Evanescence (1995-2003-2017)
Forum Zabava Muzika

Cranium Cranium   02.02.2017 u 21:27

Priložena slika:

Ime benda: Evanescence

Osnovan: 1995

Članovi:

Sadašnji -

Amy Lee (pevačica/pijanista , ujedno i osnivač) (1995-2017)

Tim McCord (basista) (2006-2017)

Will Hunt (bubnjar) (2011-2017)

Troy McLawhorn (gitarista) (2015-2017)

Jen Majura (gitarista) (2015-2017)

Bivši -

Ben Moody (gitarista, basista, klavijature, perkusije, ujedno i osnivač) (1995-2003)

David Hodges (klavijaturista) (1999-2002)

Will Boyd (basista) (2003-2006)

Rocky Gray (bubnjar) (2003-2007)

John LeCompt (gitarista) (2003-2007)

Terry Balsamo (gitarista) (2003-2015)

Žanr: Alternative Rock

Zemlja Porekla: SAD / Little Rock, Arkansas

Evanescence je Američki rok bend osnovan 1995 godine u gradiću "Little Rock" (190.000 stanovnika) od strane dva prijatelja iz detinjstva, Amy Lee i Ben Moody-ja koji su se upoznali davne 1994. godine u nekom tipičnom američkom kampu za klince. (Verovatno u okviru škole). Oboje su imali po 13 godina. Kako Ben kaže, on je slučajno čuo Amy kako peva neku pesmu u kampu, i tako su se upoznali. Spojila ih je muzika. Oboje su se bavili muzikom. Ona svirala klavir, on gitaru. Malo po malo, postali su prijatelji i oformili bend kome su dali ime "Evanescence" koji je u bukvalnom prevodu manje više isto što i "iščeznuće" Sinonim za nestanak.

Ben je dao ideju, a Amy se oduševila jer naziv zvuči mistično i nekako mračno što im je odgovaralo jer su takav stil muzike i negovali.
Oboje su se bavili i pisanjem tekstova, tako da su lagano sakupljali materijal za svoje prve trake. Ali pošto su se jedno drugom "petljali" u posao, dešavalo se da Amy prepravi liriku Benu, za pesmu koju je on napisao sam, ili on njoj. Tako da su uredno potpisani kao zajednički tekstopisci iako su neke pesme bile 95% njegove ili njene.

Odnos iz snova zar ne?

Elem, godine prolaze, njih dvoje su sve veštiji i imaju sve veće apetite. Na red dolaze i prve svirke sa nekih 17 godina. Snimaju i neki EP koji nazivaju isto kao i bend. (Evanescence EP) a godina je 1998. To je u suštini bilo stotinak kopija EP-ja sa sedam pesama koje su oni delili/prodavali kao promo materijal na svojim svirkama.

1999 godine izbacuju još jedan EP , sa istim tiražom i ciljem. Promo materijal njihovih nekih pesama koje su izvodili na svirkama.

Uglavnom, i dalje svi tako počinju. Eeeeh koliko sam ja CD-ova kupio na tim svirkama iako ih nijednom čuo nisam nakon svirke. Šta koštaju, 150-200 kinti. Znači im, neka ga.

Neeego, da nastavim. Apetiti rastu i rastu, oni su sve bolji i bolji. Ben Moody više ne može da bude "all around" muzičar koji je i gitarista i bubnjar i bek vokal. U bend ulazi treći član, David Hodges koji je takodje iz istog kraja kao oni.

2000. godine gotov je njihov prvi ozbiljniji rad....demo CD kojim su oni planirali da sebi prokrče put ka pravim stvarima. Na tom CD-u se čuju ranije verzije nekih pesama koje su se našle na njihovom prvom albumu "Fallen" iz 2003. godine. (Whisper, Imaginary, My Immortal) A daaa, taj demo album se zvao "Origin"

2000. godine u studiju ih zatiče neki baja, producent (kako to uvek biva) i dobija na poklon kopiju demo albuma koji mu se jako svideo i taj baja nosi CD svojoj prijateljici koja je bila neki faktor u "Wind-Up Records" Kada je ta riba čula "My Immortal" bila je u fazonu, ovo je do jaja. Dajem im šansu.

Medjutim, bilo je jasno da su iako talentovani, tako neuvežbani. Tako da im je organizovano "muzičko usmeravanje". Dali su im prostoriju za probe, teretanu, Amy je isla i na časove pevanja. Nakon 2 godine, bili su spremni na prvi album. Uvežbani i željni. Aaaaali, tu je stigao ultimatum "Wind-Up Records-a". U bend je morao da udje i muški vokal. Da to bude muško-ženski bend. Medjutim, pošto su članovi benda to izričito odbili, muzička kuća je odustala od svog zahteva ali je ipak morao da se ubaci muški vokal, bar u nosećem/prvom singlu albuma. Što je i učinjeno u pesmi "Bring Me To Life" sa pevačem grupe 12 Stones koji se zove Paul McCoy.

Naravno, Amy nije bila srećna zbog toga (realno ne bih ni ja, da nekoga silom guraju u moju pesmu) ali je pristala na to da se Paul nadje u glavnom singlu sa debi albuma, ali o tome kasnije. Kad su se sve kockice složile, u bend došli još neki članovi, album je lagano snimljen i na red je došlo njegovo izbacivanje marta 2003.
Cranium Cranium   02.02.2017 u 22:01

Priložena slika:

Fallen (2003)

4. Marta 2003. godine izlazi prvi studijski album grupe.

Nakon 8 godina maštarija, dugog puta od klinaca koji vole muziku i tek počinju da sviraju do malo starijih klinaca koji su spremni da tu muziku podele sa svetom.

Album je bio mešavina alternativnog roka/klasične muzike/elektro-efekata/horova itd.

Upravo taj miks im je i doneo slavu. Jer su ukokponovali Benovu ljubav prema gitari i Amy-nu ljubav prema klasičnoj muzici jer je ona pored toga što voli rok pijanista. Ne znam, ima sigurno neku akademiju.

Elem, i pored toga što je udeo elektronike ,koliko on bio mali u samom albumu doneo veliki vetar u ledja , jedan od osnivača benda se sa tim nije slagao.

Ben Moody je prvenstveno želeo da oni budu čisto rok bend sa elementima klasike. Nije previše verovao u elektroniku i ceo taj način na koji su producenti uradili mastering. Jer sve deonice koje čujete na albumu su svirane uživo. A onda mastering uradi svoje i stvori fabrički zvuk.

Nego, album je izašao i sadrži liriku nekih ranijih radova, ali sada u svom konačnom, završnom obliku. Album je debitovao na mestu 7 , na listi top 100 najprodavanijih albuma za tu nedelju (4. Mart) i prodao je 141.000 kopija prve nedelje. Do dana današnjeg prodao se u 17 miliona kopija širom sveta, od čega je 7 miliona kopija prodato u Americi gde je dostigao 7x platinasti status. Osvojili su 2 Gremija, za najboljeg novog izvodjača i najbolji nastup, a bili su nominovani i za najbolji album godine, najbolji rock album i najbolja rok pesma. Ali eto, to nisu uspeli. Za najbolji album nisu nikako mogli pored onih imena tada. Nagradu je pokupila Norah Jones.

Album je odlično napredovao i drži neke zanimljive rekorde.

Album Fallen je jedan od 8 albuma koji su uspeli da se preko godinu dana zadrže u top 50 albuma po prodaji. Zamislite prodje godinu dana i jače, a vaš album je i dalje medju prodavanijima. Izašlo je mali milion novih izdanja od "Silvane do Nirvane", svih žanrova , a vaš album je i dalje u 30 i nekoj nedelji prodaje bolje prodavan od nekoga ko debituje. .

I tako se grupa proslavila, krenula na turneju, sa ciljem da proširi imperiju.

Evo tracklist pesama sa albuma, ja se živo sećam koja je to ludnica bila. Posebno u evropi. Iako za njih Srbija nikada nije čula, jer nije imala kako na našim televizijama čobanskim, evropa je itekako čula za njih. Već sam opisivao "rituale" koje sam imao pre odlaska u školu. Probudi me ćale u cik zore, on na posao a ja u školu za sat ipo.
Pustim VIVU i nauživam se.

1. "Going Under" David Hodges 3:35
2. "Bring Me to Life" (featuring Paul McCoy) Hodges 3:56
3. "Everybody's Fool" Hodges 3:16
4. "My Immortal" 4:23
5. "Haunted" Hodges 3:05
6. "Tourniquet" (Soul Embraced cover)
Hodges Rocky Gray
4:38
7. "Imaginary" 4:16
8. "Taking Over Me"
Hodges John LeCompt
3:49
9. "Hello" Hodges 3:40
10. "My Last Breath" Hodges 4:07
11. "Whisper" 5:27
12. "My Immortal" (Band version, only on later pressings) 4:33
Cranium Cranium   04.02.2017 u 13:01

A onda su krenuli na veliku turneju koja je započela u Americi, preko Evrope pa nazad u Ameriku, pa opet u Evropu i tako dalje i tako dalje. Bend je u ovom periodu održao preko 200 koncerata. Svaki dan, po ceo dan su bili zajedno. I tu su počele varnice izmedju dva osnivača benda, prijatelja iz detinjstva. Kažu nisu se slagali oko budućnosti benda. Ali su i dalje rokali zajedno, dok je napetost rasla i rasla. Poslednji koncert koji su održali zajedno je bio u Švedskoj , recimo 19. oktobra 2003. (Mrzi me da proveravam sada, mislim da je 19. oktobar). Već 24. oktobra 2003. bend je nastupio u Berlinu, ali bez Bena Mudija. Razlog je taj da je on napustio bend dva dana ranije i vratio se u Ameriku. Sad postoje milion verzija, za i protiv obe strane (uglavnom protiv Bena) ali moje neko vidjenje je da se treba držati verzija koje su sami akteri dali. Na kraju krajeva, nije ni bitno što su se rastali, bend je nekako nastavio da postoji i živi. A i verzije im se poklapaju btw. Suština, toliko su im stavovi bili različiti što se budućnosti benda tiče da bukvalno nisu mogli da se slože. Amy je htela bend koji će biti mističan, sa tamnim bojama, ekperimentisanje sa "fabričkim zvucima" , nešto kao Linkin Park. Ali mističnije. Dok je Ben hteo da Evenescence postane alternativni rok bend sa elementima klasike, znate ono. Klavir, strings (j**ote ladno ne znam kako se to kaže na srpskom) Nisu žice btw. Ahahahahahaha, to je nešto kao kada bi 10 viola u isto vreme sviralo iste note. E taj zvuk. Elem, Ben je hteo da Evanescence bude alternativni rok bend sa elementika klasike, ali komercijalnije orijentisan. Nešto kao 3 Doors Down. Oni imaju ponegde klasiku ubačenu u pesme. Recimo pesma "Landing In London" mi pada na pamet. On nije bio za eksperimentisanja kao što je Amy htela. Mistika i čuda. Da uprostim, on je hteo da Evanescence približi rock-u koji bi mogli svi da slušaju. Amy je htela da ode još dalje od onoga što se sa albumom "Fallen" uradilo. Već znate ko je pobedio. Ben je odstupio, prepustio joj sve. Odrekao se para na koje je imao prava kao "davalac imena" i brenda "Evanescence" , i vratio se u Ameriku.
Naravno pale su teške reči, ne znamo koje i ono, nije ni bitno. Bend je nastavio da postoji, jer ipak važnija je pevačica od gitariste, čak iako je on bio mnogo više od pukog gitariste. On je bio i tekstopisac, kompozitor, učestvovao u pesmi na sve načine. I tako je bend ostao osakaćen na turneji, ali je brzom zamenom uspeo da je završi. Ben je počeo da stvara od nule, mada sada mu je bilo lakše nego da je stvarno krenuo od nule. Neke od mojih omiljenijih pesama iz prošle dekade su njegovih ruku delo. A Evanescence je sa novom postavom krenuo u snimanje drugog albuma koji je bio zakazan za 2006. godinu.
Cranium Cranium   17.03.2017 u 08:16

Priložena slika:

2. The Open Door (2006)

Drugi studijski album grupe Evanescence, iz septembra 2006. godine , prvi nakon rastanka sa Benom Mudijem i Will Boyd-om (u medjuvremenu i on otišao)

Novi sastav benda je stvorio album "Open Doors" , čiji zvuk se dosta razlikuje od prvog kultnog albuma "Fallen". Zvuk je i dalje tvrd, i dalje imamo klavirske deonice, elektro efekte , ali se vidi tjst čuje da ga nije radila ista ekipa. Naziv albuma predstavlja "otvorena vrata" za sve. Za kreativnost, za sreću , za nove vidike. Amy Lee je u jednom intervjuu izjavila kako je zapravo zahvalna što su stvari ispale kako su ispale. Jer je dobila nalet inspiracije i motivacije. Onda, sa prvim albumom trudila se da se dokaže vokalno, pa je brzo izgorela. Ovim albumom ona ne mora da bude tako usresredjena na tamne emocije koje su krasile prvi album , novi zvuk koji je donela je vedriji od prethodnika iako su tamne emocije i dalje prisutne. Tako da konačno može da uživa u svojoj muzici.

Pisanje tekstova je trajalo 18 meseci. Pisala ih je Amy i Balsamo. Na 9 pesama dele zasluge. Amy priznaje da od kako je Ben otišao, nije imala nikoga da joj pomogne sa pisanjem, što u smislu motivacije , što u smislu saveta. Tu je uskočio Terry Balsamo koji joj je dao vetar u ledja.

Kada su se sve kockice složila, a album konačno završen, vreme je bilo da se krene sa planiranjem "izbacivanja".

25. Septembar je uzet kao konačni datum.

Album je izašao i debitovao na mestu broj 1 Američke Billboard top 100 liste sa 447.000 prodatih albuma u prvoj nedelji izlaska. Debitovao je kao broj 1 i u Australiji, Grčkoj, Nemačkoj i Švajcarskoj. Bio je 38. najprodavaniji album u 2006. godini (Amerika) a 52. u 2007. godini. Do danas se prodao u 2 miliona primeraka u Americi i još 5 miliona u svetu.

Tracklist:

1. "Sweet Sacrifice" Amy Lee, Terry Balsamo 3:05
2. "Call Me When You're Sober" Lee, Balsamo 3:34
3. "Weight of the World" Lee, Balsamo 3:37
4. "Lithium" Lee 3:44
5. "Cloud Nine" Lee, Balsamo 4:22
6. "Snow White Queen" Lee, Balsamo 4:22
7. "Lacrymosa" Lee, Balsamo 3:37
8. "Like You" Lee 4:16
9. "Lose Control" Lee, Balsamo 4:50
10. "The Only One" Lee, Balsamo 4:40
11. "Your Star" Lee, Balsamo 4:43
12. "All That I'm Living For" Lee, John LeCompt 3:48
13. "Good Enough" Lee 5:32
Cranium Cranium   17.03.2017 u 08:42

Priložena slika:

3. Evanescence (2011)

Nakon što su završili turneju "The Open Door" , bend je otišao na pauzu. Uzeli su odmor od muzike. Mada više je Amy uzela odmor od muzike, većina je bila "nova".

Godinu ipo dana Amy nije ni pomislila da se vrati muzici. Živela je ajde da kažemo normalan život. Išla u muzeje, na koncerte, slušala mnogo "indie" i folk muzike.

Kako kaže, prethodne godine za nju su bile samo stres, pritisci, ultimatumi, rokovi. Samo neka frka i jurnjava. Morala je da se malo odmori od svega.

Nakon 18 meseci odmora, rešila je da se vrati u stanje pripravnosti. Uželela se muzike i stvaralaštva. Okupila je članove benda i rešili su da naprave novi album. Album će nositi ime "Evanescence". Isto kao i naziv benda.

Razlog zbog kog su izabrali ovo ime je taj da bi ovo bio tipični produkt benda. Nema više piskaranja tekstova dvoje ljudi. Svi učestvuju, pa kako ispadne. Čak je i cover "unikatan". Nema slike Amy Lee kao u prethodna dva. Nije više sve oko nje, sada je ideja benda i zajedništva bitnija. (Neko je sazreo izgleda).

Muzika sa albuma je i dalje tvrda i mračna, ali bend se konačno zabavlja. Tako je to izgleda kada ti apetiti splasnu, kada sazriš. Više ne juriš pare, bitna je zabava.

Album je izašao oktobra 2011. Dug period bez nove muzike zar ne? No hajde da vidimo kako je to uticalo na publiku.

Album je debitovao na mestu 1. billboard top liste sa 127.000 prodatih albuma. Primećujete pad u ciframa? Jbg, muzika se promenila očigledno dok su se ovi odmarali. .

Ako je verovati wikipediji, album se do danas u Americi prodao u 421.000 kopija. Za ostatak sveta nema podataka.

Slabo ha?

Bend je opet na pauzi, dok se opet ne okupe i krenu u stvaranje nove muzike.

Tracklist:

1. "What You Want" Amy Lee, Terry Balsamo, Tim McCord 3:41
2. "Made of Stone" Lee, Balsamo, McCord, Will Hunt, Troy McLawhorn, Will B. Hunt 3:32
3. "The Change" Lee, Balsamo, McCord, Hunt, McLawhorn 3:42
4. "My Heart Is Broken" Lee, Balsamo, McCord, Hunt, Zach Williams 4:29
5. "The Other Side" Lee, Balsamo, McCord, Hunt 4:05
6. "Erase This" Lee, Balsamo, McCord, McLawhorn 3:55
7. "Lost in Paradise" Lee 4:42
8. "Sick" Lee, Balsamo, McCord, Hunt, B. Hunt 3:30
9. "End of the Dream" Lee, Balsamo, McCord, Hunt, B. Hunt 3:49
10. "Oceans" Lee, Balsamo, McCord 3:38
11. "Never Go Back" Lee, Balsamo, McCord 4:27
12. "Swimming Home" Lee, B. Hunt 3:43
FoX FoX   17.03.2017 u 15:03

Bratee,kao da si znao...baš sam hteo danas da te pitam kad ćeš otvoriti ovu temu
Juče sam na poslu pustio Evanescence posle dužeg vremena...jbt kakve pesme imaju...Amy Lee ima neverovatan glas,glasovne sposobnosti...baš šteta što nisu toliko aktivni.
Cranium Cranium   17.03.2017 u 23:33

FoX (17.03.2017/15:03)
Bratee,kao da si znao...baš sam hteo danas da te pitam kad ćeš otvoriti ovu temu
Juče sam na poslu pustio Evanescence posle dužeg vremena...jbt k
Ahahahahah, pa znaaaaao sam ja. . Šalim se, palo mi na pamet da nisam završio. I kao ajde. A i slušao sam ih pre par dana. Celu adu sam obrnuo uz Evanescence. .

Video sam u poweramp-u tvoje foldere sa zikom. Imaš samo fallen brate. Gde su "The Open Door" i "Evanescence" ???

Jeste Amy Lee zverina od pevačice. Mislim da bi ti se "The Open Door" više svideo od "Fallen". Tu dostiže limite sa pevanjem. Ono je ludilo. . Medjutim, to pevanje je prezahtevno. Ako poslušaš neki live nastup videćeš da Amy ne otpeva ni 30% kao na studijskoj traci. Što je i logično, kad bi nagazila na nastupima tako, posle 2 pesme bi sj**ala glas. Na nastupima se žešće štedi, ali zato na traci daje dušu. Carica.
FoX FoX   18.03.2017 u 01:38

hahaha verovatno sam te ja juče mislima podsetio da završiš temu

Mislim da sam skinuo pre par godina sve albume od njih i krenuo sa selekcijom šta ću ubaciti u fon i verovatno su mi se najviše svidele pesme iz Fallen albuma Moraću opet da ih obradim

Ma nije meni toliko do pevanja koliko mi je stalo do dobre muzike A u ovom albumu imaju i jedno i drugo Čisto sumnjam da su u ovim albumima što si naveo bolje pesme,ali skinuću opet celu diskografiju pa javljam

jbg,bilo bi dobro da daje max i na nastupima...kao Chester npr šalim se..ma što se mene tiče bolje na traci da zvuči extra.
FoX FoX   18.03.2017 u 01:46

Izbacili su novi album? Evanescence - Lost Whispers 2017[FLAC]

sad sam video kad sam tražio diskografiju da skinem uuff,kakav li je ovaj novi..baš me zanima ali neka,prvo ću diskografiju da skinem pa kad to odslušam onda ovo novo
Cranium Cranium   18.03.2017 u 08:45

FoX (18.03.2017/01:38)
hahaha verovatno sam te ja juče mislima podsetio da završiš temu

Mislim da sam skinuo pre par godina sve albume od njih i krenuo sa selekcijom
Hahaha, mogućeeee.

Nisu bolje naravno, ali Amy pruža više "skill-a" na drugom albumu nego na prvom. Ali naravno da je fallen fallen. Jbg, ja mislio ti voliš pevanje.

Ma meni Chester nema neki glas brate.

Forum početna