EU Act 11 & 13
Forum Tehnologija Internet

Edy Edy   03.01.2019 u 10:23

Za one koje ne znaju evropska unija je u toku (bila, ovih dana su razvukli da ovim, pa se ne zna kud ce sa njim) da puste novi zakon o licenciranju i online sadrzaja. Dva najgora clsna oko toga su Act 11 I 13. Taj zakon kaže da ako ja upload video gdje recimo plesem uz muziku od recimo Avril Lavigne na youtube, da je yt obavezan ili da ukine video ili da plati puno za moj video autoru videa. Kako je prva stvar nemoguća, a druga yt nece i ne može da radi na nivou koji prvobitni zakon kaže, bile su prijetnje da ce youtube kao i drugi blokirati većinu video sadržaja za Evropu.

Bile su price da ce u januaru da se odluci tačan format zakona. Koliko vidim jos nisu odustali skroz mada nisam mogao da nađem konkretne informacije.

Ovo je jos jedan primjer kontrole interneta, gdje record lables i slični žele da se internet ograniči ili jos bolje da dobiju dio para koje kruže internetom.

Očekuju se info o konačnom formatu zakona u ovom mjesecu. Ako prođe očekujte stvari tipa TorrentTube umjesto youtube da bude novina.
Edy Edy   03.01.2019 u 10:30

Evo neke info ovdje: muzika.hr/eu-direktiva/
Cranium Cranium   03.01.2019 u 11:20

Kad ce skapirati da internet vise ne moze da se kontrolise. Ukini mi jutjub, izaci ce milion drugih sajtova iste namene. Mada bih voleo da jutjub bude sto se muzike tice mnooogo rigorozniji. Ali ono, danas mozes za sve naci alternativu. Ne mozes da slusas muziku neciju? Tu je deezer, ukinu deezer, tu je spotify. I sve za dzabe. Pitanje je kad ce netflix da krekuju, i ne treba ti nista vise. Sto se tice ovog zakona, donekle se slazem. Sto ne bi podigli jutjub na visi nivo. Ali u korist korisnika i artista. Ako ja zelim da igram uz muziku Avril (gde nju nadje) , i to okacim na tjub zasto ne bih mogao da sklopim "ugovor" sa jutjubom po kome 70% prihoda od videa ide Avril, a 30 meni. Pa realno, njena pesma je u pozadini, a ja je koristim u svrhu svoje promocije (svi kace klipove zbog pregleda) a da je nisam pitao. Realno gledano, artisti mnooogo love gube na jutjubu i to treba da se promeni. Jedna pesma ima milijardu pregleda ukupno, od toga 600 miliona na official kanalu artista, ostalih 400 milki ko zna gde, na hiljadama drugih kanala. Dobro sad sam lupio cifru, ali kapirate poentu. Treba artisti da zarade, ali takodje treba omoguciti i obicnim korisnicima da koriste pojedine segmente necije muzike, videa itd u svoje promotivne svrhe, uz naravno placanje u procentima artistu ili kome vec. A to sve treba da podnese jutjub koji ne zeli da placa artistima ni ono sto mora, a kamoli preko toga. Mislim da bi jutjub morao da napravi detaljno i transparentno, koliko se koji region, drzava, pa i grad vrednuje. Sve je matematika, lagano se izracuna koliko ide meni a koliko artistu na mom klipu koji ima 3 miliona pregleda recimo. Ako sam na njemu zaradio 3 soma evra (reeeecimo) , artistu sleduje 1800, meni 1200. Neka se hasluje, ko ga j**e. Lepo i meni i u ovom slucaju Avril. Malo po malo, nakupi se para. Ali jutjub ih gubi. Tako da ono, ovo su pusti snovi. Mada bih voleo da se procisti jutjub, mnooogo mentola ima na tjubu, koriste i tudju muziku i tudje sve, i niko ih ne kaznjava. Sva deca, au picku materinu. Ne treba vam tjub.
FoX FoX   03.01.2019 u 12:59

Ja sam nekako digao ruke od ove teme o pirateriji, zaštiti online sadržaja itd.
Godinama sam redovno posećivao TorrentFreak portal da bih saznao nove vesti. Uvek sam bio u fazonu da ću videti neku šokantnu vest kad otvorim taj sajt, tipa "Srušili The Pirate Bay" ili slično.
I dešavalo se. Rušenje Yify-a, Kickassa i još nekih poznatih sam propratio na TF. Ali evo dosta godina je prošlo i sve se uvek vrati u normalu. TPB opstaje godinama, blokiraju ga u raznim zemljama ali niko ne može da ga sruši trajno, Kickass pokrenuo davno svoj novi sajt(iako nije ni približno dobar kao stari), Extratorrent se delimično vratio i već par godina se vodi pod ettv, Yify dobio kopiju YTS...i tako.

Hoću da kažem da ma koliko se oni borili protiv takvog sadržaja, takav sadržaj opstaje na netu godinama. Ne znam u čemu je fora ali te izdavačke kuće, produkcije itd su dooosta moćne a opet ne mogu da se izbore sa piraterijom. Nešto mi kaže kao da ih neko koči. Kao da ne žele da unište laku dostupnost plaćenog sadržaja a sa druge strane opet rade na tom planu jer blokiraju takve sajtove. Pa onda imamo VPN operatere koji uzimaju dobre pare i izvlače veliku korist od tih blokada. Velika Britanija je izgleda najžešća po pitanju piraterije. Malo malo pa pročitam vest o nekom hapšenju, rušenju lokalnog piratskog sajta itd... Amerika je isto ozbiljna po tom pitanju.

Muzičari zarađuju dooosta i opet im izgleda to nije dovoljno pa hoće da zarade sitne pare na tim nekim banalnim stvarima.
A to što yt blokira neke spotove za EU, to sam često viđao ali mi nije baš jasno u čemu je fazon. Zašto samo npr nemci imaju pravo da vide neki spot a naš region ne? Moraću da istražim to.
Cranium Cranium   03.01.2019 u 15:23

FoX (03.01.2019/11:59)
Ja sam nekako digao ruke od ove teme o pirateriji, zaštiti online sadržaja itd.
Godinama sam redovno posećivao TorrentFreak portal da bih saznao nove
Samo bih se nadovezao na deo o muzici jer se u to najvise razumem.

Muzicari zaradjuju dosta, ali ni priblizno blizu kao pre recimo 20 godina. Jer se muzika premestila sa ploča, kaseta i CD-ova na virtuelne platforme. A šta je lakše? Skinuti album "ilegalno" ili ukrasti CD? Složićemo se da je lakše pirateriji da opstane i razvije se u virtuelnom svetu. Tvrdim da je internet i razvoj interneta uništio muzičku industriju. Tačno je da muzicari preko jutjuba uzimaju dosta para, ali to je mizerno u odnosu na to koliko bi uzimali da singlove izdaju kao fizičko izdanje, i da se spotovi emituju po televizijama. Evo brzi primer. Recimo hit iz devedesetih, mozda "My heart will go on" vs hit od pre godinu dve. Celine prodala 18 miliona kopija tog singla. Uvek je to neki maxi single, dakle cena mu se kretala oko nekih 10 dolara. Verovatno i više. Ali ajde neka bude 10. To je 180 miliona dolara za singl. Albumi su se kretali oko 25-30 dolara lagano pre piraterije. The Eminem Show album iz 2002 je koštao 24 dolara. A prodao se u tiražu od preko 30 miliona u svetu. To je 720 miliona dolara zarade. Cisto prodaja CD-ova. Ne ulazim u to koliko je ko uzeo, koliko parce kolaca. A ajde da pogledamo danas. Youtube danas placa godisnje milijardu dolara muzickoj industriji, procenjuje se da toliko i ima korisnika. Znaci tokom cele godine slusa neko stotine i stotine izvodjaca, i za to ti da dolar. Premalo para, verujem da ce se muzicari okrenuti na spotify. Jer oni daju 18 dolara po korisniku. E sad sta je 18 dolara godisnje na sve moguce albume koje si ti slusao. Ne znam da li me kapirate. Okej, ti te albume ne posedujes fizicki, ali majku mu j**em, opasno se bogate ovi iz streaming industrije. E sad ajde da uporedimo celine sa njenim singlom i recimo adele danas koja je tako nekako popularna. Da vidimo neki njen singl. Hello recimo, mislim da joj je najuspesniji. E sad, pise da je 12,3 miliona prodala do kraja 2015, ajde dodacemo do 13 milki neka bude. I to kombinovano, fizicka izdanja i digitalna izdanja, plus strimovi. Danas je 1500 strimova = 1 album sold. 10x pesma download = 1 album sold. Ne vidim koliko ima strimova na spotify ova pesma, wikipedija kaze 877 miliona. Ajde da zaokruzimo na 900 miliona. 900.000.000÷1500= 600.000 albuma je ona prodala samo na osnovu strimova koji su besplatni btw, onda youtube 2,4 milijarde. , to je jos 1,6 miliona albuma. Pa deezer recimo isto kao spotify. Pa ostale striming platforme. Ajde neka sve ukupno bude 3 miliona kopija singla hello koje je napucala preko strimova. Ostaje 10 miliona. Sto digitalnog downloada singla, sto preko fizickog izdanja. Btw, danas mozes da skines pesmu za 1,29 dolara. To je 12 dolara za album po danasnjoj klasifikaciji sertifikata. Smanjuju kriterijume jer su totalno propali. Duplo manje nego pre 15 i vise godina. A pritom su danas digitalna izdanja mnogo veća nego fizička. Recimo ajde neka bude 6 miliona puta neko skinuo pesmu hello za 1,29 dolara. To je 7,8 miliona dolara. plus 4 miliona fizickog izdanja. Ajde bicu velikodusan i dacu i adele 10 dolara. To je 40 miliona dolara. A nije toliko, manje je. Znaci 40 miliona od fizickog izdanja, plus 7,8 dolara na digitalnim izdanjima. (Iako je vise prodala sigurno od 6 miliona) Dajem optimisticne procene. Znaci 47,8 miliona dolara. Plus strimovi. Spotify plaća $0.004891 po strimu. Znači 900m puta $0.004891 = 4,400.000 dolara. Ajmo recimo jos deezer nekih 3,6 milki. Mrzi me da racunam vise. I sve ostale platforme sem tjuba jos 3,6 milki. To mu dodje oko 60 miliona dolara zarade. Sad jos jutjub i to je to. Odradicemo magicnu proporciju preko spotify, buduci da ne znamo koliko jutjub placa artiste. Neka svi budu jednaki. 2,4b vs 900m = x vs 4,4m = 11,8m. A buduci da smo utvrdili da jutjub placa 18 puta manje artistima nego spotify, podelicemo ovu cifru sa 18. Znaci 651 hiljada dolara joj je isplaćena za ovu pesmu od jutjuba. Mizerija. Neka ostane na 60 milki dolara zarade za ovu pesmu. To je dakle 3 puta manje nego celine za titanik. A na papiru to je 18 miliona vs 13 miliona kopija. A u stvarnosti to je 180 miliona dolara vs 60 miliona dolara (u najboljem slucaju)

Kad bi racunao dobit "the eminem show" rezultati bi bili jos porazavajuci. 720 miliona dolara hej. To je skoro 15% danasnjeg obrta muzicke industrije. Danas je striming preko 60-70 posto. A slabo placaju.
Tommy Tommy   04.01.2019 u 00:31

e znas koliko me briga za autorska prava i bilo koji drugi zakon, pa nisam rob da robujem nekim pravilima. haha
Edy Edy   04.01.2019 u 22:04

Tommy, Nije to problem, problem je sto nećemo mi poštovati ih nego ce youtube. Ako recimo Fox ugasi forum, ti tu poštovao ili nepoštovao forum pravila, foruma vise nema Isti princip za ovaj zakon.
Edy Edy   24.02.2019 u 09:33

Novosti u vezi zakona. Izgleda da će ipak da koriste stare predloške u EU oko ovog zakona.

Da sam u EU sad bi u proteste.
Edy Edy   24.02.2019 u 09:42

Pametni englezi, napuštaju ovo ludilo. Ja sam za dosta stvari u EU. Ali ovo nema smisla.

Forum početna