Alicia Keys
Forum Zabava Muzika

Cranium Cranium   21.05.2016 u 03:14

Priložena slika:

Ime: Alicia J. Augello-Cook

Rodjena: 25. Januar 1981 (35 godina)

Mesto rodjenja: Harlem, New-York, USA

Žanr: Soul, R'n'B, Hip-Hop, Pop, Piano.

Bračno stanje: Udata (Swizz Beatz) , dvoje dece.

Alicia "Keys" je Američka R'n'B, Soul pevačica, kompozitor , glumica i filantrop.

Rodjena u Njujorškoj četvrti Harlem, od oca Afroamerikanca i majke Italijanke sa mešanim Škotsko-Irskim korenima. Detinjstvo joj je kao i svima bilo teško. Roditelji joj se razvode u njenoj drugoj godini i ona ostaje sa majkom. Sele se u drugi kraj Njujorka ali je siromaštvo i dalje tu. Sreća pa je jedinica. U sedmoj godini počinje da svira klavir, a u dvanaestoj se upisuje u "professional performing art school", gde nastavlja da svira klavir, ali i počinje da piše pesme. Njena prva pesma zvana "Butterflyz" je napisana kada je Alicia imala 14 godina. Pored svega toga ona je uspela i da diplomira sa svojih 16 godina kao "student" generacije. Ubrzo zatim se upisuje na Columbia Coledge i nastavlja svoje školovanje dalje i dalje. Istovremeno je primećuje izdavačka kuća "Columbia Records" i potpisuje sa njom ugovor. Mesec dva je ona išla i na koledz i usput se bavila karijerom, ali je ipak izabrala karijeru. Napušta koledz i sve nade polaže u muziku
Medjutim, za dve godine koliko je ja mislim bila u izdavačkoj kući snimila je samo 2 pesme za sountrack-ove. Ljudi u crnom i još neki film. U medjuvremenu joj je istekao ugovor i ona napušta Columbia Records nezadovoljna svojim statusom.

Ali tu tek počinju bolji dani. Primećuje je Arista Records i potpisuju ugovor sa njom.

Počinje snimanje albuma prvenca, a u medjuvremenu snima dve pesme za sountrackove. (Dr. Dolittle 2 i Shaft)

Tada je šira javnost malo bolje upoznala Ališu. A sada malo o albumima.

A daaaa, ima svoju humanitarnu organizaciju kojom pomaže deci sa sidom. Ne, ona nema sidu.
Cranium Cranium   21.05.2016 u 03:42

Priložena slika:

1. Songs In A Minor

Album prvenac. Izašao u prodaju 5. Juna 2001 godine. Osvojio 5 gremija. Dvadesetogodišnja Ališa biva proglašena za najboljeg novog izvodjača i najbolju R'n'B pevačicu te godine.

Album je bio nešto novo/različito u odnosu na standardni komercijalni R'n'B zvuk koji je tada bio sveprisutan. Ovde se mnogo više koketira sa Soul-om i hip-hopom nego sa popom. Debitovao na mestu 1 Bilbordove top liste najprodavanijih albuma sa 236.000 prodatih kopija prve nedelje prodaje. Album se sastoji od pesama koje je Ališa pisala i snimala dok je bila u Columbia Records-u a koje su oni odbijali da izdaju, ali i od nekih novih pesama. Do današnjeg dana, album se prodao u preko 12 miliona primeraka.

Top 5 pesama sa albuma je? (Pojma nemam, sve su ekstra). Plus intro za sve albume. Ima ekstra intro trake za svaki album koji je izdala.

Dakle ovako.

1. Piano And I (Intro) youtu.be/9jnRGvj1l8Y

2. Fallin' youtu.be/Urdlvw0SSEc

3. Troubles youtu.be/nN-O_GqjmMc

4. A Woman's Worth youtu.be/JtMUIwOE2ss

5. Why Do I Feel So Sad youtu.be/QJS7ANftfao

6. Rear View Mirror youtu.be/shBMHMw6F94
Cranium Cranium   21.05.2016 u 03:58

Priložena slika:

2. The Diary Of Alicia Keys

Drugi album izašao drugog decembra 2003 godine. I dalje je sama sebi kompozitor i tekstopisac. Takodje vrlo uspešan album, poput prvog. Debitovao na mestu 1 Bilbordove liste najprodavanijih albuma sa 618.000 primeraka prodatih u prvoj nedelji. Kako je lako prodati kada napraviš ime. Pogledajte koji skok od prvog albuma i ovo sada. Ovo joj je drugi album zaredom debitovao na mestu 1. Osvojio tri Gremija i prodao se u preko 8 miliona primeraka do sada. Što se muzike tiče, nastavila je gde je stala. I dalje je to Soul, R'n'B sa njenim klavirskim deonicama. I intro za ovaj album je fenomenalan. Uvod u magiju.

1. Harlem's Nocturne (Intro) youtu.be/mxnzbFB-sH4

2. Karma youtu.be/EUMC_raxpSc

3. If I Ain't Got You youtu.be/Ju8Hr50Ckwk

4. Dragon Days youtu.be/ubDH23FqQZM

5. When You Really Love Someone youtu.be/S8tzYyKzad8

6. Samsonite Man youtu.be/oW2wj8Em6LI
Cranium Cranium   21.05.2016 u 04:29

Priložena slika:

3. As I Am

Treći album, koji je nastavio tradiciju uspešnosti i koji je treći zaredom na debiju bio prvi na bilbordovoj listi. Ovog puta album je debitovao na poziciji 1 sa 742.000 primeraka prodatih prve nedelje. Time je Ališa postala najuspešnija R'n'B pevačica jer niko sem nje u R'n'B muzici nije napravio 742.000 za 7 dana. Do tada. Ne znam kako je kasnije bilo. Elem, album se do sada prodao u preko 5 miliona primeraka.

Što se stila muzike tiče, malo se promenila, glas joj je postao malo drugačiji pa su krenule priče da lagano puca. Medjutim, to su gluposti iako joj se glas i stil pevanja stvarno malo promenio. Uzela je i ovde 3 Gremija tako da je dokazala i pokazala šta ume. Meni lično ovaj album nije legao najbolje jer je na prva dva bila baš onakva kakva treba da bude. Odlčan je album, ali je nekako previše prišla ostalima. Krenula je da se natpevava sa ostalima, a njen zaštitni znak je bio catchy dark voice.

1. As I Am (Intro) youtu.be/5Ic8aI-65x8

2. Go Ahead youtu.be/QF6mV4HWtZA

3. No One youtu.be/rywUS-ohqeE

4. Wreckless Love youtu.be/2INRsykhQWQ

5. Superwoman youtu.be/-AphKUK8twg

6. Where Do We Go From Here youtu.be/l0I-9ldcS-A
Cranium Cranium   21.05.2016 u 04:51

Priložena slika:

4. The Element Of Freedom

Četvrti album, izašao 11. Decembra 2009. godine. Album je konačno prekinuo niz od 3 uzastopna albuma na mestu jedan. Ovaj je debitovao na mestu broj 2 Bilbordove liste sa 417.000 albuma prodatih prve nedelje. Ne znam koji je album bio na prvom mestu tada. Baš me zanima. Uglavnom, album kao album mi je dobro legao. Navikao sam se na "raspevanu" Ališu. Mada ima tu i modernijih aranžmana. Sve u svemu, dobro jeeeee. Do danas se prodao u preko 4 miliona primeraka.
E da, ovaj album nema instrumentalni intro. Ima 15-ak sekundi najave.

1. Love Is Blind youtu.be/Zj4svjBj87k

2. Un-thinkable (I'm Ready) youtu.be/HhuGQUZJot8

3. Love Is My Disease youtu.be/JRHqO-XkMTU

4. Empire State Of Mind Part 2 youtu.be/Q39n9zbc12I

5. Lover Man youtu.be/3VXtuI2-NE4
Cranium Cranium   21.05.2016 u 05:13

Priložena slika:

5. Girl On Fire

Za sada poslednji album koji je izbacila, 22. Novembra 2012 godine. Vratila se na mesto broj 1 u debi nedelji, ali je pala sa prodajom. U prvoj nedelji je prodato 159.000 albuma. Ali i pored toga je prodala najviše, tako da jasno vam je da su svi pali sa prodajom. Piraterija uzima maha, a i ljudi ne kupuju kao nekad. Nema se para valjda.
Uzela je Gremija i za ovaj album. Što se mene tiče, iskreno, album mi se svideo puno iako su ga mnogi hejtovali. Ima tu dobrih pesama, mada se čulo da se sa njom nešto dešava. I da, instrumentalni intro se opet vratio. Ukupno do danas, album je prodat u tiražu od 1,5 miliona albuma. Nije loše za današnje standarde ali slabo za nju.

1. De Novo Adagio (Intro) youtu.be/vfvLu_WODa8

2. New Day youtu.be/yvZwSPhvjts

3. Limitedless youtu.be/JhMqeqyCQq0

4. Girl On Fire youtu.be/J91ti_MpdHA

5. 101 youtu.be/tzIcakxFbT4

6. Brand New Me youtu.be/wOSv1TIa58M
Cranium Cranium   21.05.2016 u 05:16

Posle ovoga je izdala par singlova, a u poslednjih par meseci izbacuje singlove i nekako mi miriše da će novi album da pokida. Obe nove pesme su mi legle. Doduše, ova druga je bila neki "live" ali mi se pesma svidela. Čekamo album, dosta se odmarala.
FoX FoX   21.05.2016 u 05:39

Svaka čast na trudu ali brate..ne mogu ušima da je smislim Girl on fire...povraća mi se kad čujem tu pesmu..pre te pesme i nisam znao da postoji a posle te pesme nemam neku želju da istražujem ostale njene pesmice
Da ima glas to stoji..Isti hate imam prema Dzej Lo posebno ova nova njena pesma I aint ur mama..neverovatno koliko se iznerviram kad čujem tu pesmu na radiju sry za hate ali jbg
Cranium Cranium   21.05.2016 u 13:37

@FoX (21.05.2016/03:39)
Svaka čast na trudu ali brate..ne mogu ušima da je smislim Girl on fire...povraća mi se kad čujem tu pesmu..pre te pesme i nisam znao da postoji a posle te pesme nemam neku želju da istražujem o
Ahahahahahahah. Ma nemaš ti pojma. Jeste girl on fire iritantna pesma za sve pare, dere se kao zmaj. 100% znaš još neku pesmu njenu. Bar ove "dernjačke" Meni je ova riba carica. Trebalo bi da poslušaš starije albume (prva dva naprimer) Ali mislim da nema poente, ti si hejter iz dna duše.
Cranium Cranium   21.05.2016 u 13:41

Dzej Lo ne ume da peva brate, ali ima do jaja catchy pesme. Bar ove stare. Mada i nove isto. Redja hitove već 18 godina. Na to ide i cela mašinerija marketinga, izgled itd. Vidiš ja nisam poslušao Aint Ur Mama. Pustio sam na tjubu klip, krenuo intro kako ona priča fonom sa tim likom, ja se smorio i ugasio.

Forum početna