Cranium Cranium   30.11.2016 u 04:17

FoX (30.11.2016/03:14)
pa dobro da,trenutak,momenat..i to mi se dešavalo...što ti kažeš,neko nešto kaže ili uradi i strefite flashback kao da si to već video ili ti je pozna
Upravo to. I meni isto. Ne obraćam pažnju previše na to da bih ti dao primer, ali da. Većina mojih deja vu momenata nema veze sa ponavljanjem radnji, mesta itd. Samo me pukne osećaj da mi je neki tren preslikan i da se već desio.
FoX FoX   30.11.2016 u 04:24

Moćan je osećaj ali eto..sad mi krivo jer ga baš dugo nisam imao...ne znam u čemu je poenta...Možda zato što mi je život previše rutinski i nemam intezivna iskustva kao pre...bem ti posao budjavi više
Cranium Cranium   30.11.2016 u 04:27

FoX (30.11.2016/03:24)
Moćan je osećaj ali eto..sad mi krivo jer ga baš dugo nisam imao...ne znam u čemu je poenta...Možda zato što mi je život previše rutinski i nemam inte
Ma gde je moćan. Više fucked up. Kao ko me ovde zaj**ava. Zašto preživljavam 2 puta isti momenat. Pazi ovaj mindfuck question? Da li misliš da su naši životi samo sećanja? Ahahahahahah.
atom atom   30.11.2016 u 09:45

"Deža vi (déjà vu) , reč francuskog porekla, znači 'već viđeno' i podrazumeva isključenje, odnosno, sudar između objektivne nepoznanice i subjektivnog osećaja da vam je nešto ponato. Do sada je ovo bilo najbliže proučavano u vezi sa epilepsijom, jer se često dešava da pacijenti dožive ovu pojavu pre napada" kaže Kler Flerti-Kreg, neuropsihijatar i psiholog za savetovanje i lečenje u medicinskom centru Herši.

Pravi razlog zašto se ovo dešava i zdravim ljudima nije poznat, ali ono što sigurno znamo je da su uključeni isti delovi mozga u kojima se informacije koje primamo povezuju sa našim sećanjem.

Pojam deža vi ušao je u upotrebu kada je francuski filozof i istraživač Emil Borjak skovao ovaj termin 1876. godine. Zagovornici psihičkih feonemena ubrzo su ovu pojavu povezali sa postojanjem prošlog života, dok su prvi psiholozi i psihijatri raspravljali o različitim teorijama, kako bi objasnili njegovo postojanje.

Zigmund Frojd je deža vi pripisivao potisnutim željama, a jedno od narodnih verovanja kaže da je ono rezultat gomilanja životnog iskustva. Međutim, naučnici tvrde drugačije.

Desetine mogućih objašnjenja šta izaziva deža vi predstavljani su tokom decenija, kaže Flerti Kreg, ali većina je postala neodrživa, jer su vremenom istraživači otkrivali sve više o ljudskom mozgu i kognitivnim procesima. Statistički gledano, deža vi se najčešće javlja u kasnoj adolescenciji, a učestalost njegovog pojavljivanja opada sa godinama.

"Dugo se održala teorija o vizuelnom isključenju. Mislilo se da jedna hemisfera mozga prvo obrađuje vizuelnu informaciju, a zatim da odložena informacija dolazi u drugu hemisferu mozga gde ona izgleda kao sećanje. Nedavna istraživanja sprovedena na slepim osobama su osporila ovu teoriju", kaže Flerti Kreg dodajući da postoji bar jedan slučaj kad je slepa osoba doživela deža vi uključujući samo čulo sluha, dodira i mirisa.
Zvezdas Zvezdas   30.11.2016 u 12:16

hahaha u poslednje vreme sta god sanjam mi se dogodi ali cesto sanjam recimo da se sa nekim posvadjam i onda se to i dogodi posle par dana sa tom osobom
Cranium Cranium   30.11.2016 u 12:57

Deja Vu nema veze sa snovima brate.
atom atom   30.11.2016 u 13:06

Cranium (30.11.2016/11:57)
Deja Vu nema veze sa snovima brate.
Zapravo ima. Deja vu u prevodu "Već viđeno",zanči da smo neki događaj već doživeli,videli...ti događaji mogu biti povezani i sa snovima.
Cranium Cranium   30.11.2016 u 13:35

atom (30.11.2016/12:06)
Zapravo ima. Deja vu u prevodu "Već viđeno",zanči da smo neki događaj već doživeli,videli...ti događaji mogu biti povezani i sa snovima.
Znam ja šta znači deja vu. Već vidjeno, a ne već sanjano. Deja Vu je naziv za onaj čudan osećaj kada možeš da sediš i ne radiš ništa, i proleti muva. Ti se nasmeješ i u tom trenutku te obuzme neki trip da si ovaj momenat, isto ama baš isto već doživeo. To što vi pričate o tome kako sanjate nešto pa se ostvari, to nije deja vu. Deja Vu je naziv za taj osećaj, a ne za e ja sam sanjao nešto, pa se posle nedelju dana ostvarilo. Znači imao sam deja vu. Ni izbliza tačno. Za deja vu ne znaš odakle ti to sećanje. A čim ti znaš da si to sanjao, i da nije preslikani osećaj, to mačku o rep. To nije deja vu.
FoX FoX   30.11.2016 u 14:07

atom i zvez ,ja bih pre rekao da to što vi imate to su vizije

hahah kran,pa moguće da su naši životi samo sećanja ako izuzmemo sadašnjost
Zvezdas Zvezdas   30.11.2016 u 14:13

FoX (30.11.2016/13:07)
atom i zvez ,ja bih pre rekao da to što vi imate to su vizije

hahah kran,pa moguće da su naši životi samo sećanja ako izuzmemo sadašnjost
kako mogu da budu vizije? ako ti nesto sanjas a nije ti se desilo ranije,i to sanjas i dogodi se posle u stvarnosti sta god bilo nema veze vizijom

Forum početna