Eminem (M&M)
Forum Zabava Muzika

Cranium Cranium   12.08.2016 u 23:47

Priložena slika:

Ime: Marshall Bruce Mathers

Rodjen: 17. 10. 1972

Mesto Rodjenja: Saint Joseph, Missouri.

Žanr: Rap

Aktivan: 1992-danas

Eminem (M&M) je Američki reper, producent i glumac (ajde recimo da je i glumac) i kao takav je jedan od najvećih umetnika ikada. (Magazin Rolling Stone ga je svrstao na 82. mesto najvećih umetnika ikada). Nisam gledao listu, ali na njoj su sigurno i Mocart, Betoven itd. Što kada se pogleda, daje fascinantni osećaj. Biti 82 (možda irelevantno ali ipak) je sasvim dobar pokazatelj uspešnosti. Vlasnik 15 Gremija, Oskara, i trenutno najbolji živi reper. A na konačnoj listi je po meni drugi najbolji ikada. Posle besmrtnog 2Pac.

Prodao preko 172 miliona albuma po nekim pokazateljima i tako postao jedan od najprodavanijih umetnika ikada. 21-og veka najveći sigurno.

Ali dosta o hvalospevima, sada malo o detinjstvu i životu pre slave.
Cranium Cranium   13.08.2016 u 00:30

Rodjen u Detroitu, u siromašnoj porodici. Otac napustio njega i njegovu majku Debi kada je mali Maršal imao svega dve godine.
Živeli su po prikolicama u bedi i siromaštvu. Mali Maršal se u mnogim pesmama seća tog perioda. Majka mu je bila zavisnik od tableta, tukla ga i nije baš bila uzorna majka.

Po sopstvenom priznanju, imao je koliko toliko srećno detinjstvo, ali je bio usamljen.

U školi je bio maltretiran od strane pojedinih siledzija jer je bio mali i mršav.

Po sopstvenom priznanju, jednom prilikom je bio tako jako pretučen od strane DeAngelo Bailey da je završio u bolnici a majka je čak i tužila školu.

Kao klinac je hteo da postane crtač stripova, ali ga je ujak Roni zarazio repom kupivši mu prvi rep album (sountrack za film Breakin') na kojoj je Maršal čuo pesmu Ice-T pod nazivom Reckless i zaljubio se u rep.

PS....Na tom sountracku iz 1984 godine se nalazi i pesma "Ain't Nobody" od Chaka Khan koja je posle više od 30 godina dobila svoju EDM verziju.

Elem, mladi Eminem je počeo da se bavi repom. Tada kreće u srednju školu i počinje da učestvuje u školskim freestyle borbama. Lako ih dobija i polako stiče neki kredibilitet u svom okruženju. A škola mu apsolutno nikako nije išla. Ponavljao je deveti razred 2 puta, i kada je treći put krenuo.....odjednom mu je puko ku**c i napustio je školu sa 17 godina. Iako nije bio glup klinac. Na kraju krajeva, Engleski mu je išao od ruke i imao je odlične ocene. Ostalo je bio blagi užas, nije se ni trudio da ima prelazne ocene. A kasnije će postati najbolji liričar ikada. Glupa osoba ne može imati onakve komične/originalne tekstove.

Upoznaje se sa lokalnim rep ekipama i njegov underground put od klošara do repera počinje.
Cranium Cranium   13.08.2016 u 00:39

Godine 1991, Maršalov mentor, najbolji prijatelj i ujak Roni, izvršava samoubistvo i to duboko pogadja mladog Eminema. Danas ima tetovažu R.I.P Ronnie u znak sećanja na svog ujaka. Elem, godina je 1994 i Eminem je već 2 godine u grupi Soul Intent koju je činila sledeća postava lokalnih Detroitskih MC-jeva.

M&M (Tako se tada zvao)
Chaos Kid (mrtav)
Proof (mrtav)
Champtown
Manix
DJ Buttafingaz

Njegov mini rad u grupi ne ostaje neprimećen i Eminem potpisuje ugovor sa lokalnom Detroitskom produkcijskom kućom Web Entertaintment sa kojom 1996 izdaje svoj prvi studijski album koji se slobodno može smatrati demo albumom jer je "Web Entertainment" produkcijska kuća samo na papiru. Kasete su se prodavale od ruke do ruke. O tome malo kasnije.
Cranium Cranium   13.08.2016 u 01:04

Priložena slika:

1. Infinite (1996)

Album iz 1996 godine, prodao se u samo 1000 primeraka ali kako se snimao, dobro je i ispao.

Eminem priznaje da ga je snimao pod uticajem drugih repera koji su tada već bili huge pa je na momente i ličio na trakama na njih. Nas i AZ su u pitanju.

Takodje, Eminem je album radio sa idejom da to budu pesme za radio. (I smislu da budu pogodne za radio, tjst da nema psovki) ali nešto mu nije uspelo. On je tada već imao ćerku od godinu dana i nije smeo da se igra sa repom. Zaposlio se kao perač sudova i kao radnik u fast food-u da bi nekako izdržavao porodicu.

Evo tracklista.

1. "Infinite" Jeff Bass, Mr. Porter 4:01
2. "W.E.G.O. (Interlude)" (featuring Proof and DJ Head) Jeff Bass, Mr. Porter 0:26
3. "It's O.K." (featuring Eye-Kyu) Jeff Bass, Mr. Porter 3:29
4. "Tonite" Jeff Bass, Mr. Porter 3:43
5. "313" (featuring Eye-Kyu) Jeff Bass, Mr. Porter 4:11
6. "Maxine" (featuring Mr. Porter and Three) Jeff Bass, Mr. Porter 3:55
7. "Open Mic" (featuring Thyme) Jeff Bass, Mr. Porter 4:02
8. "Never 2 Far" Jeff Bass, Mr. Porter 3:38
9. "Searchin'" (featuring Mr. Porter and Angela Workman) Jeff Bass, Mr. Porter 3:45
10. "Backstabber" Jeff Bass, Mr. Porter 3:24
11. "Jealousy Woes II"

Godine 1997 se prijavljuje na freestyle takmičenje zvano Rap Olympics jer je čuo da je prva nagrada 500 dolara. Smatrao je da je to laganica za njega. Iako se došetao do finala, u finalu gubi battle i ostaje uskraćen za 500$ i rolex sat. (Postoji snimak na tjubu). Iako je izgubio, dolazi do uha tada veće rep superzvezde Dr Dre-a. koji rešava da ide protiv svih koji su mu savetovali da nikako ne ruši svoj autoritet zalažući se za belca. Jer belci ne umeju da repuju.

I pored toga Dr Dre je ipak dao šansu Eminemu i istorija je krenula da se piše.
Cranium Cranium   15.08.2016 u 13:34

Priložena slika:

2. The Slim Shady LP (1999)

1997. godine Eminem potpisuje ugovor sa izdavačkom kućom Interscope/Aftermath i započinje snimanje svog drugog albuma, a ustvari prvog pravog studijskog albuma i to sve pod budnim okom Dr Dre-a koji je bio zadužen za koprodukciju (nadgleda i ispravlja ono što ne valja u matricama drugih) mada je i sam imao par traka koje je producirao. Ali uglavnom su za produkciju bili zaduženi "Bass Brothers" i sam Eminem jer su oni saradivali i na albumu "Infinite". Već tada u tim trakama, kada se pogleda sa ove distance se vidi da je Eminem imao dosta uticaja na producente njegovih ranih radova. Jer kada je godinu ili malo kasnije krenuo sam da producira svoje trake, to je izgledalo poprilično slično. Ili su možda oni imali uticaj na njega.

Elem, album je sniman i izlazi 1999 godine, mesec dana pred bombardovanje. (Potpuno nebitna informacija)

Na albumu se odmah vidi promena stila. Postao je dosta mračniji, sarkastičniji, direktniji i mnogo više je pogadjao u živac sve i svakoga. Recimo da je njegov alter ego odradio svoje. A Maršal kao umetnik je to sproveo u delo. Tu je bilo pesama o svemu i svačemu. O "prljavoj savesti" i večitoj potrebi da se andjeo i djavo u nama prepiru ko je u pravu i koga slušati , zatim o "oštećenom mozgu" kroz jednu veselu ispovest o školskom nasilju i nasilju u porofici, o veseloj vožnji sa ćerkicom dok joj je majka mrtva u gepeku. (Poslušajte prvo pa donosite sud, namerno pesme izazivaju ovakve prvobitne reakcije). Lik je kralj. E daaa, ima i jedna pesma u kojoj se govori o veselim pečurkicama koje je jedna devojka greškom uzela (celu vreću) i sada tripuje i umreće. Komedija. Ali ima tu i ozbiljnih pesama kao "Rock Bottom, Still Don't Give A Fuck" kao i par reprezenta svog alter ega Slim-Shady-ja. Album je prve nedelje prodaje imao 283.000 prodatih CD-ova u Americi, a već aprila je postao platinumski (prodao preko milion). Do kraja 1999. je dostigao 3X platinum status u Americi a to je 3 milki za 10 meseci. Nije loše za debi na velikoj Američkoj sceni. Do dana današnjeg je prodao oko 6 miliona kopija ovog albuma u Americi. A zašto stalno spominjem Ameriku??? Zato što je prodao 6 milki samo u Americi, u ostatku sveta ovaj album se prodao u preko 18 miliona kopija. Nije nimalo loše za početak. Tracklista je sledeća.

1. Public Service Announcement (Jeff Bass)
2. My Name Is
3. Guilty Conscience (ft. Dr. Dre)
4. Brain Damage
5. Paul (Paul "Bunyan" Rosenberg)
6. If I Had
7. 97' Bonnie & Clyde
8. Bitch (Zoe Winkler)
9. Role Model
10. Lounge
11. My Fault
12. Ken Kaniff (Aristotle, Eminem, Marky Bass)
13. Cum on Everybody (ft. Dina Rae)
14. Rock Bottom
15. Just Don't Give a Fuck
16. Soap (ft. Royce Da 5'9" )
17. As the World Turns
18. I'm Shady
19. Bad Meets Evil (ft.Royce da 5'9" )
20. Still Don't Give a Fuck
Cranium Cranium   15.08.2016 u 14:42

Priložena slika:

3. The Marshall Mathers LP (2000)

Maršal je od underground repera postao hip hop zvezda. Od klošara je postao čovek koji može sebi da priušti osnivanje svoje muzičke kuće. Shady Records koju je zbratimio sa Dre-ovim Aftermath-om i Interscope-om koju drži Jimmi Lovine (Zaslužan za to što je Eminemov demo CD stigao do Dre-a) Dakle, on je i nakon slave rešio da sa svojim mentorima podeli sve što stekne, a stekao je vala itekako puno nakon prošlog albuma. Za prvu polovinu albuma, Dre je zadužen za produkciju najviše. Drugu polovinu je radio dvojac "Bass Brothers"

Album je sniman na najneobičniji mogući način. Bez ikakvog plana i poente. Dogovore se Eminem i Dre da se nadju u studiju i već će smisliti nešto. Na najneverovatnije načine su nastajale pesme koju su sada već klasici. Recimo pesmu Kim u kojoj Eminem muči i ubija svoju ženu Kimberli on je napisao inspirisan romantičnim filmom koji je gledao u bioskopu. Krenuo da piše ljubavnu pesmu, medjutim predomislio se i napisao mini horor pričicu. Sve kontra od onoga što je hteo. Čak je nazvao Kim i pitao je šta misliš o ovome? Njegov način da joj kaže koliko mu je stalo do nje, kada je tako stavlja u pesmu.

Onda pesmu "Kill You" je napisao tako što je čuo neku melodiju dok je pričao sa Dreom na fonu. Dre je slušao neku muziku i Eminem je bio u fazonu Uuuu šta je ovo, imam već tekst u glavi. Sve pesme su nastale u trenutku. Sem pesme "Stan" za koju se temeljno pripremio. Mada i tu je inspiraciju dobio u trenutku. Slušao je Dido i njenu pesmu "Thank You" koja je izašla na njenom albumu "No Angel" iz 1999. I kada je čuo refren odmah je zamislio sliku nekog psiho fana koji drži slike Eminema po svakom ćošku svoje kuće. I rešio je da obradi tu pesmu. Poslao je pismo Dido sa željom da saradjuju. I hvala bogu što je pristala. Mada se i ona malo okoristila. Stan je izašao kao singl 9. Decembra, a Thank You od Dido odmah nakon toga. 11. Decembar.

Ceo album je snimljen kao Eminemova ispovest na novonastalu slavu, novonastale situacije gde bi hijene da se okoriste od njegove slave, kao i kritika i prozivanje svega što ne valja u Američkom društvu, ali i prozivka svih koji su prozivali njega zbog prošog albuma. Ceo album je bio gotov, a izdavači su smatrali da nema nijedan catchy singl. Pod pritiskom Eminem snima pesmu "The Way I Am" u kojoj objašnjava da on ne može bolje od ovoga što im nudi, da nije "Mister Friendly" i da on tako ne može da funkcioniše. I ta pesma je ušla u album. Bliži se deadline, a Eminem još uvek nema singl. I tada nastaje "The Real Slim Shady" kao kruna albuma. Gde je ceo album stavio u jednu pesmu.

Album se prve nedelje prodao u neverovatnih 1,76 miliona albuma u prvoj nedelji što je bio apsolutni rekord svih vremena dok ga Adele seljanka nije oborila. Do dana današnjeg, Eminem je prodao 11 miliona kopija ovog albuma u Americi, a u ostatku sveta još 32 miliona kopija.

Tracklist je sledeći.

1. "Public Service Announcement 2000" Eminem 0:25
2. "Kill You" Dr. Dre, Mel-Man 4:24
3. "Stan" (Feat. Dido) 6:44
4. "Paul" (skit) 0:11
5. "Who Knew" 3:48
6. "Steve Berman" (skit) 0:54
7. "The Way I Am" 4:50
8. "The Real Slim Shady" 4:44
9. "Remember Me?" (Feat. RBX i Sticky Fingaz) 3:38
10. "I'm Back" 5:09
11. "Marshall Mathers" 5:20
12. "Ken Kaniff" (Skit) 1:02
13. "Drug Ballad" 5:00
14. "Amityville" (Feat. Bizarre). 4:14
15. "Bitch Please II" (Feat. Dr. Dre, Snoop Dogg, Xzibit i Nate Dogg) 4:47
16. "Kim" 6:18
17. "Under the Influence" (Feat. D12) 5:22
18. "Criminal"
Cranium Cranium   26.11.2016 u 18:27

Priložena slika:

4. The Eminem Show (2002)

Negde pred kraj maja 2002 godine, Eminem je izbacio svoje novo čedo, album "The Eminem Show" koji je nastavio trend uzimanja gremija za najbolji rep album 2002 godine, kao i Oskara za najbolju filmsku muziku za jedan drugi album koji je radio paralelno sa ovim. Taj drugi album je bio soundtrack za "8 Mile" i snimanje filma takodje dodajemo u stvari koje je uradio u periodu 2001-2002. Kako je sam priznao, vrlo slabo je spavao od toliko obaveza koje je sebi zacrtao. Snimao film, 2 albuma, tekstovi, produkcija. Moralo je negde da pukne. Iako se znalo da konzumira marihuanu, počeo je da uzima i tablete za spavanje. Pa je postao i zavistan od njih.

Elem, da se vratimo na album. Dakle na leto 2002 je izašao album, i to jedno nedelju dana pre vremena jer se pojavilo piratsko izdanje koje se prodavalo na ulicama širom Amerike.
Pa se rešilo sa ubrzanjem cele stvari.

Što se mene tiče, ja mog ćaleta nisam uspeo da nateram da mi kupi original, tako da sam ja svoj piratski CD pazario već početkom juna. Sećam se da je cover bio slika eminema odštampana i skinuta sa neta. Nikakav original cover. Bela pozadina, on u beloj majici i tamno plavim širokim pantalonama. Ne znam gde je taj CD. Nisam ga valjda bacio.

Jaaaaaaao al smo počeli da se gubimo kao klinci. Sad bi sam sebi nalupao šamare. Kupovali ne široke pantalone nego veće brojeve. Pa nam budu široke. Dole baba skrati nogavice i eto ga. Imam reperske lone. Ahahahaha. I da, krenuli smo masovno da podižemo jedan rukav, da se šatro napravi majica sa jednim rukavom. Ahahahhah.
I opet bežim od teme. Album je izbačen, ja sam nabavio svoju pirateriju, slušalo se 24/7 i to je bilo predivno doba.

Što se samog sadržaja albuma tiče, do tada to je bio najličniji njegov album. Repovao o sebi, odnosu sa majkom, o čerkici, ženi, pogledu na ameriku, njegovom položaju i problemima sa kojima se susreće jer je postao bitan.

Album fenomenalan. Produkciju je radio Eminem, i meni je do dana današnjeg ovo kruna njegove karijere. Što reperska, što producentska. Bitovi su predobri, kao i repovanje. Iako se prodavao samo jedan dan pre nego se zaokružila nedelja u kojoj RIAA izdaje obaveštenja koji je album na kom mestu (jednom nedeljno se izbaci podatak) album debituje na mestu broj 1. sa 284.000 albuma prodatih za dan ipo. Kada se i njemu zaokružila cela nedelja došlo se do cifre od 1.322.000 albuma prodatih. Do dana današnjeg album se prodao u 11 miliona kopija samo u Americi, a u ostatku sveta preko 30 miliona.

Sa albuma se izdvajaju pesme "Without Me" u čijem spotu on glumi nekog superheroja u trikou zajedno sa Dr. Dreom. Onda "Cleaning Out My Closet" u čijem spotu se on priseća detinjstva. Zatim "Superman" čiji spot ja do pojave jutjuba nisam video jer je bio banovan sa televizija. Ne znam što, danas se mnooogo gore stvari puštaju. I poslednja ali ne manje bitna "Sing For The Moment" sa spotom sastavljenim od rare footage kadrova.

Tracklist:

Hide Credits
1 Curtains Up (Skit) 0:29
2 White America 5:24
3 Business 4:11
4 Cleanin Out My Closet
Producer – Jeff Bass
4:57
5 Square Dance 5:23
6 The Kiss (Skit) 1:15
7 Soldier 3:46
8 Say Goodbye Hollywood 4:32
9 Drips
Featuring – Obie Trice
4:45
10 Without Me 4:50
11 Paul Rosenberg (Skit) 0:22
12 Sing For The Moment 5:39
13 Superman
Featuring – Dina Rae
5:50
14 Hailie's Song 5:20
15 Steve Berman (Skit) 0:33
16 When The Music Stops
Co-producer – Denaun Porter
Featuring – D12
4:29
17 Say What You Say
Featuring – Dr. Dre
5:09
18 'Till I Collapse
Featuring – Nate Dogg
4:57
19 My Dad's Gone Crazy
Featuring – Hailie Jade
4:27
20 Curtains Close (Skit)
Cranium Cranium   26.11.2016 u 20:01

Priložena slika:

5. Encore (2004)

Encore je peti po redu album već tada jednog od najboljih repera ikada. (To je uspeo za 8 godina od svog prvog albuma do 2004 kada je album izašao) Izašao je 12. Novembra, 4 dana pre vremena jer je neko opet leak-ovao album i pojavila su se piratska izdanja. Slučajnost ili ne, objavljen je na isti dan kad i njegov prvi demo album "Infinite". Tačno 8 godina deli taj prvi i ovaj peti album. Za tih 8 godina snimio je 5 studijskih solo albuma, 2 albuma sa svojom rep grupom D12. (2001 i 2004) , jedan soundtrack za film (2002). Radio produkciju za mnoooge albume drugih repera (meni najdraži loyal to the game legende 2Pac-a) I tako dalje i tako dalje. Mnogo stvari je uradio i mnogo se istrošio.
Ovaj album je to i pokazao. Meni se album svideo, ali nije to isti Eminem od ranije. Kao da je iscrpeo sve o čemu bi pisao. I dalje je fantastičan liričar, i dalje ima komedije da se pokidaš na nekim pesmama. Ali sve je to nekako isforsirano. Kao da se i on zasitio muzike. Kao da mu treba odmor. Da se razumemo, album je odličan. Samo su mu neke pesme totalni promašaj, realno. Kao da se sprdao dok ih je pisao. A na ranijim albumima su mu bukvalno sve pesme bile woooow. I dalje drži isti kurs. Autobiografija kroz metafore, humor, morbidne tekstove, stavovi o društvu, ismevanje drugih celeb kreatura, p**karanje američke vlade itd. On je jedini reper koji je skroman i koji ne repuje o kolima, parama itd. A mnooogo manji od njega se hvale vilama, kurvama, kolima itd. Eminem je jedino p**karao druge repere tamo gde ih najviše boli. Prodajom CD-ova. Nije se razmetao bogatstvom.
Ovaj album je poprilično kontroverzan jer je jedna pesma bila parodija i komika (tipični eminem) sa spotom u kome ismeva majkl dzeksona, madonu, sam sebe tjst b-rabbita iz filma 8 Mile koga je glumio upravo Eminem. Majkl Dzekson se žešće uvredio i pretio je tužbama za sve pare. Pogledajte spot i videćete zašto. j**o mu je majku. Kad sam prvi put gledao spot ja sam na prvoj sceni istripovao da je ono pravi majkl dzekson.
Druga "zeznuta" situacija je pesma "Ass Like That" u kome isto tako proziva tadašnje mlade v.i.p dame. Spot je u fazonu mapetovaca, sa lutkama. U kome kuče shaggy ja mislim bleji u bioskopu i onaniše na filmove u kome su glavne junakinje Britney Spears, sestre Olsen, Hilary Duff, JoJo itd.
I one su se šatro uvredile. Ajahahahaha.

I treći fucked up momenat je pesma "We As Americans" u kojoj je on sebi navukao FBI na vrat jer je u jednom delu pesme rekao,

Fuck money, i don't rap for 'dead presidents" (insinuacija na istoimenu pesmu Jay-Z) , i'd rather see the president dead. Kao i zbog pesme Mosh Em je navukao gnev političara, jer je otvoreno p**karao Buša, koji je tada bio predsednik.

Imao je dosta komičnih pesama (Rain Man, Big Weenie) , neke emotivne (Mockingbird) neke autobiografske (Like Toy Soldier) i album je odlično prošao. Ali kao što sam rekao, nije bio savršen kao prošli radovi. Imao je i glupih pesama. Produkciju je preuzeo Dr. Dre i Luis Resto, a Eminem je malo odmarao iako je i on producirao neke trake. Ali ipak manje se petljao u produkciju nego ranije.

Što se prodaje tiče, opet je debitovao na mestu broj jedan. Do sada se prodao u preko 23 miliona primeraka u svetu. U Americi oko 5 ipo miliona. Kul album, ali vidi se da se malo prezasitio svega.

Tracklist Hide Credits
1 Curtains Up (Skit) 0:46
2 Evil Deeds 4:19
3 Never Enough
Featuring – 50 Cent, Nate Dogg
2:39
4 Yellow Brick Road 5:46
5 Like Toy Soldiers 4:56
6 Mosh 5:17
7 Puke 4:07
8 My 1st Single 5:02
9 Paul (Skit) 0:31
10 Rain Man 5:13
11 Big Weenie 4:26
12 Em Calls Paul (Skit) 1:11
13 Just Lose It 4:08
14 Ass Like That 4:25
15 Spend Some Time
Featuring – 50 Cent, Obie Trice, Stat Quo
5:10
16 Mockingbird 4:10
17 Crazy In Love 4:02
18 One Shot 2 Shot
Featuring – D-12*
4:26
19 Final Thought (Skit) 0:30
20 Encore (Curtains)
Featuring – 50 Cent, Dr. Dre
Cranium Cranium   26.11.2016 u 22:00

Kao što sam gore već napisao Eminem se 2004 godine nekako bio zasitio biznisa, muzike, paparaca, stresa itd. Rešio je da izbaci kompilaciju najvećih hitova do tada, plus par novih pesama. Album se zvao "Curtain Call - The Hits" Mnogi su to shvatili kao povlačenje iz repa posle 9 godina (ako računamo demo album) , tjst 6 godina ako računamo prvi label signed album. I sam je na neki način i potvrdio i opovrgnuo šuškanja. Rekao je da se nalazi u stadijumu gde nema pojma kuda njegova karijera ide, i da je ovo možda poslednji album koji će izdati. Ali da se ne povlači, da mu samo treba odmor od svega. Medjutim, i dalje je bio na turneji zbog svog prošlog albuma "encore" i spremao se za evropu.
Medjutim, odjednom je otkazao celu evropsku turneju i sve koncerte koje je trebao da održi zbog kako je rekao "odlaska na odvikavanje od droge". Jer je kako smo rekli gore, bio navučen na pilule za spavanje.
Svi su bili ubedjeni da se Em zauvek povukao ih hip-hopa. Medjutim, Em je pomalo i radio u svojoj diskografskoj kući Shady Records, pa je izdao i mixtape 2006 sa svim artistima te kuće. Ima ga na par pesama, a nije opterećen pripremama svog materijala. Lagano se oporavljao i onda šok.
Njegov dugogodišnji prijatelj iz Detroita i kolega iz grupe D12 čije je rep ime bilo Proof, sa kojim se družio od tinejdzerskih dana biva ubijen u jednom klubu, zbog svadje oko bilijara. To je Eminema praktično uništilo. Sve što je postigao sa odvikavanjem palo je u vodu. Nisu pomogle ni ćerka ni bivša žena koje su mu pomagale da prebrodi ovaj novi gubitak. Trebalo je puuuno vremena da uopšte ustane iz kreveta kako je kasnije priznao. Godine su prolazile, a ja sam bio ubedjen da više nikada čuti neću Eminema sa nekim novim materijalom. Sve do 2009 kad je gotovo zapalila internet mala pesma koja se zvala "I'm Having A Relapse" i kojom je on nenajavljeno najavio novi album, posle 5 godina od svog poslednjeg čeda.
Cranium Cranium   30.11.2016 u 11:56

Priložena slika:

6. Relapse (2009)

Posle godina depresije, zavisnosti od lekova za spavanje, umalo overdoza metadonom, sj**anog života usled gubitka druga, pokušaja da se vrati na kolosek ponovnom ženidbom sa svojom bivšom ženom, razvoda itd....Em se konačno otrgao lekovima i anksioznosti. 4 godine ništa snimljeno za sebe usled poetske blokade ostavilo je traga na njemu. Ovaj album je dugo i mukotrpno snimao, boreći se sa blokadom. Kako je sam priznao, blokadu mu je izazivao osećaj da više nema šta da kaže, a proof-ova smrt samo ga je patosirala. Plus je ovaj album napisan i snimljen kad je Eminem bio totalno strejt. Što se nije desilo duuuugo dugoooo. Nije bio ni pripit, ni naduvan, ni nakljukan lekovima.
Album je snimao tako što bi mu Dr Dre poslao gomilu bitova, Eminem bi ih slušao i odmah pisao tekstove za one koji ga inspirišu. Pisao bi nedeljama i kad bi nakupio dovoljno materijala, otišao bi i snimio po 5 pesama u cugu. Onda Dre ima vremena da napravi nove bitove, a Em bi se odmarao od snimanja. I tako u krug.

Tematika albuma je poprilično tamna. Bavi se naravno njegovim stanjem svesti, navučenosti, naravno opet je peckao majku, poznate ličnosti, ali i vrlo iskreno pričao o sebi i svojim problemima koje je imao na duuugoj rehabilitaciji. Po njemu, album je opisao njegov beg od altera Slim Shady koji se pojavi kad god bi se odao alkoholu, marihuani ili šta znam već čemu. Što se mene tiče, mnooogo bolji je sa malo zelenila u sebi.
Ovako, album je radjen da bi se smučio slušaocu. Skitovi, pesme....sve to priča priču koja je poprilično morbidna. Naravno, to su metafore pa se ne treba stresirati kad Eminem kaže.

It's 3 A.M. in the mornin'
Put my key in the door and
Bodies layin' all over the floor and
I don't remember how they got there
But I guess I must've killed em.

Ili u pesmi "Same Song And Dance" kojoj prethodni skit u kome se čuje kako devojka čije je ime Tonya stopira po pljusku, Eminem staje. Ona ulazi i zahvaljuje mu se jer je spasio, on ćuti. Samo se čuje odmotavanje selotejpa i ona kako kreće da vrišti i otima se.
A refren pesme koju sam naveo gore ide ovako.

Yeah baby, do that dance
It's the last dance you'll ever get the chance to do
Girl shake that ass
You ain't never gonna break that glass
That windshield's too strong for you.

A da, potkačio je Lindzi i Britni.

Album je debitovao na mestu broj 1 (logično) i izazvao je onako, mešovite ali ipak pozitivne komentare.

Nakon svega što mu se izdešavalo, razumljivo je da mu nije do šale u onoj meri kao kad je bio mladji. Ali i dalje se zaj**ava sa svima.
U prvoj nedelji prodao se u 608.000 primeraka, a do dana današnjeg u preko 2,5 miliona u Americi i još 7,5 u ostatku sveta.
Proglašen za najbolji rep album te godine, kao i svaki njegov album (sem prvog)

Tracklist Hide Credits
1 Dr. West (Skit)
Performer – Dominic West, Eminem
Written-By – Eminem, Paul Rosenberg
1:30
2 3 A.M. 5:20
3 My Mom 5:20
4 Insane 3:01
5 Bagpipes From Baghdad
Producer – Trevor Lawrence, Jr.*
4:43
6 Hello
Producer – Mark Batson
4:08
7 Tonya (Skit)
Performer – Elizabeth Keener
0:42
8 Same Song & Dance
Producer – Dawaun Parker
4:07
9 We Made You
Producer [Additional] – Doc Ish
4:30
10 Medicine Ball
Producer – Mark Batson
3:57
11 Paul (Skit)
Recorded By – Paul D. Rosenberg, Esq.*
0:19
12 Stay Wide Awake 5:20
13 Old Time's Sake
Featuring – Dr. Dre
Producer – Mark Batson
4:38
14 Must Be The Ganja
Producer – Mark Batson
4:03
15 Mr. Mathers (Skit)
Vocals – Elizabeth Keener, Matthew St. Patrick
0:42
16 Déjà Vu 4:44
17 Beautiful 6:33
18 Crack A Bottle
Featuring – 50 Cent, Dr. Dre
4:58
19 Steve Berman (Skit)
Performer – Angela Yee, Eminem, Steve Berman (3)
1:29
20 Underground

Forum početna