Pitam se pitam
Forum Zabava Ostalo

FoX FoX   20.01.2015 u 23:10

Ako ne znate nesto,ovde slobodno pitajte i valjda ce se naci neki odgovor na vase pitanje
Moje pitanje je sledece : Nikad mi nije bilo jasno,zasto banka srbije,glavna nasa banka ne stampa pare za potrebe drzave,npr pravimo neki most i umesto da odstampamo koliko nam treba mi uzimamo kredit od nekih drugih drzava Zna li neko zasto je to tako?Mozda je glupo pitanje,al uvek se pitam to
Welicak94 Welicak94   20.01.2015 u 23:21

FoX, kada bi to tako bilo onda kriza ne bi postojala
FoX FoX   20.01.2015 u 23:28

Pa da,nznm to me nervira da sam na njihovom mestu,stampao bih i dan i noc,ukinuo poreze i ostala sranja i pravio sve i svasta
SRB
Srbenda  
 20.01.2015 u 23:31

Zato sto stampanje novca bez pokrica dovodi do inflacije mada ne mora svako stampanje da bude inflatorno...starno ne znam bolje da cekamo da se ubaci neki ekonomista
Cranium Cranium   21.01.2015 u 14:24

Stvarno se ne razumem u ekonomiju ali mislim da je dinar kao valuta slab da bi se štancovao u neograničene količine. Mora da se ima pokriće što kaže Srba. Mada bi mogli tajno da odštampamo koju milijardu evra. I da ih pažljivo operemo. Nismo mi Amerika koja ima najjaču valutu ba svetu. (najjaču po rasprostranjenosti, ne po vrednosti), nismo mi najveća ekonomija sveta (lažna ali ko ima muda da im zabrani da pumpaju pare bez pokrića)

Ja ovako kapiram stvari. Da objasnim plastično Fox ti imaš propali sajt ali si broj jedan na netu. Pun si rupa ali si najjači. Štampaš pare i deliš svima. Oni znaju da te pare nemaju validnost, ali svi se prave mutavi jer koristi i njima, i zabole ih što se taj fox koristi nedozvoljenim sredstvima sve dok se pare obrću. Tim parama se kupuju namirnice koje je neko teškom mukom napravio, a ti za par sekundi naštampaš pare i kupiš ih. To je samo po sebi neodrživo za ekonomiju sajta. (ako se pare troše interno unutar sajta) Ali ako naštampaš i gurneš ih nekom drugom sajtu, a zauzvrat pokupiš dobre resurse ti si pametan. I postaješ sve jači i jači. Ali to je prividno. Jer se resursi tvog sajta smanjuju jer se ne baviš njima, i svake godine sve više i više štancuješ pare i zadužuješ se da bi pokrio svoje rupe. Savršeno funkcioniše sistem, dok te neki drugi sajt ne skine sa trona i postavi svoje uslove. Ubrzo sredi haos, jer nemaš kako da vratiš sve one dugove. Sad tvoje štampane pare ne vrede ništa jer ti valuta nije najjača. E to je ako si veliki igrač i možeš da se zaj**avaš sa štampanjem para. Ako si mali kao mi, nesmeš da pomišljaš na ovo jer se mnogo brzo obije o glavu. Mala privreda, jaki igrači koji neće dozvoliti i koji će odmah da ti sj**u kurs valute. Ali ako se igra tajno i ako se pare operu napolju, mislim da je izvodljivo. Samo mi nemamo pojma kakve se igrice igraju na velikoj sceni. Kozna u šta sve veliki igrači imaju uvid.
Cranium Cranium   21.01.2015 u 14:28

PS....Carska tema. ;) Najzad da i fox otvori neku temu za diskusiju. Sve neke sise, govna itd.
buRek buRek   21.01.2015 u 14:43

Što sе tičе ovogа što је Krаn pomеnuo u vеzi Аmеričkе vаlutе..
mi spаdаmo u onu grupu zеmаljа koје imајu svoјu vаlutu,i tа vаlutа vаži sаmo kod nаs ,i nigdе višе u svеtu.Аmеrički dolаr је svudа rаsprostrаnjеn.
Što sе tičе Rusiје,ono јеsu "silа" аli ni oni nеmајu dа јеdu lеbа,isto kаo i mi,i oni imајu vаlutu koја је bušаn kurаc,isto kаo i nаšа,dа niје tаko Putin bi nа rаčunu imаo rubljе,а nе Dolаrе.
Koliko god mi mrzеli Аmеrе i Аmеriku oni su nајјаči i nајurеђеniјi,Аmеrikа sе dеli nа prеko 50 držаvа koје sаčinjаvајu јеdnu vеliku Аmеriku.Imајu urеђеn sistеm i "nе јеbu živu silu" ko im smеtа,nеstаćе,bеz trаgovа postoјаnjа..
Cranium Cranium   21.01.2015 u 15:50

buRek (21.01.2015/13:43)
Što sе tičе ovogа što је Krаn pomеnuo u vеzi Аmеričkе vаlutе..
mi spаdаmo u onu grupu zеmаljа koје imајu svoјu vаlutu,i tа vаlutа vаži sаmo kod nаs ,i nigdе višе u svеtu.Аmеrički dolаr је svudа rаspro
Ispravka burek. Oni jesu "najjači" ali samo na papiru. Kada ih Kinezi potisnu za koju godinu Amerika će da pukne sama od sebe. Putin je izvukao Rusiju iz govana za samo 10 godina i sada sa sigurnošću može da se tvrdi da je Rusija jača od cele EU. Ekonomija joj je zdravija, pametnije troše resurse. Ove sankcije su upropastile Evropu više nego Rusiju koja je i profitirala na neki način. Nacionalizovala pun ku**c kompanija tako što je čekala da akcije stranih investitora padnu na mizernu cifru, pa ih pokupovala za smešne pare. Sada novac ostaje u Rusiji, ne ide napolje. Drugo, okrenula se Aziji. Potpisala ugovor o gasu sa Kinezima na 400 milijardi dolara. Pravih dolara. Uopšte Rusi nisu naivni igrači. Samo što su oni uspeli da se izvuku iz sranja, ratova koje su im drugi režirali i sada jure u napad. Ameri još nisu to iskusili, a hoće sigurno propasti.
Cranium Cranium   21.01.2015 u 15:51

Da ne govorim o zlatu koje Rusi gomilaju ali da se ne udaljavamo od teme
buRek buRek   21.01.2015 u 16:00

Nеgdе sаm pročitаo dа ćе kroz nеkoliko dеcеniја biti nеstаšicа nаftе (porеd nеstаšicе vodе) i dа аmеri imајu zаlihе nаftе zа 50 godinа

Forum početna