je nonsens. Mislim da ne važi ni obrnuto. Ekranizacija knjige može biti bolja, lošija ili u istoj ravni sa knjigom. Ni književnost ni film nisu jedna od druge bolje kao umetnosti, to su "babe i žabe" već svaki primerak možemo pojedinačno da procenimo. E sad to što ja više volim i objektivno lošiji film od sjajne knjige je nešto drugo
Cranium Cranium   19.02.2019 u 21:41

Edy (19.02.2019/18:47)
Cranium, Izvinjavam se za koment oko narcizma, malo extermno priznajem Nisam mogao a da ne napišem rečenice sa Craniumom u njoj kada mi je pala na
Oprosteno.

Elem kada kazem da knjiga nema cemu novom da me nauci mislim na nacin razmisljanja kao osobe jer nisam klinac vise. Najplasticniji (glupi) primer je ako protagonista nekog imaginarnog romana ima dilemu da li da ubije coveka koji mu je silovao sestru, a zna da bi sestra zelela da se samo zaboravi sve, da ne sj**e i svoj zivot, kad je njen vec sj**an. Nisam klinac da ne znam da je ubijanje lose sa jedne strane, a opet sa druge znam da afekt ne moze da pobedi nista, pa ni vapaj sestre. Dao sam glup primer, ali na to "ucenje" sam mislio kada sam rekao da knjige odraslog coveka (tjst mene) nemaju cemu da nauce. Procitaj sada opet moj prvi post i skapiraces siru sliku. Ti si mislio da ja mislim na opste znanje, naravno da moze svasta da se nauci iz knjige. Pa pobogu, odakle smo svi ucili skole osim iz knjige? (Ako si na to ucenje mislio)

Dakle, knjiga odraslog coveka ne bi smela da nauci nicemu novom, mozda samo da podseti na prave vrednosti. Ali po meni, knjizina osnovna svrha je vaspitavanje u mladjem uzrastu (sto je kod mene bio slucaj, a mozda i nije, koga pa briga) a kasnije je to podsecanje na pravi put. E meni to "podsecanje" ide na ku**c iz razloga koje sam naveo vec. Neki pisac sklapa mozaik od recenica, plete mrezu zarad para i pravi romane u nastavcima i nastavcima. A pouka svih tih romana kada se svi skupe stane u 10 strana. I plus su to stvari koje i mladja verzija nas bez problema zna i kojoj to nije nista novo.

Da, vise cenim dobar mindfuck film od neke knjizurine iz razloga koje si ti rekao. Mnogo krace traje, i onda dolazi ono glavno. Trazenje onog skrivenog, umetnickog, sci fi momenta u filmu gde ja interpretiram film. Pokusavam da udjem u glavu autora filma. Triangle je bio poprilicno wooow. Jer je koketirao sa temama o kojima znam dosta, i o kojim sam se susretao kao mladji kroz istrazivanje. Bas o tom paklu i vecnoj patnji iznova i iznova. Eto vidis, video sam u tom filmu moje vidjenje pakla u sat ipo. Isti je slucaj i sa juznokorejskom dramom/hororom
sa dve sestre. Uvukao me je autor u glavu mentalno obolele devojcice i dobio je respekt od mene. A ako sam takav sa filmovima, sta mislis koliko bi se patio sa tumacenjem knjige??? Na bacenih sat ipo za gledanja filma bez poente mogu da zazmurim, ali na bacenih nedelju dana za citanje knjige iz koje nista nisam naucio ne mogu. Ne znam kako me ne kapiras jbt. Kad sam ja rekao da nemam zivaca da "uzivam" u knjizi. To uzivam mi ne ide uz moje reci. Ne poredim ja film i knjigu u smislu uzivanja. Naravno da je lakse i lepse zamisliti sam ono o cemu citas, kazem o krajnjoj crti koja se podvuce kada se zavrsi film/knjiga. Kad stanes i u sebi kazes, okeeej sta sam sada upravo odgledao ili procitao. Sta sam novo naucio o zivotu, a da nisam znao. O cemu sam razmisljao a da nisam ranije. To je mozda moja filozofska strana ali tako je. Gomilu filmova sam pogledao iz ciste zabave, a da nikakvu pouku izvukao nisam. Zabavio se jesam, ali pouke nisam izvukao. I nije mi zao jer traju kratko. Ali knjige ne bi smele da sluze za zabavu, iz knjiga mora da se izvuce pouka, a ja nemam zivaca da citam 3 godine, i ne izvucem nista sto bi meni prodrmalo vijuge kao ona dva filma gorepomenuta. I zato za takve stvari uvek biram filmove. Jer traju krace, a pouke ako ima, ti ces je naci cak i kada je ceo film sranje. Elem, nikakav odgovor za istoriju nemas?
PARTYzan PARTYzan   21.02.2019 u 03:10

Tokom čitanja nekih knjiga (da zanemarim one banalne) zabava i te kako ne izostane, kao recimo prilikom gledanja dobre komedije u pozorištu ili filmske. Samo zabava i humor tu nisu cilj, svrha samima sebi, već sredstvo da se dostigne neki uzvišeniji cilj ili što ti kažeš izvuče pouka. Ali obrni-okreni, naročito u satirama, zabave ne manjka
AKON AKON   30.03.2019 u 00:51

Spectral odlican
FoX FoX   27.04.2019 u 23:28

Kong: Skull Island (2017)

Blockbuster Sviđa mi se nova verzija King Konga, kul efekti, ok gluma. Zabavno! Izgleda da će biti nastavaka.
Od mene ocena 7/10

Forum početna