karte evrope i sveta kroz istoriju.
Forum Politika Svet

Edy Edy   17.12.2012 u 23:19

Cranbery (17.12.2012/21:57)
Karta Evrope 1944 godine. Crveno je za Nemacku, belo za neutralne zemlje, a sivo za saveznicke sile. Vidite i da je sever Italije okupiran, sto je cudno na prvi pogled buduci da je Italija savezni
e jest ti dugo trajala ta karta koliko? godinu dana? aa ti to o gubitku Pustinjske lije eto jos jedna lisica o kojoj mozemo pricati na blackfoxu on je bio jedini italijan u WWII koji nije bio p**** ... ovi stavrno nisu nikad smjeli da stvarno stanu na front... sve njemcima prepustili... pametni na kraju se dobro izvukli... eh sta sve znam o generalu Romelu imam knjigu u kojoj se detaljno opisuju njegovi pohodi i neke dodatne info o njemu... kao njegove posjete Hitleru da je hitler imao imalo pameti dao bi resurse njemu a ne tamo bezglavo ruse gonjati... ima li jos koja karta?
Cranium Cranium   17.12.2012 u 23:34

Ima, sad sam odabrao Darijusovo carstvo. Neosvojiva tvrdjava za sve. Treba se ugledati na Persijance (Irance) , u tom periodu (p.n.e) su drzali ceo bliski istok, pa cak dobacivali do Grcke, kasnije (oko 7,8 veka) su imali zestoke ratove sa Vizantijom koja je bila najjaca imperija u tom momentu. Postoje spisi da su Sloveni (ne pise dal su Srbi ali verovatno i oni, zajedno sa Bugarima delovali zajedno sa Vizantijom protiv Persije buduci da su ziveli u okviru Vizantijskog carstva. Kao sto vidis, kasnije su Srbi i Bugari ojacali i poceli da otimaju komad po komad teritorije Vizantiji. U 10 veku Bugari nadjacavaju Srbe i potiskuju teritorije Srbije na manje razmere. Poceo sam da skrecem sa teme. Dakle, Darijusova Persija.

Priloženi fajl : persian_empire_darius_map.jpg (0.21 MB.)
Uloguj se se pa možeš da preuzmeš ovaj fajl!
Edy Edy   17.12.2012 u 23:36

gdje je to ... aha sad doslo
Edy Edy   17.12.2012 u 23:38

ma dobro to je sve bilo pne tad nije ni bilo ljudi kako treba tada je bilo dovoljno da unistis jedno pleme i eto ti pola danasnje drzave ako su bili brojni onda to nije bio problem
Cranium Cranium   17.12.2012 u 23:42

Edyka (17.12.2012/22:19)
e jest ti dugo trajala ta karta koliko? godinu dana? aa ti to o gubitku Pustinjske lije eto jos jedna lisica o kojoj mozemo pricati na blackfoxu on je bio jedini italijan u WWII koji nije
Pa jbg. Jedna od najbitnijih raspodela teritorija u istoriji. Zasluzuje mesto. Hitler je trebao da se zadovolji Onim sto je imao, ali je hteo da ostvari ideju iz main kampfa (moja borba) tu pominje sve svoje buduce poduhvate.
Cranium Cranium   17.12.2012 u 23:45

Edyka (17.12.2012/22:38)
ma dobro to je sve bilo pne tad nije ni bilo ljudi kako treba tada je bilo dovoljno da unistis jedno pleme i eto ti pola danasnje drzave ako su bili brojni onda to nije bio problem
To jeste. car Dusan je utrostrucio Srbiju sa 40.000 vitezova. ali kako lako dobijes teritoriju, tako lako je i gubis, a nisam siguran da je Persiju iko ikad pokorio.
Edy Edy   17.12.2012 u 23:56

jesam ja izigrao sam citavu princ of persia igricu i dobio prijestolje
Cranium Cranium   18.12.2012 u 00:07

A sad Vizantija. Najvece carstvo u ovom delu sveta. Kolevka pravoslavlja, Srbija svoju kulturu i najveci deo crkvenih gradjevina duguje Vizantiji. Od nje nam ostao dvoglavi orao i ocilo sa 4 znaka koji znace vatrom cemo krst braniti. (mi smo to preradili u samo sloga Srbina spasava) Prestonica Carigrad, vise puta padala, ali se uvek dizala i obnavljala. Teritorije koje je zauzimala Vizantija su ogromne, buduci da su kontrolisali svu vodu izmedju Evrope i Afrike. Probacu da nadjem mapu, a do tada evo sta su kontrolisali u najboljim danima. Celu Italiju, ceo Balkan (SFRJ, Bugarska , Albanija, Grcka) , deo danasnje Turske, danasnji Izrael i Palestinu (Jerusalim je bio u sastavu Vizantije). Tu su se granicili sa Persijom i klali se najstrasnije. U Africi imali malo teritorije. (Tunis, Egipat sa Aleksandrijom itd) cak su stigli i do Spanije. Nacicu valjda neku kartu. Steta sto propadose, vodili su bitke na mnogo frontova, protiv mnogo neprijatelja i moralo je biti tako.
Cranium Cranium   18.12.2012 u 00:18

Da, ovo sam zaboravio. Najpoznatiji vladar je bio Justinijan a njegova Vizantija je bila ovo.
SRB
Srbenda  
 18.12.2012 u 00:51

Cranbery (17.12.2012/20:35)
Jos je zanimljivo ovo. Pogledajte centralnu Evropu. Sloveni dominiraju.
Gde je Srbima rodni zavicaj

Jedan od najpoznatijih luzickih Srba je pisac Handrij Zejler

1842. god.
Gde je Srbima rodni zavičaj?

Je li to Saksonija ili Pruska možda,
gde Laba tiho teče
i sa Šprevom se sastaje?
Ah ne, ah ne,
Naš rodni kraj mora biti još prostraniji!

Da nije to Pomorje ili Litva možda,
gde još žive uspomene polabske
i ;gde je potonula Vineta?
Ah, ne, ah ne,

da nisu to moravska ili češka zemlja?
Ah, snaga Češke i njena sloboda
pretvorene su u prah...
Ah, ne, ah ne,

Da nije, možda, riterska Poljska,
koja je slobodu izgubila .isto tako
i koju rastržu nesloge?
Ah, ne, ah ne,

Da nije u Iliriji ili Dalmaciji?
Tamo gde je - Raguza* prastara
kraljica mora?
Ah, ne, ah ne,

Nije li to Slovenija, ili možda Srbija,
čija nam je reč bliska
i gde Miloš kraljevski presto ima**?
Ah, ne, ah ne,

Da nije to Rusija beskrajna,
trećina sveta,
u kojoj sunce ne zalazi nikad?
Ah, ne, ah ne,

Reci mi onda gde je taj prostrani kraj!?
Od Labe počinje on, pa ide do Dunava,
od Crnog Mora čak do Kamčatke,
eto, to je taj prostrani kraj,
nas Srba rodni zavičaj...!

Ovo je pjesma jednog Srbina lužičkog koji pjeva o velikoj srpskoj državi koja se rasprostire od peloponeza do baltičkog mora, i od Rajne do Tihog okeana- poluostrva Kamatčake(!).

Forum početna